Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
rudzielec102

Karta graficzna do 600zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, ostatnio spaliłem swojego Radeona X1950 Pro (nie z mojej winy, choć inaczej twierdzą serwisanci :D ) i chciałbym kupić coś z Nvidia do 600 zł. Nie orientuję się za bardzo w kartach graficznych. I czy w tej cenie kupię cos bardziej wydajnego o X1950pro?? Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aktualnie nie opłaca sie brać nic ze stajni nvidii. Najlepszym wyborem jest obecnie Radeon 4850. Mozesz ew poczekać na obniżke 9800GTX bo ma poteniec do poziomu 500-600 zł w przeciągu 2-3 tygodni. Ale tak jak mówie - radeon jest w chwili obecnej lepszym wyborem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem już Radeona i niestety nie wyrobiłem sobie o nich zbyt dobrej opini :mellow: Chcialbym teraz coś ze stajni Nvidia, a w życiu trzeba wszystkiego spróbować :D . Tą moją poprzednią kartą X1950Pro to juz całkiem byłem rozczarowany, żadnych możliwości OC, naprawdę rozczarowałem się. Trzeba dać szansę Nvidi :D .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze mówiąc ATI była kiepska od kart nowszych od 9800 do kart właśnie serii 48XX! Teraz pokazała klase i moc dorównując ceną i wydajnością nawet GF9800GTX! Akurat trafiłeś na taki moment w którym Nvidia nie bardzo sobie radzi - a było tak przed premierą tych radeonów które zmiażdżyły nvidie ;)

Jedyny dobry wybór to ten radeon. Możesz pokusić się o wersje z lepszym chłodzeniem i/lub 1gb pamięci i wtedy kupisz tę karte pod ceną 600zł - a z wydajności będziesz zachwycony ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Źle do tego podchodzisz. Karta karcie nie równa. Rozczarowałeś się radkiem x1950 i tyle, ale teraz one sa warte tyle co paczka chipsów. Spróbuj czegoś z nowej serii jak Milans mowi. Chociaż tu mam do niego pytanie, dlaczego GF są nieopłacalne? Te radki jeśli dobrze wyczytałem to wcale nie są wydajniejsze. I wciąż nVidia wiedzie prym wśród grafik, więc po co brać słabsze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do 600 zł faktycznie najlepszym wyborem wydaję się być HD4850, choć IMO spokojnie możesz kupić sobie GF 8800GT 512 za około 500zł - rozczarowany na pewno nie będziesz. Jeśli coś od Nvidii za około 500zł to właśnie 8800GT :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tyle, że ten radek w wielu grach i testach bije 9800GTX na głowe ;) A to strikte jest 8800GTS tylko podkręcony. A przewaga kart nvidii odczuwalna jest tylko w grach "Its mean to be played", któe są specjalnie przystosowane pod nvidie. No i prawie każda nowa wersja sterowników do ATI poprawia sytuacje z wydajnością. Do tego ATI ostatnio podpisało umowe z Blizzardem, a to znaczy, że nowe gry tej firmy będę optymalizowane pod karty ATI ;) A Nvidia co narazie próbuje robić to obronić się niższymi cenami kart, ale i tak są one droższe i mniej wydajne od kart ATI ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra, przyjrzałem się testowi na egiełdzie. Dosyć mocna karta, przegrywa czesto ale w najbardziej wymagających tytułach i najwyższych detalach bije 88GT, więc faktycznie, jest się czym zainteresować. Choć trzeba też w CPU porządne zainwestować bo w innym przypadku proponuje 8800gt, tym bardziej, że wolisz coś ze stajni NV.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak się ma sprawa zasilania? Masz jakąś konkretną zasiłkę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli masz 600zł to najlepiej kup tego radka 4850... Wiem, zraza do firmy. Ale ta seria wyjątkowo im się udała. Jeśli musisz za tę cenę, to nie kupuj na komputroniku, tam straszne zdziercy są. Najlepiej na Apollo albo ProLine. 8800GTS - być, może Cię zadowoli. Ale dalej uważam że 4850 jest lepszym zakupem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz mam Cooler Master 650Watt. Tak na marginesie, coś się dzieje ze stronką tego forum, nie mogę ani się wylogowć, wkleić linka, ani edytować postu. Wracajac do tematu, zasiłka da radę. Jak oceniacie te karty graficzne?? Warte zainteresowania??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W komputroniku mam 5% zniżki, ale i tak w Proline kupię. Komputronik się popsuł, przynajmniej tu gdzie mieszkam. 2 miesiące czekałem za poprzednią grafiką, a i tak przyszła uszkodzona. A jak ten Radeon 4850 wypada w OC??

