Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
tassiek

problem z nową kartą do starego kompa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich kupiłem ostatnio Radeona ASUS AH3650 (HD3650) do mojego 5-letnigo kompa

procesor: Athlon 64 2800+

ram: 1.5 GB

płyta gł: GigaByte nForce 3 K8ns

poprzednia karta graficzna: Radeon 9600 Pro

zasilacz: 400W

Problem polega na tym, że po usunięciu starych sterowników i zainstalowaniu wszystkich najnowszych sterowników plus te z Omega Drivers grafika potwornie się tnie np. na fifie 08 podczas meczu wyświetla mi ok. 5. Dodam, że wcześniej nie miałem żadnego problemu z ta gra, śmigała na pełnych detalach.

Z góry dziękuje za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zainstaluj Sterowniki Catalyst 8.6 lub nowsze ze strony AMD/ATi .

Robiłeś reinstall systemu?

Edytowane przez mathi13

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ściągałem najnowsze stery i nic nie pomogło, a reinstalki systemu nie robiłem. Czy to może byc problemem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ściągałeś powiadasz... hmmm tylko, że Omegi są potwornie stare

Jak chcesz najnowsze sterowniki to pobierz stąd: http://game.amd.com/us-en/drivers_catalyst...p=xp/radeonx-xp (panel + sterownik lub sam sterownik)

Procesor podkręcany? Nie chce krakać, ale jeżeli nie to jest za słaby do owej karty graficznej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor nie był kręcony (1.81GHz). Zainstalowałem te stery i nic. W przyszłym tygodniu dam kompa znajomemu informatykowi i zobaczymy co on zrobi. Jeśli nic nie uda mu się zrobic to bede musiał kręcic tego proca (czy to jest możliwe i da jakiś efekt??) albo kupic nowego ale na socket 754 na alleg... są tylko Athlony 64 3200+ i wymiana na taki procesor i tak zapewne nie duzo da :lol: więc jakby ktoś wiedział gdzie można kupic np. taki 4000+ albo jakiś lepszy to niech zapoda link :P Jak uda mi się coś zrobic to napewno napisze ;)

PS. Jakby ktoś wiedział do ilu można bezpiecznie podkręcic Athlona 64 2800+ i do ilu 3200+

Edytowane przez tassiek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co wiem to raczej 3200+ to max socketa 754 ale nie opłaca się. W dzisiejszych czasach to na 2 rdzeniowcach się w nowe gry zasuwa :)

Jak nic nie pomoże to ostatecznie format i sprawdzenie odrazu na catalyst od 8.6 lub nowszych, bo omegi są zdecydowanie starsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co dobrze pamiętam to stary 2800+ na S754 ok 2,5GHz-2,6GHz potrafił zrobić, ale wszystko zależy od sztuki, płyty głównej, pamięci, itp. Pamiętaj, że obowiązkowo musisz mieć porządne chłodzenie na procesorze (koszt 100-130 zł - najlepiej uniwersalne, żeby dało rade do nowego komputera przełożyć)...

W żadnym razie nie kupuj nowego procesora. Lepiej dozbierać pieniędzy na nowe części...

Edytowane przez Nerio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm jeszcze mi przyszło na myśl ustawić w biosie AGP Aperature Size na 256MB albo i wiecej. Domyślnie jest mniejszy sporo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:) Ustawienie 128MB jest optymalne dla tego parametru. Sprawdź również czy przypadkiem nie masz samego AGP ustawionego na 4x (powinno być na 8x)

Jaką masz wersję BIOSu?

Edytowane przez Nerio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam najnowszego biosa jakiego udało mi się znaleśc F19. AGP miałem ustawione ''auto'' więc zmieniłem na 8x ale nic to nie dało :mellow:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm.. w zasadzie ciężka sprawa... wydaje mi się, że najlepszym rozwiązaniem jest reinstalacja systemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie to zamierzam zrobic tylko sam za bardzo nie umiem, ale oddam kompa znajomemu tylko to najwcześniej we wtorek <_<

Napisze jak coś zdziałam :)

Witam ponownie reinstalka systemu zrobiona (tylko dopiero dzisiaj mam net bo wcześniej sterów nie miałem) niestety pomogła tylko częściowo bo komp nie tnie się tak jak wcześniej ale i tak nie działa płynnie <_< koleś który instalował mi system zauważył, że użycie procesora nie spada niżej niż 60%, a byle jaka gra to już 100% i ani trochę mniej, łepek ten mówił też że zakładał taka kartę do kompa ze słabszym procem (GHz), ale większym cache. Sam już nie wiem co mam robić :huh: jak wy mi nie pomożecie to będę zmuszony zawieść kompa do serwisu (co dużo kosztuje <_< )

Edytowane przez tassiek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...