rudzielec102 0 Napisano 5 Październik 2008 Witam, składam szefowi do biura projektowego komputer, i nie wiem jaki system wybrać, Windowsa XP czy Viste. Co byście polecili?? Nie znam do końca konfiguracji komputera, to jest kwestia dogadania sie z szefem, ale na pewno nie będzie to słaba maszyna. Z vistą nie miałem za bardzo do czynienia i troszkę mnie to przeraża a znowuż Xp będzie widział tylko 3 Gb ramu. Jeśli już miał bym wybrać Viste to którą?? Pozostaje jeszcze kwestia programów graficznych (też nie wiem jakie będą używane) czy będą chciały działać po Vista. Proszę o odpowiedzi, gdyż nie zostało mi zbyt wiele czasu na podjęcie decyzji. Pozdrawiam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sorek 2 Napisano 5 Październik 2008 To jest tak. Jak szef ma 2gb lub więcej i 2 rdzeniowy procesor to niech bierze Viste. Jak to ma być do biura to mu to wystarczy i powinno dobrze działać. Jak ma mniej niech bierze XP, nie ma sensu katować się na Viście ze słabszym sprzętem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommy 6 Napisano 5 Październik 2008 XP będzie współpracował z około 3,25GB RAMu, podobnie zresztą jak i 32 biotwa Vista. A odpowiedź na pytanie który system wybrać nie jest oczywista. Każdy ma inne upodobania. Ja np. po krótkiej przygodzie z Vistą wróciłem na XP. Przynajmniej jeszcze na jakiś czas... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rudzielec102 0 Napisano 5 Październik 2008 Sprzęt nie jest jeszcze poskładany, ale na pewno będzie miał ponad 2 Gb ramu i byc może 4 rdzeniowy procek, sprzęt będzie używany do projektowania w 3D. A jak Vista to która?? Bo o ile się orientuję to jest mnóstwo wersji. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sorek 2 Napisano 5 Październik 2008 Home Premium oczywiście 64bitowa. Chyba najlepsze wyjście. Tommy: od SP1 w Viście 32bitowej można już całkowicie obsługiwać dokłądnie 4gb ramu (2^32 = 4gb ). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rudzielec102 0 Napisano 5 Październik 2008 (edytowane) Dobrze więc już postanowione, będzie Vista, jeszcze jest sprawa sprzętu, ale to już w odpowiednim dziale dzięki za odpowiedzi, pozdrawiam. Edytowane 5 Październik 2008 przez rudzielec102 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
spezial 0 Napisano 5 Październik 2008 Skoro komputer będzie wykorzystywany do pracy, zastanów sie nad Vistą Business. Jest okrojona z rzeczy typu Media Center, a jednocześnie ma kilka drobiazgów, które mogą się przydać w firmie. Przy czym jest troche droższa... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nicolas 0 Napisano 5 Październik 2008 Zdecysdowanie vista Business - ta wersja pozwala również zainstalować legalnie XP!! Wiec jakby co masz alternatywę. I oczywiście 64 bitowa bo nie będzie widział więcej niż 3gb RAMU Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sorek 2 Napisano 6 Październik 2008 Ale jest droższa i mało różni się od zwykłej wersji, a do pracy lepiej przeznaczyć pieniądze z tego na np. Offica I już mówiłem o tym ramie... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Havoc 8 Napisano 6 Październik 2008 Praca, projektowanie 3D... plus zasobożerna vista? Ja bym został na Xp. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mathi13 23 Napisano 6 Październik 2008 XP poprawnie obsługuje max 2 rdzenie z tego co słyszałem, a Vista wykorzysta te 4 i będzie lepiej niż na XP Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sorek 2 Napisano 6 Październik 2008 Ehh, Vista jest zasobozerna tylko jak ma mało ramu i słąby procesor. Na dobrym sprzęcie jest lepiej bo łąduje sobie wszystko do pamięci, a 4gb wystarczy - zresztą, zawsze można dołożyć pamięci Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Havoc 8 Napisano 6 Październik 2008 No dobrze, skoro tak mówicie Ja tam na dzień dzisiejszy jestem wrogiem tego os'a Xp ma problemy z 4jajkami? Znaczy nie mówię tu o nim samym, bo nie potrzebuje, ale o sofcie. Nie słyszałem jakoby 2 rdzenei w ogóle nie działały na XP. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rudzielec102 0 Napisano 6 Październik 2008 Dobra panowie, a teraz pytanie co do programów i sterowników. Poczytałem troszkę na ten temat i mam jeszcze większe wątpliwości , ludzie narzekają na tę właśnie wersję visty, że ciężko znaleźć programy które by działały prawidłowo i że lubi się wieszać często, a jak wygląda sprawa sterowników?? Tym bardziej mnie to martwi, gdyż zamierzam kupić wersję 64 bitową. Czy ktoś z Was potrafił by udzielić mi jakiś bliższych informacji na ten temat?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sorek 2 Napisano 6 Październik 2008 Nie wiem dlaczego masz się martwić. Mnie praktycznie na Viście działa większość programów. Popytaj na forach o konkretne programy których chcecie używać, czy posiadają one support. A co do sterowników, nie ma się co bać. Praktycznie każdy nowy sprzęt dostaje support dla Visty 64bit. Raczej nei masz się co bać chyba że w kompie macie jakiś wyjątkowo stary podzespół Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rudzielec102 0 Napisano 6 Październik 2008 (edytowane) Komp będzie nowy http://forum.pccentre.pl/index.php?showtop...mp;p=62583& co prawda nie będzie identyczny jak w podanym linku, ale przyblizony . Ale skoro mówisz, że nie ma sie o co bać . Edytowane 6 Październik 2008 przez rudzielec102 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach