Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
MrSatan

Składam nowgo kompa, luknijcie co i jak.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam zamiar w najbliższym czasie złożyć nowego kompa który miał by mi dzielnie służyć do gier typu gta: iv, nfs: u itp. oraz do odtwarzania muzyki i malutkiego montażu audio i wideo. Sprawdźcie czy wszytko do siebie pasuje w zestawie poniżej i ewentualnie proszę o korygujące błędy propozycję na inne modele danej kategori :P

GRAFIKA - Sapphire Radeon HD4870x2 2GB DDR5 256bit 2xDVI HDTV

DŹWIĘK - Creative Labs X-Fi Titanium Fatality Champion Series PCI-E

PŁYTA GŁÓWNA - DFI LanParty UT X48- T3RS (DDR3)

PROCESOR - Intel Core 2 Duo E8500 3.16GHz, 6MB, 1333MHz, BOX

PASTA TERMOPRZEWODZĄCA - Zalman ZM-STG1

RAM - OCZ 2GB (2x1GB) 1800MHz CL8 Reaper

ZASILANIE - Chieftec 850W CFT-850G-DF ATX PFC

OBUDOWA - NZXT Tempest

PANEL STERUJĄCY - Zalman panel 5,25" ZM-MFC1 Plus Black

CZYTNIK KART PAMIĘCI – Unitek Y-910 + ESATA + USB 2.0

CHŁODZENIE - Thermalright TRUE Black 120 + Fander 120 mm czarny [Oraz to co w standardzie obudowy]

PS. Jakiego cd/dvd roma i twardziela zakupić do tego zestawu? proszę o propozycję bo ja nie ma głowy do tego.

Z góry dziękuje za odpowiedzi, pozdrawiam. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobre twardziele ma WD. Komp bardzo ciekawy dosłownie marzenie. Nagrywarke Dvd LG, liteon nie za bardzo znam się :/

Jakby tak podkręcić tego proca to by ta grafą była potęgą :)

Jak chodzi o ramy to Corsair tego samego taktowania.

Zasilacz 700W Corsair wystarcza no chyba, że instalacja bloków wodnych, pomp itp. i inne

Edytowane przez mathi13

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procka będe podkręcał spokojnie do 4GHz.

Corsair powiadasz, ok porozglądam się

Nie, nie nie planuje zadnej mokrej zabawy B)

ok, dzięki a co inni na ten temat myślą?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2GB do takiego zestawu...? To chyba jakaś pomyłka...

DDR3 => DDR2... taniej, wydajność na lepszych memkach taka sama (wymusza to zmianę płyty głównej). Jak się upierasz przy DDR3 to obowiązkowo 4GB pamięci.

Zasilacz: Tagan TG800-BZ Below Zero 800W

Dźwiękówka pewnie pod gry, więc jedynie można polecić coś w ten deseń:

Auzen X-Fi Prelude 7.1 (jakość świetna, creative się nie umywa, mimo, że procesor X-Fi...)

ASUS Xonar D2X/XDT PCI-E 7.1 Audio

Dyski Hitachi... (może droższe od konkurencji, ale pewniejsze IMHO oczywiście)

Nagrywarka DVD: Samsung SHS-223F lub LG GH22LS30

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie do autora : Czy autor bije rekordy w SuperPI i inncyh benchmarkach ?

Bo nie trzeba DDR 3, wystarcza DDR 2 1200MHz 4GB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No więc naniosłem pare zmian i prezentuje się to następująco... :)

Karta graficzna - Sapphire Radeon HD4870x2 2GB DDR5 256bit 2xDVI HDTV

Karta dźwiękowa - Creative Sound Blaster X-Fi Titanium Fatal1ty Pro PCI-E

Płyta główna - Asus P5Q Premium

Procesor - Intel Core 2 Duo E8500 3.16GHz, 6MB, 1333MHz, BOX

Ram - X2/// OCZ Reaper HPC Edition DDRII 2GB/1200 (2 x 1GB) CL5

Dysk twardy - Seagate 320 GB Barracuda 7200.11 16MB, Serial ATA II

CD/DVD Rom - LG SuperMulti DVD+/-RW GH22LS30 LightScribe bulk black Serial ATA

Zasilacz - Chieftec 850W CFT-850G-DF ATX PFC

Obudowa - NZXT Tempest

Panel sterujący chłodzeniem - Zalman panel 5,25" ZM-MFC1 Plus Black

Czytnik kart pamięci - Unitek Y-910 + ESATA + USB 2.0

Chłodzenie - Thermalright TRUE Black 120 + Xthermal BTF 120 mm PRO LED (ORAZ TO CO W DOBUDOWIE)

Mam tylko mieszne uczucia do tego paneliku sterującego, mianowicie wolał bym coś z ekranem gdzie wyświetlało by mi temp w środku budy, może zancie coś tego typu dobrego wykonania? I takie pytanie jedno z najważniejszych czy zmieści mi się to wszystko do tej obudowy? Nie będzie nic na sibie szkodliwie nachodzić? :mellow:

PS. gdzie radzicie to wszystko kupować? esc, sirius, apollo, komputronik? a może jeszcze gdzieś ińdziej?

