Havoc 8 Napisano 8 Sierpień 2008 Nie mam w ogóle zakładek FAN control w RivaTuner, a wentyl na 8400 szumi strasznie. Może wiecie czy RT obsługuje 8400GS? Karte wykrywa, co prawda jest jakiś monit o brak przetestowanej kompatybilności z moimi sterami, ale czy to ma coś do rzeczy? Zmieniać stery czy co zrobić? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nerio 17 Napisano 8 Sierpień 2008 Jeżeli istnieje możliwość regulowania wiatraka to polecam sprawdzić za pomocą SpeedFan-a (podajesz w procentach ile obrotów, można też bardziej złożone zależności porobić). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Havoc 8 Napisano 9 Sierpień 2008 (edytowane) SpeedFan w głównym oknie co? Mam Fan4 0% i nic nie oddziałuje Więc co...nie da się najwyraźniej tak? Ktoś chętny na jednodniowego 8400gs? 70zł. Edytowane 9 Sierpień 2008 przez Havoc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nerio 17 Napisano 9 Sierpień 2008 (edytowane) Próbowałeś wszystkie po kolei? Co do samej prędkości obrotowej ma na to wpływ oczywiście sterownik (chociaż powinien wystarczyć każdy nowszy). U mnie przy 8600GT od Gainwarda też strasznie szumi, ale zaraz jak zainstaluje sterownik, przy wczytywaniu systemu obroty na wentylatorze spadają Korzystam z modyfikowanych sterowników => TweakForce Jeżeli nie pomorze to karta tego bajeru nie obsługuje (może trzeba coś w BIOSie karty zmieniać tak jak np. w GF 6600, żeby temperaturę pokazywało) P.S. Zależnie od wtyczki można podpiąć wiatraczek pod jakiś tani regulator i powinno być ok Edytowane 9 Sierpień 2008 przez Nerio Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Havoc 8 Napisano 22 Sierpień 2008 Ano właśnie. Teraz zmieniłem grafę na 8800GS i jest suszara tak jak ludzie piszą ;] Tragedia, armageddon itd. :/ Wtyczka 4pinowa z 4kablami (kiedyś były jedynie 2 w tych wersjach-nie wiem co one dają ale cóż, są ;]) Regulacji obr. również nie ma. Teoretycznie mogę zmodyfikować bios, ale znalezienie odpowiednich dla ucha ustawień to kwestia kilku prób, a szkoda ryzykować. Jaki FanControl pasuje do takiej wtyczki? Myślałem o przejściówkach molex-5v i 7v ale wolę płynną regulację. Mam Fanmate pentagrama czy jak się zwie, ale na wtyk 3pin. A 4pinowców nie widziałem, jest to do kupienia? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nerio 17 Napisano 22 Sierpień 2008 skoro jest wtyczka 4 pinowa to powinna być regulacja w sterowniku (choćby automatyczna). Jaki masz sterownik? Płyty główne posiadają wtyczki 4 pinowe, ale z reguły tylko przy procesorze (jeżeli jakimś cudem masz więcej takich gniazd to możesz podpiąć pod płytę główną i spróbować regulować) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Havoc 8 Napisano 23 Sierpień 2008 Pod mobo nie podepnę, choćby dlatego, że kabel za krótki. A z tą wtyczką to właśnie taki bajer...że 4piny, 4kable a regulować nie da rady :/ Jak tak patrzę to w 8400 o którego na początku chodziło, jest wtyk 2pin, więc okey...ale przy 4pinowcu? Takie cyrki tylko u Gainwarda/Palita Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nerio 17 Napisano 24 Sierpień 2008 Ja mam Gainwarda i auto działa... ręcznej nie sprawdzałem Ale nie wykluczone, że kwestia nawet rewizji może być Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Overcloced 0 Napisano 26 Sierpień 2008 Wiesz Havoc, że ja mam podobny problem z moim 8800GT (Galaxy). :/ Nawet kiedy podłączyłem wiatrak do płyty głównej on ciągle kręcił się na 30% obrotów! Próbowałem wcześniej podmieniać bios i nic. Rozwiązałem to tak, że dołożyłem kolejny wiatrak na kartę. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nerio 17 Napisano 30 Sierpień 2008 Pobierzcie najnowszego SpeedFana (http://fileforum.betanews.com/download/SpeedFan/985582286/1) - niby wspiera wszystkie karty nVidia P.S. Jeszcze wersja Beta Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach