Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
wiking.pl

Mam vistę a chcę jeszcze xp-ka-Problem?

Rekomendowane odpowiedzi

Siema mam taki problem mam vistę (w serwisie mi w grali, więc niemem płytki) i chcę jeszcze mieć drugi system xp.

Zrobiłem partycję na 10 gb dla xp-ka.Tylko jak wkładam płytkę to wszystkie opcje są możliwe oprucz opcji instaluj windows xp

Proszę o pomoc.

Mam windows vista ultimited.

Jestem zielony w tych sprawach

Jeszcze raz proszę o pomoc .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc najszybciej możesz zrobić to instalując VirtualPC z obrazem XP. Pięć minut i z pod Visty odpalasz XP

Jeżeli chodzi o instalację drugiego systemu nie jestem pewien - czytałem trochę na ten temat i głowy nie dam - ale wydaje mi się że musisz sformatować HDD wyczyścic MBR i wtedy najpierw zainstalować XP - potem Viste - ale jak mówie: w praktyce nie sprawdzałem - na pewno ktoś Ci jescze pomoże.

EDIT:// Znalazłem obraz i virtualPC

http://www.microsoft.com/downloads/details...;displaylang=en

http://www.microsoft.com/downloads/details...;displaylang=en

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musisz zrestartować kompa, wystartować z płyty (botowanie cd) Jeżeli sama nie wystartuje to: bios-> first boot device: CD-Rom, albo coś podobnego.

Qdi...o czym Ty gadasz? ;P Czyszczenie MBR??

Niech ktoś jeszcze napisze tylko jak jest później z wyborem systemu. Bo zdaje mi się, że instalacja XPka pogryzie się z Vistowym boot.ini i trzeba coś będzie grzebać. Przy dwóch XPkach problemów nie ma, ale wrzuciłem np. dodatkowo sobie Linuxa i już Xpka za nic nie mogłem uruchomić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytałem na forach, że płyta instalacyjna XP nie widzi HDD na którym jest Vista - ale jak mówie - tylko czytałem i nie sprawdzałem w praktyce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...