Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
patrykob1

Komputer do gier .

Rekomendowane odpowiedzi

Potrzebuje porady . Skonfigurowałem sobie zestaw komputerowy i wygląda on tak :

Płyta główna : Asus P5Q Deluxe/Asus M3A32-MVP Deluxe

Procesor : Intel Core 2 Quad Q6700 2.66 GHz/AMD Phenom 9950 AM2+ Black Edition

Pamięć : Corsair DDR2 XMS2 DHX PC6400 4x2048MB 800MHz CL5

Dysk : SAMSUNG 1 TB HD103UJ 1000GB/7200rpm/32M

Nagrywarka : Lite-On DVD+/-RW LH-20A1L

Karta graficzna : 3 x Gigabyte Radeon HD 3870 (GV-RX387512HP) 512MB DDR3 w CrossFire /Gainward Radeon HD 4870 512MB DDR5/2 x Asus Radeon HD 4850 512MB DDR3 w CrossFire

Zasilacz : Chieftec GPS-650AB-A 650W

Obudowa : FEVER WIZARD

Proszę Was napiszcie które z rzeczy po ukośniku są najlepsze a jeżeli uważacie żeby włożyć do komputera jeszcze inną to z chęcią wysłucham Waszych propozycji .

Z góry dziękuję . :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawie wszystko źle, ale już daje dobre komponenty ;)

Płyta główna : ASUS P5K Pro

Procesor : Jeśli chcesz quada to tylko Q6600 - inne są poprostu za drogie i nie opłacalne. Jednak bardziej nada się E5200 (o ile znajdziesz) i podkrecić go do 4ghz jeśli nie to kup poprostu E8200 ale dla mnie to przepłacanie :)

Pamięć : Corsair DDR2 XMS2 DHX PC6400 4x2048MB 800MHz CL5 - bardzo dobre pamięci, sam takie posiadam i kręcą się do 1066mhz w CL5 ;)

Dysk : Kup lepiej 2x 500gb WDC 32mb cache i połącz w raid 0 - wydajność większa, a cena niższa :)

Nagrywarka : Lite-On DVD+/-RW LH-20A1L - ew. możesz się jeszcze zastanowić nad LG ;)

Karta graficzna : Tu zupełnie pomieszałeś. Nie kupuj 3x bo mało która płyta to obsługuje i to mało opłacalne. Lepiej zrobić 2x 4870 - wydajność większa niż GTX280. Jeśli nie to nie opłaca się zbytnio kombinować. Albo kup pojedynczego 4870 ;)

Zasilacz : Chieftec GPS-650AB-A 650W - ew. jakiś Corsair 650W ;)

Obudowa : FEVER WIZARD - nie znam się, ale cokolwiek do 100zł lub więcej będzie dobre ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do płyty głównej to będę się upierał na nowsze chipesty . Ta jest moim zdaniem b.dobra ew. Asus Maximus Formula X38 . A co do procesora to mogę na pewno wezmę 4-rdzeniowy . Q6600 jest według mnie słaby , jeżeli uważasz , że Q6700 nie jest za dobry to może poradź mi któryś z penrynów . Mam ok. 4000 tys. na komputer więc starczy . Może uda mi się wylicytować na Allegro Q6850 . Nie licząc dysku i może właśnie procesora kupuję na Agito.pl więc może zerknij na stronę i popatrz co by było najlepsze . Chciałbym mieć bardzo mocny sprzęt do gier a szczerze to dość słabo się znam , więc pomoc jest mi bardzo potrzebna . Ale proszę , nie patrz zbytnio na opłacalność , lecz raczej na jakość .

Oczywiście dzięki za posta . B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czas się nauczyć, a różnica pomiędzy Q6600 a Q6700 i dalej Q6850 jest znikoma ;)

Jak nie umiesz podkręcać to tymbardziej nie potrzebny Ci nowszy chipset bo i tak on mało co daje a p35 jest jednym z najlepszych ;) A procesor w takim wypadku polecam Q9300 - mało podkręcalny ;)

Ja oczywiście ciągle biorę pod uwage opłacalność/jakość ;) Nie ma po co przeplacać skoro nie widać różnicy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam nie umiem , ale mam znajomego, który umie podkręcać więc jakaś wydajniejsza platforma zawsze się przyda .

A co do pamięci może wziąć OCZ 1066 CL.5. - bardzo wydajne chłodzenie HeatPipe .

A do ilu dałoby się podkręcić Q6600 , Q6700 , a do ilu Q6850 ? Ta informacja bardzo by mi pomogła przy wyborze .

Do ilu podkręciłyby się pamięci ?

Którą wziąć kartę graficzną : EVGA Geforc GTX 280 - cena 1150 , czy Gainward ATi Radeon 2X4870 - cena 1470 .

Jakie będą miały parametry po podkręceniu ?

