Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
rudzielec102

Komputer nie uruchamia się.

Rekomendowane odpowiedzi

Na wstępie chciał bym się przywitać z Forumowiczami, mam nadzieję, że wiedza jaką dysponuję będzie przydatna. A teraz przechodzę do mojego problemu, otóż mój komp nie włacza się wogóle, wydaje z siebie tylko komunikat dzwiękowy tj. 1 długi sygnał i 3 krótkie, potem następuje chwila ciszy i znowu 2 krótkie sygnały. Podaję konfigurację mojego komputera. Pentium D805, Asus P5PL2-E, Radeon X1950 PRO Asus, Zasilacz Cooler Master 650 Watt, 2x 1GB Goodram, dysk Samsung 200GB SataII. Wyczytałem , że jest to kod dzwiękowy wynikający z błedu pamięci ram, ale podmieniłem kosci na 100% sprawne i nadal to samo. Co moze być przyczyną tego błęd?? Proszę o odpowiedzi,z góry dziękuję i pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prędzej błąd związany z pamięcią... a to zasadnicza różnica... bo równie dobrze mogą być za to odpowiedzialne elementy płyty głównej związane z pamięcią...

Tak jak i złe ustawienia pamięci w BIOSie płyty głównej... dlatego warto użyć zworki do tego stworzonej (w instrukcji wszystko o tym być powinno... szukaj clr CMOS lub coś podobnego).

Jak uda Ci się uruchomić komputer polecam zrobić update BIOSu... dla twojej płyty głównej => TUTAJ

No chyba, że masz już wersje 1002.

Aha i napisz jaki BIOS (niestety nie znalazłem informacji): AMI, AWARD, PHOENIX, itp.

Edytowane przez Nerio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bios jest typu AMI, uzyłem zworki do resetowania, to była pierwsza czynność którą wykonałem . Uaktualnienie do wersji 1002 tez jest. A komp jak sie nie uruchamia tak się nie uruchamia.

Edytowane przez rudzielec102

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spróbuj wyjąc procesor i wsadzić raz jeszcze - czasem to pomaga. Ciężko powiedziec w czym problem bo reszta zestawu wmiare ok i tak naprawde najbardziej prawdopodobne ze płyta powoli pada.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Próbowałem już chyba wszystkiego. Płyta jest nowa, zresztą to juz 2 w tym roku.

Coś te modele są nieudane. Spróbuje się jeszcze skontaktować z serwisem Asusa. Tak nie moze być, że w 6 miesięcy palą się 2 płyty główne i to te same modele. Może ktoś ma jeszcze jakies pomysły??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie pytanie jeszcze... podmieniałeś kości RAM tzn. miałeś od kogoś? Zmieniałeś sloty? Wkładałeś po jednej kości...

Czasami zdarza się, że sloty są zakurzone (mocno) i nie chce działać...

Najlepiej by było jakbyś od kogoś załatwił płytę obsługującą twój procesor i sprawdził, ale to raczej ciężkie do zrealizowania...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak pożyczyłem od kolegi, ale u niego juz nie mogłem sprawdzić swoich kości, gdyż bał się, że jemu też coś się stanie. Próbowałem wszystkiego co było mozliwe, rzuciłem temat na forum firmy Asus, zobaczę co mi odpowiedzą. Jak będę wiedział coś więcej, to się odezwę. Dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam.

P.S Jesli są jeszcze jakieś pomysły to proszę pisać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, zaniosłem mój sprzęt do serwisu i okazało się, że to grafika zakończyła swój żywot :mellow: . Teraz pozostaje kwestia zakupu nowej karty, ale to juz temat na inny dział. Dziękuje za wszystkie odpowiedzi, pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...