Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Skubi

Rebel 9 Eco , Infinity , Accelero S1...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Potrzebuje pomocy w wyciszeniu mojej budy

Jest nią Sharkoon Rebel 9 Economy Edition

Mam na stanie: 2x Fander 120mm , 2x Fander 92mm , 1x120mm Arctic Cooling AF12025L

Potrzebne mi wentylatory na tył i przód obudowy

Accelero S1 rev. 2 które wyląduje na HD4850

Scythe Infinity które będzie na CPU

oraz Fanswap w Taganie Below Zero 500w

Gdzie które wentylatory założyć? Jakie wentylatory dokupić jak coś? ( musi być tanio )

Czy będzie duża różnica w ciszy i wydajności ( na S1 ) pomiędzy 2x92 Fander na Min, a 2x120mm Acutake na 7v ( i czy byłyby wystarczająco ciche ) ?

Help Jak coś nie jasne piszcie, wyjaśnię :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam Ci tak. Kup sobie wentylatory od Scythe 120 dla twojego zasilacza, scythe pozostaw pasywne (musisz procek odkręcić jeśli masz podkręcony) następnie zamontuj na tył 92mm i to wystarczy. Zasilacz + ten wentylator spokojnie odprowadzą ciepło z obudowy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe, odpada... Oc musi być :)

Więc jak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To pozostaje tylko włączony wentylator na procku. I to dalej będzie wystarczająco ;) Pamiętaj tlyko by kable nie blokowały przepływu powietrza, a reszta będzie samoczynnie pobierała sobie powietrze z przodu obudowy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli Scythe do zasilacza, Fander 120mm na Infinity, Fander 92mm na tył...

Zostaje mi jeszcze Fander 120 i 92 oraz Arctic Cooling ... a na S1 co mam założyć?

I jakiego tego scythe do zasilacza mam kupić dokładnie?

Edytowane przez Skubi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obojętnie, możesz też zakupić coś firmy Acutake ( http://everon.pl/index.php?p178,acutake-fan-120 ). Ale, jeśli masz już te Fandery, to czemu ich nie wykorzystasz? ;) Jeśli są ciche to zrób fanswapa. Jeśli nie, to kup te o których mówiłem. 92 walnij na tył obudowy (bo mi się zdaje że tam jest taki, albo 80? nie pamiętam, sprawdź i przypasuj :P ), na S1 bodajrze jest zestaw do kupienia z dwoma wentylatorami na allegro, nie zbyt drogi. Ale możesz spróbować walnąć jednego fanda 120 na niego ;) Reszte... cóż, przez to komputer będzie głośniejszy, możesz walnąć na przód jeśli chcesz, napewno pomoże, jednak jeśli planujesz wyciszyć obudowe to raczej polecam zainwestować w gąbki - przynajmniej tak się kiedyś robiło ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No u mnie podstawą jest wyciszenie - w przeciwnym wypadku już dawno zamontowałbym to co pod ręką i spokój...

Pisałem w pierwszym poście co mam, i co potrzebuje uzupełnić - na tył i przód wchodzi 120mm, zresztą wszędzie można założyć 120mm... ma być cicho ale i wydajnie bo bawię się w Oc... stąd moje dylematy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasada jest taka, im większe łopaty, tym wolniej muszą się obracać by przepompować mniejszą ilość powietrza niż 2 małe. A przy tym robią mniej hałasu :) 120mm najlepiej ustawićna ok. 1000-1200 obrotów i chodzi cicho i wydajnie. I to w zupełności wystarczy do odpowiedniego pompowania powietrza ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzisz - w takim wypadku Fandery 92mm które mam pasuje wyrzucić i zastąpić czymś innym...

Tyle, że słyszałem znowu, że Zephyry czy Acutake w poziomie pracują "głośniej" itp...

Tu się biorą moje dylematy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...