Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Overcloced

Nowy sterownik Nvidiia PhysX.

Rekomendowane odpowiedzi

Firma Nvidia udostępniła na swojej stronie kolejny sterownik dla kart GeForce z serii 8,9 i GTX 200 posiadających co najmniej 256 MB pamięci operacyjnej, który pozwoli na obsługę efektów fizycznych w grach komputerowych i innych aplikacjach.

Sterownik o oznaczeniu 8.09.04 jest w pełni kompatybilny z 32- i 64-bitowymi wersjami popularnych systemów giganta z Redmond – Windows Vista oraz Windows XP. Dodatkową zaletą nowego certyfikowanego przez WHQL software’u jest to, że działa również z oddzielnymi akceleratorami fizyki firmy Ageia PhysX. Najnowsze oprogramowanie Nvidii jest obsługiwane przez karty PhysX w wersjach 2.8.1, 2.8.0, 2.7.4, 2.7.3, 2.7.2, 2.7.1, 2.7.0, 2.6.x, 2.5.x, 2.4.x oraz 2.3.x. Sterownik można pobrać między innymi z tego źródła:

http://www.toomanydownloads.com/index.php?...3&Itemid=54

Czy obliczanie zaawansowanej fizyki przez układy graficzne to faktycznie rewolucja? Co o tym sądzicie? Zapraszam do dyskusji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rewelką to aż taką nie jest, ale jeżeli jak dobrze Cię zrozumiałem, poprzez zainstalowanie specjalnego sterownika do karty graficznej mogę ją zaprząc do obliczania efektów fizycznych?

Karta taka jak w sigu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze rozumiesz Nerio - dzieki temu sterownikowi karty Nvidii od serii 8 wzwyż mogą obliczać fizykę w grach. Nie jest to jeszcze system doskonały aczkolwiek w najnowszej wersji poprawiono parę błędów w obsłudze i obecnie jest naprawdę nieźle. Po co wydawać kasę na kartę fizyki skoro można do tego wykorzystać kartę graficzną... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słyszałem o tym. Dość ciekawe, jednak kolejne wersje sterowników będą raczej blokowały możliwość używania sterowników do Nvidii i ATI naraz ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...