Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
max1245

czy AVAST jest dobry?

Rekomendowane odpowiedzi

WITAM mam pytanie czy AVAST jako antywirus jest dobry bo mam PANDE ale jestem z tego nie zadowolony wiec proszę o odpowiedz możecie tez odpowiadać na e-mail:maxior1242@wp.pl

A MOŻE ZNACIE LEPSZE PROGRAMY ANYWIRUSOWE :mellow:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja uzywam avasta i nie mam z nim żadnych problemów. Choć wielu na niego narzeka, jednakw ystarczy ustawić poziom bezpieczeństwa na wysoki i wtedy problemów nie ma ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja również używam avast!a. U mnie pracuje w kombinacji z Spybot - Search & Destroy oraz Ad-Aware i także nie mam żadnych problemów. Po formacie zaopatrzę się chyba jeszcze w ZoneAlarma. Podsumowując - avast! wydaje się być dobrym wyborem wśród antywirusów freeware ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja również jestem za AVG - bardzo dobrze pełni swoją funkcję - i zbytnio nie obciąża systemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja również jestem za AVG - bardzo dobrze pełni swoją funkcję - i zbytnio nie obciąża systemu.
No ja avast!a też nie odczuwam... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Używałem przez pewien czas Avasta! i nie narzekałem na niego, jednak po ostatnim formacie zainstalowałem AVG i muszę przyznać, że spisuje się lepiej. Polecam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedyne co w avaście denerwuje to... "Nowa baza wirusów, została zaktualizowana" ^^ Horror :P Poza tym większych błędów nie stwierdziłem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Używałem przez pewien czas Avasta! i nie narzekałem na niego, jednak po ostatnim formacie zainstalowałem AVG i muszę przyznać, że spisuje się lepiej. Polecam!
Lepiej tzn.? Może mnie przekonasz, bo za niedługo format będzie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam fakt iż program waży sporo MB więcej o czymś świadczy :) Poza tym, AVG oferuje więcej opcji jak choćby automatyczny, codzienny skan dysku o wybranej godzinie itp..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i nie zapominajcie o najważniejszym, AVG wykrywa więcej badziewia ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam swojego czasu sprawdzałem Avasta ale on wolno skanuje dysk z wirusów. Więc na NOD32 się przerzuciłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Sam fakt iż program waży sporo MB więcej o czymś świadczy :)

No dla mnie taki argument za wiele nie znaczy.

Poza tym, AVG oferuje więcej opcji

A bardziej konkretnie? :)

jak choćby automatyczny, codzienny skan dysku o wybranej godzinie itp..

Nie potrzebuję automatycznego skanu. Jak nie obciążam kompa znacznie jakąś aplikacją, to sam sobie skana załączyć mogę kiedy mi odpowiada.

No i nie zapominajcie o najważniejszym, AVG wykrywa więcej badziewia ;)

To już co innego, tylko czy to potwierdzone?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej sprawdzić na własnej skórze IMO :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh i tak pewnie większej różnicy nie odczuję ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiele razy testowałem Avasta. Jak na darmowy produkt to i tak za mało potrafi. Nie polecam go.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potrafi wystarczająco dużo... no bo i po co więcej? Zapewnia podstawową ochrone, do tego wraz z Spybotem stanowią świetną pare do ochrony systemu ;)

A ZoneAlarma też miałem - bardzo ciekawy firewall choć troche za bardzo rozkrzyczany ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wiele razy testowałem Avasta. Jak na darmowy produkt to i tak za mało potrafi. Nie polecam go.
A czego wymagasz od dobrego antywira?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam; po pierwsze żaden antywirus ani płatny ani bez płatny nie jest doskonały. Avast home jest tak samo dobry ja Avast pro,

i to samo dotyczy innych programów anty wirusowych. Ja od roku używam tylko Avasta Home, Pandę, G-Data, Nortona IS, wszystkie te wyrzuciłem, ale sam sam program antywirusowy to za mało. To zainstalowałem PC Tools Firewall Plus, a do kompletu Spybot-Search&Destroy oraz program optymalizujący Odkurzacz.

