Havoc 8 Napisano 19 Wrzesień 2008 Tak jak w temacie, błagam help bo wychodzę z siebie już. Włosów mi nie zostało na głowie i nie tylko a rozwiązania jak nie miałem tak nie mam. Staram się zrobić boot pendrive'a z XPekiem po nlite. Efekty? Żadne, error braku dysku, please insert boot disk itd. Dlaczego? W/g poradników nawet już robię a i tak nic. Rzućcie jakimś sposobem a nóż będzie inny i zadziała. Próbowałem: format na fat32, ctrl+c-ctrl+v plików ntdetect.com, boot.ini oraz ntldr i do tego wrzut systemu pluginem z bartpe. Do tego jeszcze jakieś gotowce i też nic. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nerio 17 Napisano 19 Wrzesień 2008 Płyta główna oczywiście wykrywa Ci PenDrive jako urządzenie z którego można zbootować i w BIOSie ustawiasz je jako te z którego chcesz zbootować? Pytam dla formalności Z pen-drive-a ma się ładować instalator Windowsa XP, czy działający system (dwa różne podejścia do sprawy)? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Havoc 8 Napisano 20 Wrzesień 2008 Owszem... Instalator Rozwiązanie dla live[cd] też może się przydać, ale jak na razie szykuje się na instalator. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nerio 17 Napisano 20 Wrzesień 2008 Robiłeś to wg tego poradnika? => http://forum.cdrinfo.pl/f115/bootowalny-pendrive-jak-51068/ Udało mi się przez cały proces przejść, ale pen drive mi się też nie zbootował. Wniosek taki jakich wiele => trzeba mieć odpowiedniego Pen Drive-a do tego (na jednych się da na innych się nie da) // Edit: Jako, że zawsze musze coś sprawdzić 10 razy zanim będę pewien to zaczełem kombinować jak sprawdzić czy Pen Drive jest bootowalny. Najpierw próbowałem zwykłego DOSa odpalić, ale za każdym razem inny problem występował i nie dało rady zrobić klucza USB. Przypomniałem sobie, że program GParted można wykorzystać jako coś do bootwania. Więc postępując najprostszą metodą z dostępnych instrukcji skorzystałem z małej aplikacji Live Usb Helper. Sformatowałem Pen Drive-a, potem wskazałem plik ZIP z GPartedem i dałem ost przycisk Spraw, żeby klucz było bootowalny. Następnie na Pen Drive trzeba uruchomić skrypt makeboot. Po uruchomieniu ponownym w BIOSie zmieniam bootowanie (Pen Drive rozpoznawany jako dysk twardy) i się ładnie bootuje! Radość w sercu Zmieniam w BIOSie na dysk twardy i patrze, a tu zonk PenDrive znikł! Tak po prostu, pojawił się za to jako urządzenie wymienne (w zakładce z stacją dyskietek). Dziwne... sprawdziłem czy się zbootuje w takim ustawieniu, nie ma bata... WNIOSEK: BIOS i płyta główna też ma dużo do gadania.. u mnie kaprysi. Warto na pewno mieć najnowszy BIOS, więc sprawdź czy masz najnowszą wersję.. P.S. Pen Drive: TDK Trans-IT 2GB Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Havoc 8 Napisano 20 Wrzesień 2008 Udało mi się zrobić z pomocą obrazu dyskietki startowej win98 (HP USB Disk Storage Format Tool -create dos disk), dos wystartował, dałem mu start winnt, poszło...ale po pierwsze, start odbywa się po angielsku i zupełnie inaczej niż z płyty windowsa. Inne rzeczy jakby ładuje, do tego strasznie wolno, nie pamiętam już co to było. Ale i tak po minucie wywaliło errora że niby jakiś smart drive wyłączony. Jeśli chodzi o opcję SMART w biosie jest na enabled :/ I znowu leże...a prawie było. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slasho 0 Napisano 4 Maj 2009 http://toin.pl/index.php/2009/01/31/windows-xp-z-pendrivea/ macie dzialający tutorial Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smerfetka23 0 Napisano 12 Październik 2009 hej nie wiem czy to w temacie, ale mam problem. Nie działam mi DVD ROM - i działać na razie na pewno nie będzie (pożyczyłam inny DVD ROM i tez nie działa). Czy dałoby rade zainstalować Windowsa XP z przenośnej stacji DVD ROM czy jedyny sposób to zastosować sposób opisany powyżej. Dziękuję za podpowiedzi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach