Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
pstragu2

Problem z instalacją Windows XP na laptopie Toshiba Satellite A205-S5855

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Na pewno nie jest to pierwszy tego typu post ale nie moge nigdzie znalezc akurat takiego samego a klopocze sie z tym juz kilka dni.

Problem wyglada tak: chce zainstalowac XPka na laptopie mojej dziewczyny i wyskakuje komunikat (po wrzuceniu plytki i formacie), ze komputer nie moze wykryc dyskow twardych. Wiem, ze najprawdopodobniej, z tego co juz wyczytalem chodzi o to, ze do instalacji Windowsa XP potrzebuje sterownikow do kontrolera SATA (z tego co dobrze zrozumialem) ale nihuhu nie moge tego nigdzie znalezc. Wiem tez, ze trzeba tego szukac na stronie producenta plyty glownej a nie dysku ale w tej chwili nie mam zadnego systemu na Toshibce i nie wiem jak sprawdzic co to za plyta. Najprawdopodobniej jakas intelowska ale nie wiem jaki chipset ani nic bo nie wiem jak to sprawdzic inaczej niz przy uzyciu jakichs programow diagnozujacych ale takich nie moge uzyc bo systemu nie mam, a systemu zainstalowac nie moge wiec kolko sie zamyka.

Prosze o pomoc.

Tyle co wiem o lapopku pisze ponizej:

Toshiba Satellite A205-S5855 (kupiony w USA)

Intel Core2Duo T5550 1.83GHz

HDD: Hitachi 3GB (5K250-160) 160GB model: HTS542516K9SA00 5400RPM SATA

RAM: 3GB DDR2

PLEASE HELP ME;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 Problem - Jeżeli sterownik nie zintegrowany z instalką systemu to podać go możesz tylko za pomocą stacji dyskietek (w wypadku laptopa musi być na USB).

2. Chwila szukania (tutaj masz wszystko) i wiem, że płyta główna jest na Intelu GM965E.

Tutaj masz potrzebne rzeczy dla Chipsetu! - między innymi sterownik, który pomoże rozpoznać dysk przez Windows (32-bit Floppy Configuration Utility).

3. Czasami się zdarza bogatszy BIOS w laptopie i opcja rozwiązująca problem - emulacja IDE. Poszukaj w BIOSie może da się przestawić tryb portów SATA.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 Problem - Jeżeli sterownik nie zintegrowany z instalką systemu to podać go możesz tylko za pomocą stacji dyskietek (w wypadku laptopa musi być na USB).

2. Chwila szukania (tutaj masz wszystko) i wiem, że płyta główna jest na Intelu GM965E.

Tutaj masz potrzebne rzeczy dla Chipsetu! - między innymi sterownik, który pomoże rozpoznać dysk przez Windows (32-bit Floppy Configuration Utility).

3. Czasami się zdarza bogatszy BIOS w laptopie i opcja rozwiązująca problem - emulacja IDE. Poszukaj w BIOSie może da się przestawić tryb portów SATA.

Dzieki za zainteresowanie sie moim problemem.

Niestety bios jest tak okrojony, ze nic tam nie znajde potrzebnego w tej sprawie.

Mysle, ze najpredzej to uda mi sie to zrobic poprzez zintegrowanie sterownika do kontrolera tylko nie wiem jakito ma byc plik dokladnie:/ dales mi namiary na na sterowniki do chipsetu ale niestety to sa pliki *.exe do zainstalowania a to nie chyba takie sa potrzebne do wrzucenia w programie nLite podczas integrowania sterownka z XPkiem. Te sterownki to ponoc male pliki ok kilkuset kB a to wszytsko co znajduje to w MB. Czytalem tez, ze ten moj sterownik moze zawierac sie w tych do plyty glownej tylko trzeba znalezc ten maly plik, ten odpowiedni ale nie wiem ktory to:/ Prosze o dalsza pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

32-bit Floppy Configuration Utility to archiwum ZIP :) Masz tam te pliki...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...