Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
rudzielec102

Komputer do projektowania w 3D

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, potrzebuję pomocy przy poskładaniu komputera, który będzie służył do projektowania w 3D i nie tylko. Rozglądałem się po necie i naprawdę nie wiem co wybrać. Proszę pomóżcie, procesor będzie na 100% Intel Core2 Duo E8200 2,66GHz no chyba, że ktoś ma inną propozycję. Teraz potrzebuje porady co do karty graficznej, płyty głównej ,dysku i całej reszty sprzętu który będzie nie zbędny :rolleyes:. Nie wiem co dokładnie powinno się znaleźć w kompie do robienia wizualizacji, więc dlatego proszę Was o pomoc :rolleyes: . Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwsza rzecz - ile masz/możesz przeznaczyć pieniędzy...?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pieniądze raczej nie są najważniejszą kwestią :rolleyes: komputer jest dla szefa, który nie cierpi na ich brak :rolleyes: . Najlepiej by było jak bym mu przedstawił z 2 lub 3 konfiguracje, żeby miał w czym przebierać.

Powiedzmy, że do 4000 zł, da się coś konkretnego poskładać za te pieniądze??

Edytowane przez rudzielec102

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z monitorem? Da się na pewno z, jak i bez :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej z monitorem, najlepszy będzie jakiś 22" który obsługuje wysokie rozdzielczości, ale o tym chyba nie muszę mówić ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor: Intel E8400 OEM - ok 450 zł (OC wskazane)

Chłodzenie Scythe Mugen - ok 150 zł

Płyta główna: Asus P5Q Pro - ok 400 zł

Pamięć: A-Data 4GB DDR2 DUAL 2x2GB 800MHz VITESTA Extreme 4-4-4-12 - ok 230 zł

Karta graficzna: Gainward Radeon 4850 512MB GDDR3 - ok 490 zł (no i tu właśnie jest pytanie, jeżeli komputer do 3DSMaxa, Blendera, etc. to wypadałoby kupić profesjonalną kartę graficzną - PNY QuadroFX, ATI FireGL, jaki jest problem? Ano CENA...)

Dysk Twardy: 2 x Hitachi P7K500 500 GB (SATA II, NCQ) - 2 x ok 230 zł (ciche, mało awaryjne)

Nagrywarka DVD: Samsung SH-S223F lub LG GH22LS30 - 80-100 zł (lub coś innego)

Obudowa - Polecam coś z grubą blachą - Chieftec - 1mm SECC :) - 200-300 zł

Zasilacz: Corsair, Tagan, Be Quiet, ... - 300 zł (moc ok 600W)

Monitor (też by wypadało, żeby był profesjonalny) np. 22" Eizo S2231WH-BK black - ok 2250 zł (PVA), 24.1" Eizo FlexScan SX2461W-BK black - ok 5000 zł (S-PVA)

Oczywiście budżet przekroczony :) Ale skoro komputer do zastosowań profesjonalnych to cena niska raczej mało prawdopodobna

Co można zmienić? Tańszy monitor (marka mniej profesjonalna) - ale UWAGA! na PVA musi być tak czy siak...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki bardzo, przedstawię konfigurację szefowi, później przedstawię jego opinię :rolleyes: pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A do projektowania 3D lepszy będzie Q9300 lub Q6600. Z tego co wiem to do renderowania wykorzystuje się 4 rdzenie i temu lepiej będzie takiego kupić ;) Za ot można tego Scythe Mugena nie kupowac ;)

Edytowane przez sorek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podaję inny zestaw, prosze o ocenę, czy jest coś wart. Dodam, że to nie ja konfigurowałem te komputer

Intel Core2 Duo E7300 2,66GHz (S775) BOX

Kingston DDR2 2x 2GB 800MHz CL6

Asus P5Q

GeForce GTX 260 EVGA 896MB (PCI-E)

Corsair CMPSU-750TXEU - 750W

Samsung SpinPoint F1 500 GB (SATA II, 16MB cache, NCQ)

22" iiyama ProLite E2201W-B2 black + gra "Gears of War

Obudowy nie podaję gdyż to nie jest aż tak istotna sprawa. Co sądzicie o tym wszystkim?? Czy ten zestaw jest coś warty??Da sie coś na tym zrobić??

Edytowane przez Nerio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowanie nie :)

Intel Q6600

Scythe Mugen

ASUS P5Q

2x2x2GB A-DATA 800 CL4

Grafika najlepiej ATI 36xx/38xx/46xx/48xx

SAMSUNG 640GB

LG GH22LS30

Corsair HX520W

Obudowa Coolermaster Elite

na monitorach sie nie znam więc nie doradze :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Clamoor

iiyama ODPADA, to jest fajny tani monitrek dla przeciętnego uzytkownika, ale nie nadaje sie do powaznych zastosowan graficznych,

z monitorów polecam to co sam mam EIZO FlexScan S2431W

z grafika sie zgadzam, ATI aktualnie jest lepsze ... chyba ze bedzie to maszyna pod linuxem (czyli np blender) to wtedy nvidia bo ma lepsze wsparcie pod unixowymi systemami

a na reszcie sie nie znam :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie do końca, teraz sprawa sterowników na linuxa poprawiła się i jest praktycznie tak samo dobrze jak z nvidią ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak to powiedzieć, ale mój szef stwierdził, że nie potrzebuje komputera aż tak drogiego, bo i tak nie wykorzysta całej mocy obliczeniowej (chyba będzie projektował w starym programie który byl na Dos-a :angry: i nazywał się LOGO :angry: ). Nie wiem z kąd te pomysły mu się wzieły, jeszcze 2 dni temu mówił, że cena nie gra roli. Mam jeszcze jedną prośbę, pomóżcie poskładać coś do 3000zł razem z monitorem. Przepraszam Was, za stratę czasu na tworzenie poprzednich konfiguracji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z grubsza to samo. Weź tyko tą iiyme o ktorej mówiłęś, gb pamieci, grafe ATI Radeon 4850, bez coolera dodatkowego, asusa P5K SE/EPU i może styknie ;) A jak nie to kup jeszcze tańszą karte (np. GF8600GT), weź ten procek (E7200) i powinno wystarczyć. Choć do renderowania przydaje się 4rdzeniowy procesor a E7200 i Q6600 dla aplikacji jednordzeniowych powinien mieć podobną wydajność ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Clamoor

monitor iiyamy to kpina ... mamy takie w pracy i naprawde odradzam :(((

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pracowałem na kilku takich, nic do nich ine mam, bardzo dobre monitory w taniej cenie. Jasne, że nie są to super ekstra jakości z super ekstra rozdzielczością i kontrastem, ale w tej cenie są bardzo dobre.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolega Clamoor ma rację. EIZO FlexScan S2431W jest naprawde wart swojej ceny, więc jeżeli masz dość kasy aby go kupić, nie ma nad czym się zastanawiać. Kumpela ma taki, jest grafikiem i bardzo sobie chwali.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...