Z góry THx, PZdR ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie rozumiem po co Ci tak drogie pamieci i do tego tlyko 2gb? ;)

Kup sobie 2x2gb A-Data albo Corsairy XMS2 z DHX, albo patrioty. Powyżej 1066mhz CL5 wydajnosć w grach i niektórych benchmarkach jest po prostu nikła ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Satan a czemu aż E8500 ?? kole 100 pln różnicy a jak dobrze poszukasz to i ta przepaść zaczyna się powiększać ... a raptem po 160Mhz (względem E8400) na każdym rdzeniu więcej.... Może lepiej zainwestować w te dodatkowe 2 giga a co do pamięci to ja bym zszedł tak jak i mnie radzili nawet na 1066Mhz i zobacz jaki ta pamięć ma timing 5-5-5-18 ..... to nie lepiej zapakować tam A daty ??? 4x po 1 GB ?? Bo nie znalazłem A Daty w tym sklepiku 2x2Gb.... a i tak zapierdzieliłeś sobie 4 memki w Twojej konfiguracji...

http://www.sirius.pl/komputery/towar_wyszu...2_x_1GB_CL.html

lub Patrioty pełne 4Gb na 2 kościach...

http://www.sirius.pl/komputery/towar_wyszu...B_CL5_PDC2.html

a tu masz Vipery z patriota :

http://www.sirius.pl/komputery/towar_wyszu...1066_2_x_2.html

mnie już naumieli :D że nie ma po co przepłacać bo i tak różnica pomiędzy tymi pamiątkami jest żadna.... i patrz na wartość CL....

Po kolejne.... po co Ci aż XFi w wersji Fatality ??? uwierz mi posiadam X-Fi Xtreme Gamer i do gier wystarcza aż nadto, a jeśli szukasz karty z naprawdę dobrym dźwiękiem to faktycznie Asus Xonar oferuje lepsze parametry ... a creative jakby co do gier .... reszta to reklama...

Dysk też bym zmienił ... ale wszystko zależy jak wyważysz kasę i ile to wszystko ma kosztować ... dołóż te parę groszy i weź dysk 500 Segate ale z 32Mb Cache i zapisem prostopadłym... jak dobrze poszukasz to za 200pln kupisz...

I zmień ten zasilacz bo ja przesadziłem i wziąłem Tagan'a 800Watt ale Ty mnie pobiłeś :D a mamy bardzo podobne konfiguracje... jak już chcesz chiefteca to weź http://icomp.pl/produkty.php?sid=zasilacze_atx-126 750Watt i styknie jak nic ... dodatkowo na twardziela bo różnica znów między tym co proponujesz a tym co potrzebne 80pln-100pln

Obudówka całkiem przyjemna...

Co do coolera się nie wypowiadam bo są tu ludzie którzy wiedzą o tym o wiele więcej odemnie .... ale w/g mnie cooler też ok...

Więc na koniec zastanów się co tak naprawdę jest ci potrzebne a ile z tego hajsu wydasz na reklamę ....

Pozdrawiam

Co do sklepów ... szukałem przez 2 tygodnie i znalazłem a i tak tam nie kupiłem :D ... Okazało się że nie za bardzo chcieli spuścić z ceny a zależało mi na tym .... mimo iż okazało się że to był mój kumpel którego znam z neta z 5 lat :D a pierwszy raz zobaczyłem go live.... poprostu poszedłem w ciemno i podjąłem rozmowę w pierwszym sklepiku (po 7 większych niby pewniakach) pipidówie .... bo tam chcieli ze mną rozmawiać i to z jajem.... dogadaliśmy się i nie dość że mi puścili z ceny to jeszcze dokonali niemożliwego... ściągnęli obudowę która ma być dobiero dostępna za miesiąc a nikt iny nie potrafił .... !!! (poprostu namierzyli w gdańsku 2 ostatnie sztuki).

Ale nie w tym sęk ... chodzi o to że jakbyś tego nie planował to i tak będziesz musiał szukać i się nachodzić... no chyba że zakup przez internet... ale na własnej skórze się przekonałem że lepsze ceny można wywalczyć będąc w sklepie LIVE.... wybór sklepu zostawiam Tobie

Edytowane przez bahus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...