Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Havoc

Zwisy i zacinki w działaniu.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, huston mamy problem.

Trafiło mi się z archiwum X kolejne zresztą z kompem znajomego (kupowany 4m-ce temu) ...

Otóż problem jest następujący. Mamy kompa z C2D e 6600 bodajże czy coś podobnego, na asusie (zapomniałem modelu), 2gb od geila, 8800gt od gainwarda z chłodzeniem coolermastera chyba [to ładne złote z HP ;) ] wszystko zasilane amacroxem 480w. No i tu zaczynają się schody:

Otóż ten cudowny zasilacz ma odpinane kable i w ogóle super elo, ale wtyczki 6pin do grafiki ma grube jak dziecko amerykańskiego fast fooda. Nie da rady wpiąć do 8800 obu na raz bo się zwyczajnie nie mieszczą, próbowałem jedną podpiąć aby chociaż 50% mocy szło z dedykowanej linii, a druga połowa z molexa ale też nie da rady. Więc zasilamy ją z molexa przez przejściówkę na 6pin oczywiście.

Osobiście w tym dopatruje się problemu, a o to i on:

Komputer potrafi zawieszać się przy naciśnięciu power, tj. dioda od hdd zaczyna wariować, ale pc martwy, dopiero po xx sek. lub 'reset' zaczyna startować. Łapie zwisy również podczas 2D i 3D, nawet po włączeniu winampa.

A teraz najlepsze, grafika u mnie działa bez problemu, zasilana pół na pół kablem z zasilacza i jedną wtyczką z molexa.

Więc myślicie że amacroxowi 12V nie wyrabia? Nie wiem jak on tam skonstruowany jest, ale wnioskuje że kable do zasilania grafiki mają jakąś tam własną linię, a przy korzystaniu przejściówki przez molexa obciąża sie na tyle, że nie wyrabia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda na to, że sobie sam odpowiedziałeś. Tym bardziej jeżeli to się dzieje od początku.

Jakbyś zdobył fotki jakim tych nie wchodzących wtyczek PCI-E to może coś mi przyjdzie do głowy (BTW to nie ma prawa nie pasować! Dla mnie to wada fabryczna - czyli reklamacja)...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie tyle, że nie pasuje, co wtyczka jest na tyle gruba zewnętrznie, że po wetknięciu do karty, druga już się nie mieści bo jest zaraz obok, bez milimetra odstępu. Te przejściówki z molex-6pin są "chude" że tak powiem i daje radę, ale amacrox zrobił to jakieś takie opakowane w plastik niepotrzebny :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popatrz na jego specyfikacje, sprawdź jakie maksymalne zasilanie może znieść dla napiecia 12v - i jeśli ma płyte Asus, sprawdź rozbierzność prądu PC Probe II (powinien mieć na płycie ze sterownikami). Następine porównaj go do swojego zasilacza. Mnie również wydaje się, że to poprostu wina zasilacza. Jeśli ma możliwość niech sprzeda go - i kupi jakiegoś Chiefteca lub Corsaira ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cholera no :/ Najgorsze że ja mu tego kompa składałem, w życiu bym nie pomyślał, że taki cyrk będzie, ponoć te amacroxy takie dobre :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ważne jest kupować firm zaufanych oraz sprawdzonych - typu właśnie Chieftec, Corsair czy Fortron, a nie jakies ruskie badziewia :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eee... zaufanych i sprawdzonych? Nie daje ci to pewności, bo nawet najdroższa zasiłka może mieć gniota i nie działać tak jak powinna...

Można co najwyżej powiedzieć, że opinie danego producenta są bardziej plusowe niż minusowe...

A co do chiefteca... dla mnie to raczej klasa średnia...

Edytowane przez Nerio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie tam dobrze trzyma napięcia i nie narzekam też na poziom chałasu. Nie wiem skąd opinie o średniości o tym. A zawsze gdy dostanie się gniota można oddać do reklamacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedyna gniotowatość polega na dużych wtyczkach, wkurze się to je przypiłuje po bokach żeby sobie nie wadziły :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm... można by było o czymś takim pomyśleć :) Oczywiście po oględzinach, że niczego się nie uszkodzi :)

@Sorek

Zależy jak Chieftec się trafi... były historie z ewidentnie siadającymi Chieftecami, napięciami spoza norm i innymi dziwnymi historiami (2-3 lata temu) i według mnie od tamtej pory ta firma się popsuła...

Przynajmniej ja do niej zaufania nie mam...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...