Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj bawilem sie troche w skladanie kompa dla brata i poskladalem cos takiego:

1. Grafika: Gigabyte Radeon HD 4870 512MB (256 bit) DDR5, HDTV/DualDVI, HDCP, box
2. Plyta glowna: ASUS M2-Crosshair II,nForce 780a SLI,DualDDR2-1066,SATA2,RAID,2xGBLAN,VGA,FW,ATX
3. Pamiec: Kingston 2 x 1024MB 800MHz DDR2 Non-ECC CL5 DIMM
4. Procesor: AMD Athlon 64 X2 Dual Core 4800 Socket AM2 65W BOX
5. Dzwiek: Creative Karta Sound Blaster Audigy SE bulk
6. Dysk Seagate Barracuda 7200.11; 320GB, Serial ATA/300,7200RPM,16MBcache,NCQ,RoHS
7. LG SuperMulti SATA DVD+/-R20x,DVD+RW8x,DVD+R DL 16x,SecurDisc,LS,bulk (k.czarny)
8. Corsair zasilacz CMPSU-550VXEU ATX 550W PFC, EU version
10. 4World Czytnik kart flash wewnętrzny 3.5'' 24w1, czarny
11. HP LCD L2208w 22'' Monitor 5ms, VGA

Do tego dochodzi oczywiscie jeszcze obudowa, drukareczka i jakies tam pierdoly, generalnie ok 3,5k.

Co sadzicie o tej konfiguracji?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor, płyta i pamięci do wymiany :)

Najpierw powiedz jakie masz fundusze, a potem pomoge dobrać Ci lepsze składniki, bo będzie to napewno 4gb ramu (Radka 4870 bez visty brać się nie opłaca, a vista do gier z 2gb ramu to za mało), oraz procesor coś od intela. Zapewne E8200/E7200 lub coś ze starszej wersji E2180/E5200. A płyta główna to Abit IP35-E jeśli nie zamierzasz podkręcać zbytnio, a jeśli zamierzasz i interesuje Cię raid to ASUS P5K Pro ew. Foxconn którego modelu nie pamiętam :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Foxconn P35A-S :)

Nie zgodziłbym się, że 4870 bez Visty brać się nie opłaca, na XP też grać jak najbardziej można a tryb DX10 nadal nie działa jak należy.

Moja propozycja:

- Core 2 Duo E8200

- Foxconn P35A-S / Abit IP35/ Asus P5K PRO

- A-DATA 2x2 GB 800 MHz CL4

- ATI Radeon 4870

Reszta ok. Sklep - polecam www.everon.pl <-- świetna firma, tania i solidna.

Pozdrawiam i zapraszam do udzielania się na naszym forum. Jeśli masz jakiekolwiek pytania - nie zastanawiaj się tylko pytaj :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziekuje za podpowiedz, teraz to skomponowalem tak, mysle, ze powinno byc dobrze :D :

* Płyta Główna: ASUS P5K, P35/ICH9, DualDDR2-1066, SATA2, eRAID, GBLAN,FW, ATX
* Procesor: Intel Core 2 Duo E8200, 2.66GHz, 1333FSB, 6MB Cache, LGA775, 45nm, BOX
* Karta Graficzna: Gigabyte Radeon HD 4870 512MB (256 bit) DDR5, HDTV/DualDVI, HDCP, box
* Pamiec: A-Data VITESTA 2x2GB Extreme Edition DDR2 800+MHz CL4 (4-4-4-12 2T)
* Karta Dzwiekowa: Creative Karta Sound Blaster Audigy SE bulk
* Dysk: Seagate Barracuda 7200.11; 320GB, Serial ATA/300,7200RPM,16MBcache,NCQ,RoHS
* Naped: LG SuperMulti SATA DVD+/-R20x,DVD+RW8x,DVD+R DL 16x,SecurDisc,LS,bulk (k.czarny)
* Zasilacz: Corsair zasilacz CMPSU-550VXEU ATX 550W PFC, EU version
* 4World Czytnik kart flash wewnętrzny 3.5'' 24w1, czarny
* Monitor: HP LCD L2208w 22'' Monitor 5ms, VGA

Jestem niestety niejako zmuszony do kupienia tego w sklepie, wiec sobie pochodze i zobacze gdzie maja najtaniej i najlepiej :D

Dzieki za pomoc! B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo fajny zestaw, tylko płyta główna - nie P5K a P5K PRO. Jest to zdecydowanie lepszy sprzęt :)

W każdym razie, super zestaw, miłej zabawy na nim :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Naprawdę dobry zestaw :)

Jeżeli nie będzie Asus P5K pro to ewentualnie Asus P5Q/Foxconn P35A-S

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Albo Abita IP35-E ;) Choć mogłeś wziąć tańszy procesor skoro nie zamierzasza podkręcać bo płyty P5K mają jakieś problemy z tym związane podobnie wersje SE, słyszałem dużo o tym i sam testowałem te płyty, a przy P5K Pro niczego takiego nie zauważyłem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze jedno - procesor, który masz zamiar zakupić (E8200) świetnie się kręci, bezproblemowo na 4 GHz, jednak jeśli masz w planach takie OC to musisz zaopatrzyć się jeszcze w dodatkowe chłodzenie na procesor. 4 GHz umożliwi Ci np. to.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki chlopaki za pomoc! Plyte glowna wzialem sobie jednak

ASUS P5Q PRO, P45/ICH10R, DualDDR2-1200, SATA2, RAID, GBLAN, FW, CrossFire, ATX

i zmienilem jeszcze na mocniejszy zasilacz = 650W oraz karte narazie slabsza troche, by sie zmiescic w 3200zl

Gigabyte GeForce 8800GTS, 512MB GDDR3 (256bit), HDTV&DualDVI, PCI-E, BOX

Ogolnie za pare miesiecy mozna zmienic karte na lepsza, bo akuratnie nie bylo tego Radeon'a HD 4870, a brat sie mocno napalil, ze chce miec teraz, wiec wzielismy taka, ktora przeciez nie jest wcale taka slaba :)

Pozdrowienia i podziekowania!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie nie. Źle zrobiłeś ;/ Branie 8800GTS było złym pomysłem... Mogłeś wziąć Radeona 4850 który jest w cenie 8800GTS a jest znazcnie bardziej wydajny. Zasilacz niepotrzebnie bo 550W od Corsaira by spokojnie wystarczył ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiem ze jest lepszy, ale coz mialem zrobic jak nie bylo? Pisalem juz, kupi sie pozniej Radka, a tego GF da sie do innego kompa ;) (wszystko obmyslone)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tak 8800GTS 512 jest dobry. Różnice między Radeonem 4850, a 8800GTS 512 są niewielkie patrząc na zestawienie w grach. Raz wygrywa raz przegrywa.

Widziałem w 3 grach jak spisuje sie Radeon HD 4870. Naprawdę pięknie to wygląda :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dla mnie jeszcze k. dzwiekowa do wymiany bo to jest wersja SE czyli tragedia , lepiej nie kupuj nic i później X-fi gamer lub cos w tym przedziale cenowym , jeszcze jak masz jakies fajne głośniki to tymbardziej

co do ramu nie jestem jakos przekonany ale cóż ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...