// Edit:

Mistrzu, jak możesz to nie pisz postu pod postem... jest magiczna opcja edytuj...

Edytowane przez Nerio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakby co polecam sklep www.everon.pl - bardzo tani i porządny. Z 8800GT polecam wersję od Galaxy, http://everon.pl/index.php?p98,galaxy-8800gt bardzo tania, świetna wydajnościowo karta z bardzo dobrym chłodzeniem.

9600 GT w twoim wypadku jest kompletnie bez sensu - jest to karta wolniejsza od 8800GT i mając 600 zł na kartę nie jest to żaden wybór ( gdybyś miał 300 zł to co innego).

Jeśli naprawdę nie chcesz nic od ATI to bierz tego 8800GT ^. Jeśli jednak zmienisz zdanie - http://everon.pl/index.php?p716,gigabyte-hd4850

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do 600 zł li tylko Radek 4850. Jest obecnie najlepszym wyborem w tej cenie. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jak możesz wybierać to weź 8800GTS albo tego radka ;) Radek lepszy a o/c - zależy od chłodzenia. Bo AMD/ATI zapowiedziało, ze neidługo wszystkie ograniczenia co do podkręcania zostaną zniesione ;) A tak to spokojnie wyciąga 700mhz na rdzeniu i 2300mhz dla pamięci ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Źle do tego podchodzisz. Karta karcie nie równa. Rozczarowałeś się radkiem x1950 i tyle, ale teraz one sa warte tyle co paczka chipsów. Spróbuj czegoś z nowej serii jak Milans mowi. Chociaż tu mam do niego pytanie, dlaczego GF są nieopłacalne? Te radki jeśli dobrze wyczytałem to wcale nie są wydajniejsze. I wciąż nVidia wiedzie prym wśród grafik, więc po co brać słabsze?

Ano widzisz.. z testów wynika, że Radeon ejst wydajniejszy. Do tego dochodzi mniejsze zużycie energii a nowsze sterowniki powinny dodatkowo zwiększyć wydajność :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiam się czy by nie pogryzła się z ausem moim. W końcu mostek od nV. A po tym jak pamięci mi nie chcą współgrać dobrze to już wszystkiego mogę się spodziewać ;] Sam bym się zastanowił nad nią, wypłata za 2tygodnie, a miotam się od 4m-cy z wymianą już ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ogolnie przeczytałem temat i musze sie wypowiedziec

koledzy maja racje za ta kase nic lepszego nie kupisz i ta seria jest naprawde dobra co do uprzedzen no cóz to ze sie jakis mercedes zepsół nie znaczy ze sa to złe auta tak samo z kartami tez chodzi mi o marke (asus evga itd itp)

co do miazgi nvidii no cóż kłocilbym sie dalej karty nvidii są najwydajniejsze wiec ATI dalej jest z tyłu(plus ze nizszy proces i dx10.1) cenowo jest juz inaczej ale to za miesiac sytuacja sie ustabilizuje i beda insze ceny gdyby 9800GTX+ kosztował 45-500zł to byłoby dobrze

Its mean to be played - ahh kazdy obronca ATI podaje to hasło ze te gry zoptymalizowane pod nvidie heh , to nie jest tak do konca, radziołbym poczytac na egiełdzie( o ile pamietam) fajny artykulik o tym .

co do blizzarda hmm oni robia gry raz na jakis czas wiec i tak nic z tego ati nie bedzie miało stracraft2 który bedzie miał wymagania troche wieksze niz C&C TW , diablo III tez bedzie miało nie wielkie wymagania wiec taka współ praca nic nie daje

zreszta ciul z tym chodzi mi o to ze nie uwazam ze ATi zmizdzyło nvidie nie jestem fanboyem ale takie teksty mnie wkurzaja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...