To jest zestaw chroniący w 90% komputer od wszelkiego badziewia. Avastem skanujesz pliki, dyski twarde i pamięć, lecz usuwasz wirusy S-S&D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bynajmniej wykrywalność ma słabą. Wiecie, że ten program nie wie co to są rootkity? Na 10 - jednego wykrywa i to nie aktywnego... Spybot nie ma aktywnej ochrony rezydenckiej więc nie wiem jak ma chronić system?

Pytanie co wymagam od antywirusa:

- szybkość

- wysoka wykrywalność wszystkich zagrożeń

- częste aktualizacje

conndor - nie wiem skąd wziąłeś sobie teorie, że w 90 % "Twój" zestaw zabezpiecza system. Tym bardziej dziwi mnie nowość - otóż twierdzisz, że S-S&D usuwa wirusy - od kiedy? może jestem nie poinformowany? (z tego co ja zauważyłem przez 4 lata to on usuwał spyware...) heh :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stąd wziąłem teorię że mi zabezpiecza w około 90%, z czasu jakiego go używam, oraz że nie mam żadnych problemów z komputerem jeśli chodzi o stronę programową. S-S&D nie tylko spyware wykrywa i usuwa ale trojany też, przykładem może byś że parę razy Avast z komunikował że jakiś ściągany plik jest ma trojana, to po skanowaniu S-S&D wykrył i nim usunąłem, ale nie tyle sam trojan ale cały plik zainfekowany. Dlatego uważam S-S&D że jest wystarczająco skuteczny i wystarczający, dla tych co nie chcą się bawić w usuwanie, tylko samego trojana lub innego badziewia. Jak ktoś łazikuje po całym internecie i szuka wirusów, to musu sobie zainstalować inny program antywirusowy płatny NOD32 oraz Gmer i tym podobny.

Do domowego użytku i dla małych firm czy biur, taki zestaw jaki wcześniej podałem jest w zupełności, wystarczający.

Oczywiście jeśli do komputera ma dostęp tylko jedna osoba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A najlepszym antywirusem jest Linux na którego nie ma bata na mariole jeśli chodzi o pliki systemowe ;) Jedynie pliki urzytkownika są narażone na "jakieś tam niebezpieczeństwo" ale są już wbudowane w linuxa zabezpieczenia jak np. SeLinux w Fedorze :)A

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tu cię zaskoczę, w Niemczech już mają użytkownicy Linux-a problem, bo tam prawie połowa użytkowników komputerów ma zainstalowanego Linux-a. Z tego powodu już zdarzają się ataki hakerów i wpuszczania wirusów pod system Linux-a.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, że są wirusy na Linuxa. Ale nie są one groźne dla samego systemu - jedynie przez programy 3cie można wyrządzić szkode temu systemowi, ale to i tak mało prawdopodobne. Bo by coś zrobić potrzeba uprawnienia/hasło roota. Jedyne co może ucierpieć to pliki użytkownika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

conndor - wiesz w którym kościele biją ale nic więcej... Gmer - ten program nie ma aktywnej ochrony rez. i służy do usuwania wszystkich zagrożeń ale nie zwykłego użytkownika tylko dla osoby umiejącej sprawdzać logi. Wybacz mi ale sam sprawdzam dla firmy MKS logi itp i rażą mnie takie odpowiedzi.

Ja system nie formatowałem od 4 lat. Na komputerze miałem każdy system antywirusowy, firewall, antyspyware itp... Wiec nie masz co się chwalić i wysuwać błędnych statystyk z Twojej używalności programów. ps. Nie wiadomo - może AV i SB nie wykryły jakiegoś zagrożenia i masz ukrytą niespodziankę np. rootkit. :) Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...