Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Havoc

openSuse >10

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Chyba mój pierwszy post w tym dziale :)

Poszukuje dosłownie wszelkich informacji na temat Suse. Konkretnie poradniki/opisy itd. Wiem, że jest google, ale to moje pierwsze kroki i nawet nie wiem czego szukać, a zależy mi na rzetelnych informacjach a nie opisach jakiś dzieciaków. Będziemy się tym bawić w szkole, oczywiście w trybie konsoli (tak to się zwie?) więc na tym mi głównie zależy. Instalacja z poziomu białych robaków na czarnym tle, obsługa itd. Jak na razie przeglądam nowy numer "Linux" z opisem Suse 11. Ale mało mi mało :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mówisz, że będziesz walczyć w Bashu :)

Stronki warte uwagi:

http://pl.opensuse.org/Witamy_w_openSUSE.org

http://pl.wikipedia.org/wiki/SUSE - nieco info

http://www.susek.info/ - portal użyszkodników Open SUSE

http://jakilinux.org/linux/suse/ - trochę info i innych rzeczy

http://portal.suse.pl/wiki/index.php/GNOME - wiki openSUSE

Polecenia (90%), czy pisanie skryptów pod Basha jest uniwersalne, więc szukasz takich rzeczy głównie na stronach związanych z Linuxem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wkopałem się :D Zainstalowałem w końcu Suse 11.0...powiedz mi teraz proszę jak tu neta uzyskać ;> Era na łączu Tp, modem "neostradowy" Sagem. Masa opisów jest do Suse 10 i niżej, ale z 11 jakoś mi to nie gra, albo ja nie potrafię (wypakować plików z RARa w trybie graficznym mi nawet nie chce :/). W opisie jest:

Do prawidłowej instalacji musimy miec zainstalowane:

kernel-source

gcc

cpp

libgcc

lsb

libusb

usbutils

make

ncurses

ncurses-devel

Jak to sprawdzić czy mam czy nie? :> YAST chce się cały czas z netem łączyć i niczego na cd nie wyszukuje.

2. Przygotowanie kernela

W konsoli jako root wpisuję kolejno (na roota mozemy przejść wpisująć

su

a następnie hasło):

cd /usr/src/linux

Nie ma takiego katalogu...i tu kropa niczego więcej nie potrafię osiągnąć...samozaparcia mam od pierona i chce je wykorzystać jak najlepiej, ale jak na razie bez efektów. Czas przewertować czasopisma Linuxowe, ale mam nadzieję, że znajdzie się mądry na to co wypisałem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie jak ci nie chce wypakować? Podaj błąd...

Obejrzyj tą witrynę.

Niestety nie korzystam / nie korzystałem z SUSE, więc nie mogę ci udzielić konkretnych porad.

Moja rada taka, że musisz sobie repozytoria wyedytować tak, żeby z płyty instalowało pliki i przede wszystkim ich tam szukało...

Co do katalogu przejdź po kolei i w każdym sprawdzaj jakie masz foldery (polecenie ls).

Apropo netu... najprościej choćby pożyczyć od kogoś router ADSL (lub kupić :)) i komputer za pomocą skrętki podłączyć. Wtedy zainstalujesz co trzeba i po kłopocie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaznaczałem opcję extract all files, a po wypakowaniu i tak...pusty folder po prostu :/

Ale na razie tą część odpuściłem, wypakowałem pod windą, tylko wciąż nie mam pojęcie jak sobie dalej poradzić.

TO co piszesz to dla mnie magia, na razie wiedzy teoretycznej mało. Wrócę do tego za 2-3 dni jak przewertuje wszystko co jest na necie i zrozumiem jak się w ogóle cokolwiek instaluje ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Clamoor

po 1 po kiego czorta uzywasz suse skoro jest wiele fajniejszych distro, a bash jest na kazdym identyczny ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Clamoor: taa, i pewine powiesz jeszcze że to Ubuntu? :P Idź z tym shitem ;] SUSE jest fajny i dobrze, że jak chcesz z nim się bawić w konsoli to to dobra dystrybucja, choć lepszy do takiego czegoś jest gentoo ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Clamoor

sorek za kogo ty mnie masz ;-)

jasne ze nie ubuntu, natomiast jak człowiek sie chce czegos nauczyc to najlepiej sobie skompilować samemu gentoo, ew mozna postawic debiana, który jest prosty dzieki pakietom, a nie zchrzaniony jak np ubuntu.

Poza tym istnieja tez fajne dystrybucje jak slackware czy sabayon

niemniej ... bash to osobna aplikacja jak 99% linuxa wiec na kazdym jets identyczny :)

Edytowane przez Clamoor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powód dla którego staram się zaznajomić z Suse jest podany w pierwszym poście :)

Ten bash to ta konsola którą sobie otwieram zaraz po zainstalowaniu suse choćby z folderu czy prawokliku, prawda? Upewniam się że nie mówimy o czymś co powinienem doinstalować etc :)

Ogólnie nie sądziłem że to wszystko takie skomplikowane będzie, ale to mi tylko jeszcze więcej zapału dodaje :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:) Skomplikowane to nie jest... każda dystrybucja ma odpowiednie narzędzie pomagająca instalować pakiety (np. w Debianie aptitude, apt-get). Musisz tylko się dowiedzieć jak skonfigurować Yast w OpenSUSE...

@Sorek

Gentoo... to już inna bajka - instalacja, konfiguracja to nie jest prosta rzecz...

@Clamour

OpenSUSE to bdb linux na początek i jeżeli na takim gdzieś będzie Havoc się uczył to lepiej wody z mózgu sobie nie robić (bo każdy OS się różni - nie mówię tutaj o o pochodnych, modyfikacjach wychodzących się ze starszego systemu...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Clamoor

Nerio:

oczywiscie masz racje co do gentoo ... mimo to nie wiem czy widziałes ostatnie zmiany ...

poza tym ... sam zaczynałem od debiana ... a to były czasy jeszcze slink'a albo potato (debian 2.1, 2.2 dla niezorientowanych ;-) ) a od czasow drewniaka to juz naprawde ten system jest super przyjemny, a instalujac go cżłowiek sie uczył wiecej jak czytajac pare godzin w sieci rozne poradniki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No okey, ja jednak uparcie zostane przy SUSE z którym...no cóż, nic nie zrobię na razie bo nie mam dostępu do sieci.

Wciąż nie wiem jak to zrobić, nie rozumiem tego co piszą w ogóle, nie ma ponadto instrukcji dla Suse 11, a tu z tego co piszą przerobiono zupełnie system, szybszy, wydajniejszy etc. (no cóż, zainstalował mi się w 10min, aż mi szczęka opadła :) ). Ale nie umiem Sagema dodać no :/ A głupio tak się przełączać między systemami żeby coś poczytać a potem próbować w Suse...

Potrafilibyście mnie przeprowadzić przez dodanie sieci za rączkę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...