Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
conndor

Wiecej tematów/działow

Rekomendowane odpowiedzi

Witam; faktycznie jestem tu nowy i nawet nie spojrzałem jaką mam cyfrę (liczbę postów). Mam propozycje rozszerzenia tematycznego forum w dziale "Sprzęt komputerowy", na takie tematy: " Nagrywarki i dyski twarde", " Urządzenia drukujące", " Układy zasilania komputera", " Dodatki, klawiatury i inne ".

Uzasadnienie:

1). Nagrywarki i dyski twarde - temat obejmuje porady dotyczące urządzeń do zapisu i odczytu danych na nośnikach ferro magnetycznych ( dyski twarde) i na nośnikach (płytach) optycznych.

2). Urządzenia drukujące - wszystkie urządzenia służące do drukowania, drukarki atramentowe, igłowe, laserowe, plotery, oraz skanery.

3). Układy zasilania komputera - to zasilacze, listwy zasilające, zasilacze awaryjne UPS-y.

4). Dodatki, klawiatury i inne - to głośniki, mikrofony, klawiatury, myszki, kamery, monitory i inne.

W każdym temacie jest grupa różnych dodatków ważnych czy mniej ważnych ale decydujących o prawidłowym działaniu komputera. I tak zasilacze i zasilacze awaryjne UPS-y, decydują o stabilnej i bez awaryjnej pracy komputera, nawet w czasie zaniku nasilania/napięcia elektrycznego w sieci a nie tylko w czasie okresowego spadku napięcia z 230V do 180V. Obecnie z powodu zmian klimatycznych, na naszym terenie (czyt. Polski) występują gwałtowne wichury i ulewy, pod topienia, powodzie. Taki zasilacz awaryjny zapewnia nam że nie stracimy żadnych danych jakie w tym momencie wprowadzamy, i nie tylko to tak w skrócie.

Nagrywarki i dyski twarde ważny i spójny element zapisu archiwizacji danych w komputerze. Różnica między nagrywarką a dyskiem twardym jest taka że nośnikiem danych do zapisu i odczytu, są talerze (płyty), pokryte warstwą ferromagnetyczną na której odbywa sie zapis i odczyt danych. Nagrywarki mają zapis optyczny poprzez zastosowanie ciekłego kryształu jako warstwy czułej na odpowiednie światło, o pewnej częstotliwości. Ale wady czyli powstawanie bad sektorów, czyli sektorów wadliwych jest podobna, negatywny wpływ światła, kurzu, temperatury, itp.

Dodatki to byłby to zbiór wszelkich dodatków umożliwiające użytkownikowi komunikację z komputerem, bez klawiatury jest problem to samo bez myszy. Dla niepełno sprawnych, kamera, mikrofon, słuchawki, ale specjalna klawiatura, mysz.

To samo z monitorami jako część odpowiedzialna za wizyjny odbiór informacji z komputera.

Oczekuję sensownej dyskusji na ten temat i odpowiedzi od osób/y odpowiedzialnej a mogącej poszerzyć tematycznie te forum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Temat ten jest dość często poruszany wśród osób odpowiedzialnych za działanie forum i jak widać takich działów wciąż nie ma. Powodem takie stanu rzeczy jest niewielkie zainteresowanie wokół urządzeń które wymieniłeś i np. taki dział o klawiaturach itp. zapewne świeciłby pustkami, ponieważ najczęściej użytkownicy mają problemy dotyczące bardziej "popularnych" podzespołów jak np. karta graficzna.

Ilość tematów dotyczących zasilaczy, nagrywarek czy HDD spokojnie mieszczą się w dziale "Problemy ogólne, rozmaitości" .

Pozdrawiam i dziękuję za zainteresowanie działaniem forum :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każde forum rządzi się swoimi prawami, w szczegółach oczywiście. Ale to wszystko zależy od uzyskanych odpowiedzi jakie otrzymują pytający, po drugie robi się zamęt. Wiem dodatkowy temat to dodatkowa pamięć zajęta na serwerze.

