Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Parkins

Reset kompa po dołożeniu ram!

Rekomendowane odpowiedzi

Mam 256MB RAM DDR SDRAM, szybkość pamięci: PC3200 (400MHz). Dokupiłem 1GB RAM DDR SDRAM PC3200 (400MHz). Mam 3 wejścia na ramy, te 256 są podpięte w pierwszym, a do drugiego podpiąłem 1GB. W biosie od razu po podpięciu dodatkowej pamięci pisało że mam 1,280 GB ram. Włączyłem komputer, windows się załadował i po minucie komp się zresetował. Włączyłem go jeszcze raz , wyskoczył komunikat ,że system windows odzyskał sprawność po poważnym błędzie (BCCode : 1000007f BCP1 : 00000008 BCP2 : 80042000 BCP3 : 00000000

BCP4 : 00000000 OSVer : 5_1_2600 SP : 2_0 Product : 256_1) i po 2 minutach komp znowu się zresetował. Odpiąłem więc te 1GB ram i wszystko chodzi tak jak zwykle. Moja płyta główna to: Asus A7V600-X , Procesor: AMD Sempron 2400+ 1.66GHz, Karta graficzna: ATI RADEON 9550. Czemu tak się dzieje? Jak zrobić ,żeby te ramy działały?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj podpiąć tylko te 1gb. Jeśli będzie to samo, to znaczy że pamięci uszkodzone. Jeśli będzie działać,to podepnij wszystkie pamięci i ustaw im niższe taktowanie niż 400mhz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Włożyłem samo 1GB ram - po załadowaniu windowsa komputer tym razem nie resetuje się, lecz zawiesza. Gdy dotykałem kość 1GB zauważyłem ,że jest ciepła w przeciwieństwie do kości 256MB ,ale być może to nie ma żadnego związku ze sprawą. Proszę o pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wina pamięci, poprostu. Nic tutaj jakby nie zrobisz ;) Możesz tlyko ustawić niższe taktowania, może pomoże.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprawdź obie kości memtest-em lub goldmemory (osobno). Próbowałeś korzystać tylko z 1GB?

Jaką masz wersję BIOSu płyty głównej (odczytasz na górze podczas wyświetlania POSTu).

Najnowsza wersja to 1009

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ramy działają, ponieważ zmieniłem taktowanie pamięci w biosie z auto na 333MHz. Stare ramy chodziły na 400MHz. Skanowałem memtestem godzinę i nie wykrył on żadnych błędów.

Screen z CPU-Z:

Gdy miałem 256mb: http://img519.imageshack.us/my.php?imag ... 053so5.png

I teraz z 1GB: http://img185.imageshack.us/my.php?imag ... 657rh0.png

Czemu nie chciały chodzić na 400Mhz a na 333Mhz chodzą? Czy zmiana na 333Mhz zmniejszyła dużo ich wydajność?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie tak dużo, prawie nieodczuwalne, a za to będzie chodzić lepiej ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...