Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Havoc

Brak kontroli Fan - riva tuner

Rekomendowane odpowiedzi

Nie mam w ogóle zakładek FAN control w RivaTuner, a wentyl na 8400 szumi strasznie. Może wiecie czy RT obsługuje 8400GS? Karte wykrywa, co prawda jest jakiś monit o brak przetestowanej kompatybilności z moimi sterami, ale czy to ma coś do rzeczy? Zmieniać stery czy co zrobić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli istnieje możliwość regulowania wiatraka to polecam sprawdzić za pomocą SpeedFan-a (podajesz w procentach ile obrotów, można też bardziej złożone zależności porobić).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SpeedFan w głównym oknie co? Mam Fan4 0% i nic nie oddziałuje :( Więc co...nie da się najwyraźniej tak?

Ktoś chętny na jednodniowego 8400gs? 70zł.

Edytowane przez Havoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Próbowałeś wszystkie po kolei? Co do samej prędkości obrotowej ma na to wpływ oczywiście sterownik (chociaż powinien wystarczyć każdy nowszy).

U mnie przy 8600GT od Gainwarda też strasznie szumi, ale zaraz jak zainstaluje sterownik, przy wczytywaniu systemu obroty na wentylatorze spadają :)

Korzystam z modyfikowanych sterowników => TweakForce

Jeżeli nie pomorze to karta tego bajeru nie obsługuje (może trzeba coś w BIOSie karty zmieniać tak jak np. w GF 6600, żeby temperaturę pokazywało)

P.S. Zależnie od wtyczki można podpiąć wiatraczek pod jakiś tani regulator i powinno być ok :)

Edytowane przez Nerio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ano właśnie. Teraz zmieniłem grafę na 8800GS i jest suszara tak jak ludzie piszą ;] Tragedia, armageddon itd. :/ Wtyczka 4pinowa z 4kablami (kiedyś były jedynie 2 w tych wersjach-nie wiem co one dają ale cóż, są ;]) Regulacji obr. również nie ma. Teoretycznie mogę zmodyfikować bios, ale znalezienie odpowiednich dla ucha ustawień to kwestia kilku prób, a szkoda ryzykować.

Jaki FanControl pasuje do takiej wtyczki? Myślałem o przejściówkach molex-5v i 7v ale wolę płynną regulację. Mam Fanmate pentagrama czy jak się zwie, ale na wtyk 3pin. A 4pinowców nie widziałem, jest to do kupienia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skoro jest wtyczka 4 pinowa to powinna być regulacja w sterowniku (choćby automatyczna). Jaki masz sterownik?

Płyty główne posiadają wtyczki 4 pinowe, ale z reguły tylko przy procesorze (jeżeli jakimś cudem masz więcej takich gniazd to możesz podpiąć pod płytę główną i spróbować regulować)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pod mobo nie podepnę, choćby dlatego, że kabel za krótki. A z tą wtyczką to właśnie taki bajer...że 4piny, 4kable a regulować nie da rady :/ Jak tak patrzę to w 8400 o którego na początku chodziło, jest wtyk 2pin, więc okey...ale przy 4pinowcu? Takie cyrki tylko u Gainwarda/Palita :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:) Ja mam Gainwarda i auto działa... ręcznej nie sprawdzałem :)

Ale nie wykluczone, że kwestia nawet rewizji może być :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz Havoc, że ja mam podobny problem z moim 8800GT (Galaxy). :/ Nawet kiedy podłączyłem wiatrak do płyty głównej on ciągle kręcił się na 30% obrotów! Próbowałem wcześniej podmieniać bios i nic. :( Rozwiązałem to tak, że dołożyłem kolejny wiatrak na kartę. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...