Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
mystery

Jaki procesor do GF8800 GT Sonic

Rekomendowane odpowiedzi

Chce kupić procesor do tej karty. Warto zainwestować w Quada - gdzie jescze gry w zasadzie nie wykorzystują czterech rdzeni i jest mniejsze taktowanie czy może c2D np. 8400 którego można jescze wykręcić. No i oczywiści zużycie prądu inne procesy technologiczne itp itd. Chciałbym poznać Wasze zdanie - wydaje mi się że lepiej C2D ale chciałbym się upewnić

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak Quada to Q6600 jak chcesz mocniej kręcić więcej, wolisz mniej prądożerne i chłodniejsze proce weź E8200 - nie opłaca się dopłacać do E8400/E8500, no chyba że do Extreme O/C ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze, napisz jaką masz płytę główną, ram i zasilacz. Prawdopodobnie najodpowiedniejszym dla Ciebie prockiem będzie C2D E8200 + OC. Jeśli nie umiesz podkręcać, na naszym forum znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania :)

P.S. 500 post :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli, Procesor ma zostac na dłużej, lepszym rozwiązaniem będzie Q6600 - np. takowy wykręcisz do 3GHz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwszy post usera i sensowny ;)

Witamy oczywiście ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym został przed E8200 i Max OC (3,2GHz-4GHz) . Mało która gra wyciśnie coś korzystnego z 4 rdzeni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mało która? Na razie jest JEDNA - Crysis. "Przyszłościowość" Quada to chwyt marketingowy jakich mało. Dlaczego? Otóż dlatego, że kiedy aplikacje naprawdę zaczną używać 4 rdzeni Quady będą przestarzałe i nienadające się do niczego. Jeśli ktoś ma wątpliwości - pokarzcie mi praktyczne zastosowania czterordzeniowców.

E8200 jest dla graczy rozwiązaniem idealnym :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Core2Quady tylko w Lost Planet mają duże zastosowanie. Tam ich wydajność spore wartości przyjmuje.

EDIT:

Wadą C2Q jest to że to 2 "sklejone" C2D

Edytowane przez mathi13

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Crysis korzysta z dwóch rdzeni. Gra, która korzysta z czterech, to Lost Planet. Jeżeli według Ciebie, Quad to chwyt marketingowy, i w przyszłości będzie do niczego, to E8200 tym bardziej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu raczej chodzi o niewykorzystany potencjał C2Q z powodu architektury. Ja zostaje przy tej samej odpowiedzi czyli E8200 i max OC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja lubie Q z powodu możliwości wykonywania wielu rzeczy na raz (czyt. słuchanie muzyki, granie, tlen/gg i nagrywanie płyty przy tym) oraz to, ze zawsze zostaje spory zapas mocy ;) A cóż... czy ktoś tutaj gra w Super PI by 3ghz robiły aż taką różnice co 4ghz? Wątpie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@UP - Wg. Ciebie na C2D nie da się spokojnie wykonywać "wielu rzeczy np słuchanie muzyki, granie, tlen/gg i nagrywanie płyty przy tym" ?

@ TygryszeQ - Twierdzę, że na razie właściwie NIC nie wykorzystuje praktycznie 4 rdzeni, tym bardziej w domowych zastosowaniach. Natomiast 2 rdzenie to świetna sprawa o czym nikogo przekonywać nie trzeba.

Pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

np. na E8200 takie 3,6GHz się przyda . A jeżeli mówimy, że proc pod grafę to raczej tu chodzi o gry. Więc wtedy nie słuchasz muzy, gg, nagrywania płyt itd.

C2Q jak gra wykorzystuje 2 rdzenie to resztą rdzeni to system podtrzymuje przez co pnie się wyżej. Ciekawie jak by wydajność tych cpu by wyglądała pod Windows Vista.

Edytowane przez mathi13

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Źle się wyraziłem. Chciałem powiedzieć o graniu i robieniu tych rzeczy naraz ;) A to różnica ;)

No niektóre programy wykorzystują 4 rdzenie do konwerterowania codeców - jak ktoś często konwerteruje takie ofc.

A ja dalej nie widze zbyniej różnicy pomiędzy 3ghz a 4ghz w wydajności w grach ;) A skoro 2 rdzeniowy to nie lepiej kupić coś z serii E2xxx i wykręcić? Są tańsze ;) A niedługo, coraz więcej aplikacji i gier będzie wychodzić na procesory 4 rdzeniowe. Jest już jedna z pierwszych Lost Planet - które imo nie jest jakimś demonem wymagań :)

PS: Słyszał ktoś info o tym ze silnik UT3.1 wykorzystany w Gearsach 2 może wykorzystywać 4 rdzenie? Bo obiło mi się o uszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W testach na egiełda widoczne były różnice. Lecz bym musiał je oszacować.

