Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
edzia40

Czy to padł bios czy plyta głowna

Rekomendowane odpowiedzi

Witam potrzebuje pomocy brat grał na kompie w gre w pewnym momencie komputer sie wyłączył i na monitorze wyskoczyl nastepujacy komunikat: award Boot v1.0 Copyright © 2000 Aword Software ,inc Bios Rom checksum error Detecting floppy drive A media Insert system Disk and Press Enter wyciagnełam baterie na 40 min i nic to samo odpiełam naped, stacje dyskow i nic po wł go słychac dwa głuche sygnały krótkie chciałam sciagnac biosa siedzialam 5 godz i nie znalazłam sad.gif ale to spowodowane jest tym iz nie wiem co dokladnie mam sciagnąć płyta glowna to http://www.tigerdirect.com/applications/se...MBM-KT33BV-1800 prosze pomózcie mi. Wiem ze jesli to nie zadziała to niestety bedzie trzeba kupic nową plyte głowną dzieki za Pomoc jesli podałam za malo info to prosze mi powiedziec napisze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najprawdopodobniej bateria na płycie. Padła i resetuje bios ;) Spróbuj zresetować ustawienia biosu. Jeśli nie pomoże to zakup i wymień baterie. Taka nie jest chyba zbyt droga ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Najprawdopodobniej bateria na płycie. Padła i resetuje bios ;) Spróbuj zresetować ustawienia biosu. Jeśli nie pomoże to zakup i wymień baterie. Taka nie jest chyba zbyt droga ;)

W tym własnie problem ze po wł kompa widnieje tylko komunikat nie moge wejsc w zadne opcje baterie wyciagnełam na 40 min i nic to samo ten sam komunikat jutro kupie baterie i zobaczymy napisze czy cos sie ruszyło

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W tym własnie problem ze po wł kompa widnieje tylko komunikat nie moge wejsc w zadne opcje baterie wyciagnełam na 40 min i nic to samo ten sam komunikat jutro kupie baterie i zobaczymy napisze czy cos sie ruszyło

No i niestety to nie bateria :( mam nowa wiec muszę ściągnąć biosa tylko musi mi ktos w tym pomoc niestety :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BIOS walnięty - kość dać do programowania - o ile nie przekroczy to kosztu zakupu płyty głównej.

Podaj model płyty głównej - odnośnik nie działa...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem skąd wytrzęsłaś tą płytę główną, ale jest to dzieło 2 firm: AZZA i XFX. Ani jedna ani druga nie mają żadnego wsparcia dla tego modelu. Znalezienie BIOSu raczej graniczy z cudem. Powtórzę się jeszcze raz: jeżeli koszt zaprogramowania kości nie przekroczy wartości płyty głównej (za 30-40$ dostaniesz używaną sprawną pod Socket A) to oddać do serwisu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...