Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
rudzielec102

Windows XP czy Vista?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, składam szefowi do biura projektowego komputer, i nie wiem jaki system wybrać, Windowsa XP czy Viste. Co byście polecili?? Nie znam do końca konfiguracji komputera, to jest kwestia dogadania sie z szefem, ale na pewno nie będzie to słaba maszyna. Z vistą nie miałem za bardzo do czynienia i troszkę mnie to przeraża :mellow: a znowuż Xp będzie widział tylko 3 Gb ramu. Jeśli już miał bym wybrać Viste to którą?? Pozostaje jeszcze kwestia programów graficznych (też nie wiem jakie będą używane) czy będą chciały działać po Vista. Proszę o odpowiedzi, gdyż nie zostało mi zbyt wiele czasu na podjęcie decyzji. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest tak. Jak szef ma 2gb lub więcej i 2 rdzeniowy procesor to niech bierze Viste. Jak to ma być do biura to mu to wystarczy i powinno dobrze działać.

Jak ma mniej niech bierze XP, nie ma sensu katować się na Viście ze słabszym sprzętem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

XP będzie współpracował z około 3,25GB RAMu, podobnie zresztą jak i 32 biotwa Vista.

A odpowiedź na pytanie który system wybrać nie jest oczywista. Każdy ma inne upodobania. Ja np. po krótkiej przygodzie z Vistą wróciłem na XP. Przynajmniej jeszcze na jakiś czas... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprzęt nie jest jeszcze poskładany, ale na pewno będzie miał ponad 2 Gb ramu i byc może 4 rdzeniowy procek, sprzęt będzie używany do projektowania w 3D. A jak Vista to która?? Bo o ile się orientuję to jest mnóstwo wersji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Home Premium oczywiście 64bitowa. Chyba najlepsze wyjście.

Tommy: od SP1 w Viście 32bitowej można już całkowicie obsługiwać dokłądnie 4gb ramu (2^32 = 4gb ;) ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze więc już postanowione, będzie Vista, jeszcze jest sprawa sprzętu, ale to już w odpowiednim dziale ;) dzięki za odpowiedzi, pozdrawiam.

Edytowane przez rudzielec102

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro komputer będzie wykorzystywany do pracy, zastanów sie nad Vistą Business. Jest okrojona z rzeczy typu Media Center, a jednocześnie ma kilka drobiazgów, które mogą się przydać w firmie. Przy czym jest troche droższa...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecysdowanie vista Business - ta wersja pozwala również zainstalować legalnie XP!! Wiec jakby co masz alternatywę. I oczywiście 64 bitowa bo nie będzie widział więcej niż 3gb RAMU

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale jest droższa i mało różni się od zwykłej wersji, a do pracy lepiej przeznaczyć pieniądze z tego na np. Offica ;) I już mówiłem o tym ramie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Praca, projektowanie 3D... plus zasobożerna vista? Ja bym został na Xp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

XP poprawnie obsługuje max 2 rdzenie z tego co słyszałem, a Vista wykorzysta te 4 i będzie lepiej niż na XP :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ehh, Vista jest zasobozerna tylko jak ma mało ramu i słąby procesor. Na dobrym sprzęcie jest lepiej bo łąduje sobie wszystko do pamięci, a 4gb wystarczy - zresztą, zawsze można dołożyć pamięci ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobrze, skoro tak mówicie :) Ja tam na dzień dzisiejszy jestem wrogiem tego os'a :P

Xp ma problemy z 4jajkami? Znaczy nie mówię tu o nim samym, bo nie potrzebuje, ale o sofcie. Nie słyszałem jakoby 2 rdzenei w ogóle nie działały na XP.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra panowie, a teraz pytanie co do programów i sterowników. Poczytałem troszkę na ten temat i mam jeszcze większe wątpliwości :mellow: , ludzie narzekają na tę właśnie wersję visty, że ciężko znaleźć programy które by działały prawidłowo i że lubi się wieszać często, a jak wygląda sprawa sterowników?? Tym bardziej mnie to martwi, gdyż zamierzam kupić wersję 64 bitową. Czy ktoś z Was potrafił by udzielić mi jakiś bliższych informacji na ten temat??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem dlaczego masz się martwić. Mnie praktycznie na Viście działa większość programów. Popytaj na forach o konkretne programy których chcecie używać, czy posiadają one support. A co do sterowników, nie ma się co bać. Praktycznie każdy nowy sprzęt dostaje support dla Visty 64bit. Raczej nei masz się co bać chyba że w kompie macie jakiś wyjątkowo stary podzespół ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Komp będzie nowy http://forum.pccentre.pl/index.php?showtop...mp;p=62583& co prawda nie będzie identyczny jak w podanym linku, ale przyblizony :rolleyes:. Ale skoro mówisz, że nie ma sie o co bać :rolleyes:.

Edytowane przez rudzielec102

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...