Nawet dość spore te różnice.

Edytowane przez mathi13

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O tym, że "niedługo 4 rdzenie będą wykorzystywane" słyszy się już od dawna, a jakoś takich gier nie widać.

Konwertowanie kodeków? Rozmawiamy o komputerze do gier.

Nie jest lepiej kupić E2XXX ponieważ są mniej wydajne od E8XXX :)

Druga odsłona Unreal Engine 3 będzie wykorzystana w GoW2, ale na razie nikt nie mówi o wydaniu tej gry na PC (tym bardziej o wymaganiach ^^), na X360 będzie pod koniec roku.

IMO ta dyskusja jest bezcelowa z jednego powodu - E8200 w grach zamiata popularne czterordzeniowce, koniec, kropka. :) Oto wyniki NIEPODKRĘCONEGO E8200:

e8200vsquad1vj1.png

e8200vsquad2mh5.png

e8200vsquad3oe6.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twój wynik mija się z celem, ponieważ, są to stare gry, które nijak mają się do wydajności. Mowa była o grach wykorzystujących cztery-rdzenie., jedną z nich, jest Lost Planet. - wynik.

Edytowane przez Nerio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Człowieku, mówisz o JEDNEJ grze! Która na dodatek niczym szczególnym nie jest, a i na dwurdzeniowcach pograsz w nią spokojnie :)

P.S. Episode 2 i Stalker to naprawdę tak stare gry?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jawtek, dąże do tego, że w przyszłości będzie tak jak z Lost Planet, Więc po co kupować E8200 jeżeli ma zostać na dłużej ?

P.S. - Stalker jest z 0'6 - mamy 0'8. więc sporo się zmieniło w sprzęcie od tego czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMO się mylisz. Spójrz na to tak: Quady dostępne są już od dłuższego czasu, a do tej pory pojawiły się jedna czy dwie gry wykorzystujące 4 rdzenie. Skoro jest to takie dobrodziejstwo to dlaczego twórcy gier z niego nie korzystają? W momencie gdy aplikacje 4 rdzeniowe staną się popularne, obecne czterordzeniowce będą przestarzałymi starociami, IMHO oczywiście. Ale jeśli ktoś chce sobie kupić Quada dla własnej satysfakcji to nie mam zamiaru go od tej decyzji odwlekać, choć z ekonomicznego punktu widzenia zakup czterordzeniowca do domowych zastosowań nie ma obecnie sensu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jawtek: ale rozumiesz, ze teraz, coraz więcej gier jest pisane pod konsole i pod PC? A wiesz ze konsole (mówię tu o X360 który posiada 3rdzenie) posiadają wiecej rdzeni i konwersja gier z X'a na PC wypada lepiej gdy jest wykorzystany każdy rdzeń.

Poza tym, ja jakos na moim podkręconym Intelu nie widze różnicy (chociażby w gearsach czy Crysisie) w większej prędkości działania niż np. na AMD. Inna sprawa, ze mnei troche ogranicza karta graficzna ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wykręcając CPU swój zauważyłem troche wzrostu wydajności w Far Cry. ze 150 na 200 czy coś takiego z 2GHz na 2,45GHz. na 1280x1024 high aa4x af 16x.

Jedną z nowych konwersji (z X360 chyba) jest Assassin's Creed to ciekawe czy on obsługuje 4 rdzeniówki. W Crysis różnica między C2Q a C2D jest niewielka. Bo to działa jak Core2Duo ale na 100% mocy bo nie musi obsługiwać programów w tle czyli windows itd. Bo obsługują te programy w tle dwa następne rdzenie.

Edytowane przez mathi13

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Super... teraz nic nie wiem... to co? 6600 będzie dobrym wyborem? chyba tak nie zależy mi aż na takich detalach - byle folgowało

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

C2D E8200 @ 4 GHz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

C2Q Q6600 @ 3GHz :P

Z obu procków będziesz równie zadowolony ;) Jeśli interesuje Cię maksymalne O/C i czujesz różnice 1fps'a w grach to bierz E8200. Jeśli chcesz mieć "przyszłościowy" procesor oraz robić wiele rzeczy na raz - bierz Q6600 ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...