Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Havoc

Karta TV / odbiór/rec

Rekomendowane odpowiedzi

UWAGA (!)

ZIELONA STREFA czyli co i jak?

Jako nadworny informatyk spotykam się z różnymi pytaniami, ale dziś padło takie które i mnie nurtowało, aczkolwiek nigdy nie miałem czasu się tym zainteresować ani poczytać. A z racji tego, że wciąż nie mam czasu, moje pierwsze kroki padają na nasze "ukofane" forum ;)

Pytanie nadrzędne: Jaką kartę TV kupić do odbioru i ew. czegoś więcej, czyt. nagrywania.

Seria pytań odnośnie powyższego.

1.Czy karta TV a tuner TV/Sat oznaczają to samo urządzenie?

2.Co za pośrednictwem tego ustrojstwa można odbierać? Wiem, że dvb-t jest dostępna (poza Germany, gdzie wprowadzono to X lat temu) tylko w Wa-wie, więc pozostaje TV analog tak? Czyli niekodowane kanały? Potrzebujemy do tego jeszcze jakiejś anteny czy internetu? (Moja jedyna styczność z tym była przez koleżankę, miała w monitorze tuner i do tego kablówkę podpiętą, ale co jeżeli nie mamy "kabla" w domu?)

3.Nagrywanie z równoczesnym dekodowaniem do mpeg4 to droga rozrywka? Bo starsze karty nagrywały chyba w jakimś tam formacie zajmującym xxxxMB tak?

4.Czy jest coś o czym powinienem wiedzieć jeszcze? Po prostu na tych pytaniach kończy się moje pojęcie w ogóle, więc nawet mogę sobie nie zdawać sprawy z jakiś innych istotnych czynników.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Nie, jedno do telewizji analogowej (nie cyfrowa kablówka, antena dachowa), drugie do cyfrowej (satelitarnej). Są również takie, które łączą obie cechy

2. Zależy to do ciebie... W większości nie kodowane kanały. Jak mają być kodowane (np. z satelity). to karta musi potrafić czytać karty (czyli karta satelitarna + czytnik CI + moduł CAM + karta (zależnie jaki moduł CAM - Polsat, cyfra+).

3. Karty w większości już kompresują nagrywany obraz. Rzecz jasna, że wszystko co nagrywamy - jeżeli HD to rozmiar pliku wynikowego będzie dużo większy od takiego w jakości SD. Do tego trzeba się liczyć, że do HD trzeba mocnego komputera.

Co musisz jeszcze wiedzieć? Na pewno to, że karta karcie nie równa i wiele potrafi być bardzo kłopotliwych...

Informacji znajdziesz bez liku na ten temat...

// Edit:

Na prośbę 2 porządne karty (analogowe):

- http://www.allegro.pl/item474803655_tuner_...al_fm_tv_a.html - konstrukcja nie najnowsza, ale sprawdzona

- http://www.allegro.pl/item481478754_tuner_...alog_radio.html - odświeżony model, sprzętowy enkoder MPEG-2 :)

Obie karty z możliwością odbioru radia :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki. Resztę już myślę sobie docztam gdzieś. Czyli rozumiem, że leadteka można łykać, shitu nie puszcza tak? A przynajmniej nie te 2 pozycje :)

A..jedno pytanie jeszcze. Skystar za 2xx zł, cyfrowo-analogowy, warte to coś? Czy do odbioru cyfrowego patrzeć na sprzety z wyższej półki cenowej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skystar cyfrowo-analogowy? Nie widziałem takiego. Jedynie cyfrowe. Sens zakupu karty z dekoderem cyfrowym będzie miał sens, jeżeli masz w domu instalację satelitarną i napalasz się na jakieś konkretne kanały (a jak wiadomo niekodowanych - polskich kanałów jest nie wiele).

Z kart analogowo-cyfrowych dorwiesz takie z dekoderem DVB-T (cyfrówka naziemna), DVB-S i analog to raczej rzadkość.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A racja...widocznie pomyliłem dvb-t z dvb-s.

No to wszystko jak na razie. Dzięki Ci o guru :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...