Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
grimen

Problem z instalacją XP n Compaq nc 6120

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Chciałbym uprzejmie prosić o pomoc. Otóż kupiłem używanego laptopa HP Compaq nc6120 i nie mogę zainstalować systemu ponieważ podczas pierwszego etapu instalacji podczas kopiowania plików, pokazuje nie można odnaleźć dysku lub jest problem z narzędziem obsługującym dyski.

Proszę pomóżcie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli dysk SATA to trzeba odpowiedni sterownik (ale musi być on na dyskietce - w laptopie zewnętrzna stacja na USB jest potrzebna). Druga możliwość to włączenie trybu emulacji IDE przez kontroler SATA w BIOSie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra ale jak możesz to powiedz jak to zrobić :) Bo jeśli chodzi o włączenie trybu emulacji IDE w biosie to nie za bardzo bo szukałem tam tego ale niem :(

Edytowane przez grimen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta funkcja to AHCI bodajże. A jak nie ma tego to zrób obraz płyty XP, wrzuć to do nLite, dodaj sterownik ściągnięty z sieci i utwórz bootowalny obraz. Żadna filozofia, choć pisać dużo więc odsyłamy do googli, jest tysiące opisów jak to zrobić. Ewentualnie tak jak pisał Nerio, dyskietka (lub pendrive może da radę, choć nie gwarantuję) i załadowanie sterowników podczas ładowania instalacji (zaraz po zbootowaniu płyty) klawiszem F6.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest tylko mały problem, otóż ściągnąłem z neta sterowniki najpierw ze strony firmowej potem jakieś uniwersalne i scaliłem z płyta ale tak przy jednej płycie jak przy drugiej pokazuje mi się że instalator nie znalazł stacji dysków :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a BIOS wykrywa ci dysk twardy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Biosie nie jest pokazany ani napęd optyczny ani dysk widzę tylko kolejnmość boot owania :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj del, F2 albo F1 (chyba jeszcze stosują) i wtedy wejdziesz do BIOS'u.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Metoda z pominięciem oprogramowania (jakiegokolwiek). Odkręcić tylną klapkę laptopa i sprawdzić czy dysk jest w ogóle zamontowany.

Przykład

Sprawdź również czy dysk jest dobrze podłączony...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatni post był najbardziej trafny :) Okazało się jakimś cudem dysk się odłączył podczas transportu.

Dzięki za porady!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...