Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Mike 821004

Problemy z grafią w grach

Rekomendowane odpowiedzi

Mam mały problem z grafiką i nie wiem czy jest to wina karty czy sterowników. Mam wersję windows-a z wgranymi w niego sterownikami i sam mi wykrywa sterowniki do sprzętu. Nie wiem jak to opisać więc dołączam screena!

Zmieniałem też sterowniki na te oryginalne które dostałem z kartą ale ten problem nie ustał tylko się zmniejszył trochę. Czym to może być spowodowane bo robiłem nawet formata i nic. Wcześniej tego nie miałem ani na jednych sterownikach ani na drugich? Powtarza mi się to na większości gier na których wcześniej tego nie zauważyłem

Proszę o pomoc bo sam sobie z tym nie poradzę

post-5366-1224176352_thumb.jpg

post-5366-1224176468_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda to na artefakty. Podkręcałeś kartę grafiki? Podaj konfigurację komputera.

Edytowane przez mathi13

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie nie podkręcałem niczego.

Posiadam:

CPU:AMD ATHLON 64 AM2

RAM: 2x1GB DDR2 ADATA 667MHZ

Karta Grafiki:ASUS PCIE EN7600Gt SILENT/2DHT/256M 7600GT 256mb 128bit HDTV/2DVI

Płyta główna:ASUSAM2 M2N-E NF570 ULTRA DUALDDR2-800/SATA2/RAID/GBLAN/DZ8

Nagrywarka:DVD LG GSA-H42L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli nie podkręcałeś to przegrzewanie karty graficznej. Jeżeli wcześniej nie było to przeczyść kartę grafiki.

Edytowane przez mathi13

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jeżeli nie podkręcałeś to przegrzewanie karty graficznej. Jeżeli wcześniej nie było to przeczyść ją.

Ok dzięki spróbuję i jak coś to dam znać :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisz czy coś pomogło :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisz czy coś pomogło :)

Jak narazie spoko ale sprawdzę jeszcze przez parę dni i napiszę co i jak.

Jeszcze raz dzięki :angry: :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proste rozwiązanie - poprawienie cyrkulacji powietrza w obudowie - porządek i jakiś dodatkowy nawiew / wywiew powinny pomóc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Silent w nazwie tłumaczy wszystko jeśli dobrze myślę. Chłodzenie pasywne? Masz jakikolwiek wentylator na karcie czy wielki radiator?

Jesli problem sie zacznie powtarzac poczytaj o wentylacji obudowy i chlodzeniu PCta.

A jezeli masz pasywne chlodzenie na tej grafie to w skrocie proponuje tak:

Kup jakiegoś Fanderka 90mm i 6 opasek zaciskowych plastikowych, zepnij 3 ze soba, przeplocz przez dziurke obudowie wentylatora, owin wokol karty i zepnij, to samo z drugim paskiem z 3 opasek. Skrec na minimalne obr. potencjometrem i juz nigdy wiecej nie ujrzysz artow.

Ewentualnie zmienic cale chlodzenie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Silent w nazwie tłumaczy wszystko jeśli dobrze myślę. Chłodzenie pasywne? Masz jakikolwiek wentylator na karcie czy wielki radiator?

Jesli problem sie zacznie powtarzac poczytaj o wentylacji obudowy i chlodzeniu PCta.

A jezeli masz pasywne chlodzenie na tej grafie to w skrocie proponuje tak:

Kup jakiegoś Fanderka 90mm i 6 opasek zaciskowych plastikowych, zepnij 3 ze soba, przeplocz przez dziurke obudowie wentylatora, owin wokol karty i zepnij, to samo z drugim paskiem z 3 opasek. Skrec na minimalne obr. potencjometrem i juz nigdy wiecej nie ujrzysz artow.

Ewentualnie zmienic cale chlodzenie ;)

Witam dzięki za pomoc obecnie całego kompa w środku wyczyściłem i zostawiłem otwarty. Mam pytania, czy taki wiatrak jak do procesora styka?????

Z której strony karty ten wiatrak ma być???? z tej co na screenie1?? czy z drugiej strony tak jak na screenie 2i3 bo ja bym dał tu?? :blink: . (Czy ten bajer z boku karty może tak leżeć jak na screenie1 czy być w pionie tak jak u mnie i na 4 obrazku )

post-5366-1224254017_thumb.jpg

post-5366-1224254741_thumb.jpg

post-5366-1224254921_thumb.jpg

post-5366-1224254971_thumb.jpg

Edytowane przez Mike 821004

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy dasz radę to sobie sam wykombinować, bo chłodzenie jest jednym słowem tragicznie ułożone. Ale ja bym założył 120-90mm WENTYLATOR (a nie wiatrak, te to do produkcji mąki służyły swego czasu :P ) od tej strony tak jak patrzysz na zdjęcie 2i 3 (takie same sa czy mi się coś popsuło? :> ) W taki sposób aby połową swoją wiał na radiator z boku karty a resztą wychodzil poza top grafiki i owiewał ten wentylator poziomy na samej górze.

Ale widzę że Ty masz inaczej zmontowane, tak jak na 4 tak? To w takim razie jeden wentylator połóż na górnym radiatorze i to wszystko, więcej nie wykombinujesz bo miejsca nie znajdziesz na to. A powietrze powinno przelatywać i na ten boczny/dolny też nawiewać, ciepłym powietrzem już co prawda, ale to zawsze jakiś ruch i będzie lepiej niż teraz. Choć proponuje przekręcić tą górną część, widzę tam śróbki, odkręć, przełóż i skręć powinno się dać :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok dzięki za pomoc już sobie poradziłem i problem znikł :angry: :angry: teraz karta grzeje mi się góra go 520C na grach a normalnie lata na 480C

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...