Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
empty

Komputer do gier

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, dość długo zbierałem na nowy komputer i nadszedł czas że suma sięgnęła granicy 5 000 zł korzystając z waszego doświadczenia chce żebyście złożyli mi komputer typowo przystosowany do gier za suma mniej więcej 5 000 zł ponieważ to co teraz mam nie nadaje sie w żaden sposób do grania... Chciałbym żeby to był cały zestaw czyli doliczcie do tego monitor i sprzęt nagłaśniający jeśli bedzie trzeba coś dołoże do tych 5 baniek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprzęt nagłasniający to bardzo ogólnie powiedziane. Co masz przez to na myśli. Stereo? 5.1? Będzie często używane do słuchania muzyki (stereo), czy do filmów i gier (5.1).

Oczywistym powinno się wydawać, że zintegrowana karta dźwiękowa nie jest rarytasem. Polecam przynajmniej wziąć ASUS XONAR DX (cena 220 zł, bdb stosunek cena/jakość). Jeżeli chcesz większą kwotę przeznaczyć to napisz jaką na owe nagłośnienie z całości...

Edytowane przez Nerio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Racja mój błąd, a co do procesora to Q9450 mniej prądu bierze i się lepiej podkręca.

To odrazu z kartą, pamięci kup osobno bo w tym sklepie nie ma tych A-Datów.

http://pr***l/?id=shopkoszyk&1:COR...1:GAINWARD+4870

Dodałem też wentylator jeśli będziesz chciał mocniej podkręcać. A jeśli możesz dołożyć więcej niż 5000zł to możesz kupić 2x 4870 i połączyć je w cross fire lub kupić odrazu 4870X2 - ale w tym sklepie nie widziałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe, ja sie na tym nie znam. Poprostu chce sprzęt na którym będą działać gry na dość wysokich detalach + jakieś dobre audio moge dołożyć do tych 5 tysiecy jeszcze jakieś 6-7 stów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorek - dałes jedną karte Gainwarda a drugą Sappire'a... wtf? 2x Sapphire IMO winno być.

Druga rzecz - za taką kase nie ma sensu kupować Crative'ów T6100. Bezwzględnie lepsze przy podpobnej cenie są Logitechy X540 - weź je koniecznie, jeśli już.

GeiL Black Dragon - strasznie przereklamowane pamięci. Lepsze w tym wypadku byłyby już A-Daty 2x2 GB lub Crucial Balistix 1200 ale ciężko je dostać.

Next - w zestawie sorka nie ma karty dźwiękowej. Dobrym wyborem będzie wspomniany wyżej ASUS XONAR DX. Jeśli coś innego to Crative'y X-Fi - jest ich kilka i każda stoi na dobrym poziomie.

Podrawiam ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Shit, policzyłem 2 grafy xD Mogłem dać jednego 4870x2 ;) Już poprawie. CO do głośników to aż tak się nei znam, ejdnak takie zamawialem już i dość ładny dźwięk dawały ;) A Geile dalem temu bo ładie wyglądają i innych dobrych nie ma, a on chyba nie zamierza zbytino podkręcać to te mu wystarczą ;)

http://pr***l/?id=shopkoszyk&1:WD+...LOG+970223-0914 - ok, to chyba ostateczna wersja ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"GeILe ładnie wyglądają" - to mnie rozwaliło. Skoro ktoś kupuje kompa za ciężkie pieniądze powinien dostać najlepsze w tej cenie możliwe pamięci. Skoro szanowny Proline nie posiada - niech autor tematu kupi w innym sklepie. Polecam - www.everon.pl

Jest tam wszystko co potrzeba do takiego zestawu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Audio :) Ciągle nie sprecyzowałeś czy to ma być stereo (głównie muzyka, ale również inne zastosowania), czy 5.1 (filmy + gry). Wiem, że komputer do gier, ale to nie wyklucza przecież zestawu stereo :)

Tani Zestaw to Microlab Solo 6C + ASUS Xonar DX razem mniej niż 500 zł :) Niestety kolumn szybko nie dostaniesz (ostatnia dostawa rozeszła się błyskawicznie).

W wypadku stereo wzmak + 2 podstawkowe kolumny. Ciężko będzie się zmieścić w 700 zł (wzam używka, kolumny raczej też). No chyba, że zostanie z komputera (IMHO 5 tys. zł to masa pieniędzy, więc musi zostać... ale zobaczymy :P).

Przykładowy zestaw wzmak + kolumny (stereo):

Wzmak Sansui AU X201i - 300 zł

LUB

Onkyo Integra 8300 - 390 zł

WHARFEDALE DIAMOND 9.1 - 485 zł - Starszy model, ale głośniki NOWE

LUB

Mission 700 - 340 zł

Podkreślam, że to przykładowy zestaw. Na allegro jest masa używek, ale trzeba uważać żeby nie kupić szrotu...

Można pokombinować nad amplitunerem AV (czyli 5.1+) i na początek kupić 2 kolumny (fronty). Z czasem dokupić kolejne... Poziom nadal bardzo wysoki, ale czy warto aż tyle zachodu włożyć dla dobrego 5.1 do komputera... zależy od Ciebie...

Edytowane przez Nerio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś Ci się chyba pomyliło Sorek. Nie dość, że jest 4870x2 to jeszcze pojedyncze 4870. Po chujsteczkę, że się tak spytam. Rozumiem, że każdy może się pomylić, ale empty musiał się przestraszyć jak zobaczył cenę. :D Do tego dlaczego upierasz się przy sklepie PROLINE i czterordzeniowcu, który nie za bardzo nadaje się do podkręcania, zwłaszcza, że nie wziąłeś pod uwagę żadnego systemu chłodzącego na CPU poza BOXem. Do tego Geile Black Dragon, które są jeszcze gorsze od tego gówna, które ja posiadam (nie mają radiatorów, a jedynie diody - oczy smoka :)). Niech empty kupi sprzęt w Everonie. Nie dość, że Milans i Dex nieźle zarobią to empty na pewno skorzysta z ich fachowych porad. Przemówiłem - howgh!

PS. Czy wy też tak macie, że kiedy otwieracie ten koszyk w PROLINE to za kazdym razem liczba niektórych towarów zwiększa się o jeden? :) Dziwna sprawa - myślalem, że to Sorek się pomylił, ale zwracam honor. :D

Edytowane przez Overcloced

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
:) I dlatego lepiej nie podawać odnośników do sklepów / koszyków tych sklepów tylko trochę się wysilić i podać części, a wybór sklepu to już sprawa interesanta ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tlyko daje przykłądy :) Procesor ten na boxie podkręcisz do 3/3,2ghz i to wystarczy przeciętnemu użytkownikowi. Nawet jeśli planuje on lepsze O/C to i tak będdzie musiał kupić lepsze chłodzenie bo Quady się troche bardziej grzeją.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym wzioł zamiast Q9300 C2Q6700. Q9300 naprawdę ciężko do 4GHz dobic (rekord świata 4018MHz). A za oszczędzoną kasę dokupic lepsze chłodzenie na CPU

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A na stockowym chłdozeniu Q6700 też więcej niż 3ghz nie podbijesz bo się bardziej grzeje, a 4ghz tak czy siak nie wyciągnie ;] No i będzie więcej prądu brał ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...