Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
sorek

P5K Pro i SE/EPU - problem z bootem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam dość spory problem z bootem w obu tych płytach. Otóż, mam 1 dysk SATA oraz 1 DVD pod IDE (w jednym komputerze LG, w drugim lite-ona). Nigdy wcześniej tego problemu nie spotkałem a mam już tę płytę dość czasu i instalowałem na nim viste.

Otóż, problem jest dziwny... Gdy wkładam plytkę dajmy na to Hirens Boota (obojętnie jaka wersja, 9.1, 9.3 czy 9.5 - efekt jest podobny) to po wybraniu boota z CD<, pojawia się problem. Otóż w górze ekranu pojawiają się tylko trzy kropki, a w zależności od wersji problem jest inny. Otóż na 9.1 nic się nie dzieje, a po chwili zaczynają sie wydobywać dźwięki z głośniczka systemowego a na ekranie pojawiają sie różne znaczki (prawie wszystkie możliwe znaki, nawet buźki, strzałki itp.). Potem wszystko staje i nic ise nie dzieje.

W wersji 9.3 są te 3 kropki i z głośniczka systemowego wydobywa się pisk o większej częstotliwości i nic się nie dzieje poza tym piszczeniem.

W wersji 9.5 są poprostu te 3 kropki i nic się nie dzieje ;)

Problem pojawia się też w przypadku GParted (bootowalna płytka z linuxem) oraz ubuntu w wersji 6.12. Z tym, ze tutaj pojawia się błąd z rozpakowaniem jakiegoś pliku oraz dostępu do CDromu.

Nie wiem poprostu co może być problemem ;/ Próbowałem różnych ustawień w biosie ale poprostu NIC nie pomaga ;/ Wie ktoś jak można rozwiązać ten problem? Ktos słyszał o czymś podobnym? Bardzo byłbym wdzięczny za odpowiedź. A na P5K Pro mam bios rewizji 1104, na SE/EPU nie pamiętam ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...