Powiem tak gdyby nie zaproszenie od waszej redaktorki Agnieszki to nie wiedział bym że takie forum istnieje, brak reklamy.

internet jest obecnie tak szeroki i głęboki jak ocean spokojny, z hakiem (a hak ma drugie tyle). :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Conndor. Forum niedawno było przemeblowane. Były dodawane nowe działy. Oczywiście nie ma problemu z dodaniem nowych kategorii, tylko tak jak powiedział Jawtek będzie zbyt mało tematów. To forum jeszcze jest zbyt małe aby tworzyć takie kategorie. Zobacz na niektóre nowe kategorie które się pojawiły niedwano: jest po kilka tematów. Mam nadzieje, że forum znacznie się rozwinie i wtedy będzie można uwzględnić Twoje propozycje. Na dzień dzisiejszy moim zdaniem nikt był nie zakładał postów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem i widziałem ale szukałem potwierdzenia, ty to potwierdziłeś, więc życzę dalszego rozwoju tegoż forum, i chętnie będę brał w nim udział. Tylko nie wiem czemu ciągle przypomina mi forum IDG wręcz jak tamte forum, może trochę wprowadzić zmian w szacie graficznej.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to są standardowe skórki IPB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się z poprzednikami. Mamy zbyt mały ruch na forum, żeby tak bardzo rozbijać tematy ogólne. Myślę, że z czasem do tego dojdziemy, ale obecnie chyba na to jeszcze za wcześnie. Nowe działy zapewne świeciłyby pustkami, niestety...

Ale za to pomysł ze skórkam mi się podoba, chętnie zobaczyłbym jakąś innowację graficzną. Coś ciemnego by się przydało imho.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się odnośnie skórki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tych skórek powinno być kilka ale nie za dużo, tak by można było sobie dopasować do swego gustu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak. I jak już wspominałem zasadniczo jakaś ciemna alternatywa by się przydała.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odnośnie nowych działów to cos o oc by sie przydało ale nie dział a subforum ;)

no i te z boku oznaczenia przydało by się wyłączć, wystarczy grupa, kiedy dołączył i skąd, numery kontatkowe to raczej w profilu powinny być tylko ;p

imo

Edytowane przez FatAlbert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
no i te z boku oznaczenia przydało by się wyłączć, wystarczy grupa, kiedy dołączył i skąd, numery kontatkowe to raczej w profilu powinny być tylko ;p

W sumie masz rację :) wyłączone już

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o skórki, to zgadzamy się, więc tak była by propozycja, przed w prowadzeniem jakieś skórki, zrobić sondaż, czyli demonstracja takiej skórki i przeprowadzić coś w rodzaju ankiety.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Warto może zrobić skórkę na forum w kolorach PC Centre? Co myślicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czemu nie. Im większy wybór - tym lepiej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wyłączcie numer uzytkownika ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
wyłączcie numer uzytkownika ;)

Zgadzam się. Ale reszta niech zostanie, będzie już optymalnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeszcze tylko nr użytkownika reszta może gnić ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może jeszcze jedno usuniemy, dołączył kto chce zobaczyć coś więcej o danym userze, to sobie kliknie na profil.

Zostało by: Grupa, Posty, Skąd. Skromnie ale konkretnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie przesadzajmy, za pusto będzie pod av.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jam jest fan ascetyzmu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok to "Dołączył" zostaje, co do skórek to powiedzmy ogólna szata/grafika pozostaje, jedynie zmiana koloru, była by brana pod uwagę. Niebieski, Żólty, Zielony, Brąz, oczywiście to kolory podane ogólnie, bez odcieni i mieszaniny ale, powiedzmy tak:

Niebieski cała szata z jego odcieniami

Niebieski z dodatkami innych kolorów

I tak pozostałe wersje skórek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przez wakacje będziemy przygotowywać szatę graficzną forum w kolorach PC Centre. Planujemy dwie wersje - z jasnym i ciemnym tłem. Ale na to potrzeba czasu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest jeszcze jedno, logo umieszczone na banderze, obecnie jest Forum PCCentre, myślę że lepiej jeśli, było by to odwołanie się do strony głównej PC Centre, a nie do forum. odwołanie do strony głównej forum, powinno być w miejscu obecnego odwołania do strony główne PC Centre. Chodzi mi na pasku po lewej stronie obok, napisu Regulamin, napis wystarczył by "Forum", to samo w banderze wystarczył by "PCCentre", wszystko bez dopisków forum czy strona główna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest to do zrobienia w nowym layoucie, ale wpierw muszę nad tym pomyśleć dokładnie - bo prawda jest taka, że to domyślne ustawienie - logo forum u góry prowadzące do strony głównej forum i link poniżej do strony głównej serwisu - jest powszechnie stosowane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...