Z góry dzięki za odpowiedź . :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Q6600 przy dobrym chłodzeniu do 3,2ghz pójdzie. Jak nei to kup Q9500/Q9600 i te się lepiej podkręcają (może z 4ghz przy dobrym chlodzeniu osiągniesz) ;) OCZ 1066 CL5 to według mnie przepłaczanie a chłodzenie i tak Ci malo co da bo tych XMMS2'ów jest bardzo dobre ;)

Karta oczywiście 2x4870 - znacznie większa wydajność i podobne zuzycie prądu ;)

A parametry? Nie rozumiem zbytnio. Będziesz mieć obecnie jeden z najlepszych obecnie do złożenia normalnych komputerów ;) A, jeśli Cię stać, to kup 2x 4870X2 ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To weź normalnie 2x 4870 i połącz w CrossFire ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki !!! :) :) :)

Napisz jak możesz co z płytą główną.

A ja już idę spać :D :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znając moc graf to lepiej wziąć płytę główną opartą o X38. P35 ma słaby tryb crossfire. Więc http://arest.pl/index.php?inc=produkt&...60&katid=60 przykładowo taka płyta główna.

Procesor: Core2Quad 6600 - do oc się nadaje :) dobry wybór

Ram: Ramy takie żeby 1066 wyciskały tu już raczej koledzy muszą pomóc

Grafy: 2x 4870 512 albo jeżeli są to 2x radeon 4870 1GB.

Zasilacz bym tu raczej zmienił na jakiś 700W jeżeli masz zamiar kręcic procesor.

A reszta jest dobra.

Obudowę wybierz jakąś dobrze wentylowaną :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temu podałem Q9500/Q9600 jako alternatywa. Ma kase więc może kupić ten lepszy procesor. A on dość mało prądu bierze więc spokojnie może myśleć o lekkim podkręcaniu ;)

Btw. skąd wiesz, że P35 ma słaby tryb crossfire? Jak to sprawdziłeś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyty z P35 mają crossfire 16x i 4x więc niekorzyść na drugą grafę. Lepiej żeby były pełne złącza PCI-e w crossfire.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ile GHz ma Q9500 a ile Q9600 bo nie mogę znaleźć na internecie ? :( Aha i gdzie je można kupić ? :huh:

Edytowane przez patrykob1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie ma Q9500 i Q9600. Sa Q9450 i Q9650 :)

4870 z 1GB jeszcze nie ma na Polskim rynku :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Która z tych płyt głównych lepsza : Asus P5E X38 , Asus P5E Deluxe X48 , Asus Rampage Formula X48 , Asus Maximus Formula X38 , czy Abit IX38 QuadGT X38 ?

A może jednak Asus P5Q Deluxe P45 ? :o

Jaki wentylator ? :o

Czy karta graficzna może być Gainwarda ? :o

Jakiej firmy i jaki model zasilacza ? :o

Bardzo potrzebne mi są odpowiedzi na te pytania , bo jak już wspomniałem słabo się znam . :unsure:

Z góry dzięki za odpowiedzi . :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Apollo.pl/Pr***l - poszukaj tu procków.

Mathi13: to jest spadek wydajności o 1/2%... bez różnicy w sumie.

EDIT: Chieftec 650W wystarczy. Asus P5K Pro wystarczy w 100% - nie ma po co przepłacać za nowsze chipsety. Karty graficzne ginwarda mogą być, chbya ostatnio palit go przejął. Wentylator - do zwykłłego kręcenia Q9500/Q9600 wystarczy stockowy. Ale jeśli bardzo chcesz to kup pasywno-aktywny scythe ninja. Bardzo cichy i dobry ;)

Edytowane przez sorek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z Q9650 raczej nie zmieszczę się w budżecie 4000zł , natomiast Q9450 jest szansa .

Z płyt głównych kupię którąś z tych co wymieniłem , więc doradźcie którą i nie piszcie o Asusach P5K i innych P35 oraz jeszcze starszych technologiach .

Dzięki za posty .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Który procek kupić Q9450 na Apollo za 920 , czy Q6700 na Proline za 605 ? :huh:

Różnica tylko w pamięci i procesie technologicznym .

Oczywiście jeżeli zmieszcze się w budżecie wezmę ten lepszy , ale nie mam pewności , więc napiszcie czy warto ? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro sam mówisz że się nie znasz to po co się upierasz? '-_- Sam używam tej płyty, a w testach crossfire nie widać znaczącej różnicy. A nawet pojedyncza karta jest wystarczająco wydajna. Lepiej kup wersje 512mb bo z 1gb mogą być problemy z dostępnością a wydajność nie jest aż tak odczuwalna ;)

A, jeśli chcesz bardzo płytkę to weź tego Asusa P5Q Deluxe P45 - również dobra płytka ;) A procek Q9450 też dobry ;)

Edit:

Omg Wtf lol... Q6700 to to samo co Q6600 tylko z podniesionymi zegarami! I jest o 150zł droższy! Kupowanie go jest bezsensu. Mówie Ci, kup Q9450 albo tego Q9300 - to będzie najlepszy wybór.

Edytowane przez sorek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorek jak możesz to skomponuj mi świetną jednostkę centralną do gier (bez obudowy , kupię na allegro , bo tu jej nie ma) mieszczący się w 4000 na Apollo.pl . Próbowałem sam , ale coś mi to nie wychodzi . :(

Z góry wielkie dzięki . :) :) :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bierz nic z serii HD 3000 . Tylko HD 4000 jeżeli już.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...