Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
mxm_neo

pc do filmów i starszych gier

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Chcialbym zlozyc pc do filmow i gier, ale tylko tych starszych (typu td unlimited, wolf: et, inaczej mowiac te ktore wyszly dosc dawno, dzialajace na dx9). Mam laptopa jednak granie na nim jest co najmniej uciazliwe i ekran jest za maly. Na pc moge przeznaczyc max 2000zl (jendak wolalbym sie zmiescic w 1600zl gdyz chce sprzedac creative g500 i kupic jakies logitechy za ok 1000zl, takze 5.1).

Moje typy to:

cpu - athlon 64x2 5000+

gpu - gf 7950gt asus 512 mb, dvi, hd. Problem tkwi w tym ze tych kart nowych juz nie dostane (byly niedawno w komputroniku, jednak juz je wycofali), wiec moze byc cos o podobnej wydajnosci.

plyta gl. - tutaj daje wam swobodne pole manewru, nie znam sie za bardzo na tym, byle by byla szybka i dobrze zgrana z zestawem.

hdd - 500gb lub wiecej, chyba 750 jest teraz najbardziej oplacalny (najlepiej 32mb cache)

nag. dvd - jakas tania, dobra

obudowa - cos takze taniego (zasilacz kolo 500w, tak mi sie zdaje przynajmniej)

pamiec - goodram 2x1gb 800mhz (moze byc jakas inna, szybsza w podobnej cenie)

monitor - i tutaj obok karty graficznej, najwiekszy dylemat; cos do filmow, a zarazem do gier, najlepiej 21', CRT(watpie ze sie zmieszcze w cenie jak kupie LCD)

Mozecie zmienic co chcecie, kazda propozycje przemysle. Najbardziej zalezy mi bysci doradzili karte graficzna i monitor, pamietajac o tym ze nie chce grac w zadne nowe gierki (crysis, turok), jednak w cos starszego (najbardziej mi zalezy na Wolfensteinie: et)

Z gory dzieki za odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cpu - E7200 - dość ciekawy i tani procesor ;)

Gpu - w tej cenie najlepszy wydaje mi się 8600GT ;) Jeśli chcesz mozesz dopłacić do 9600GT i ten drugi będzie lepszy od 7950GT ;)

Mobo - Wątpię czy będziesz korzystać z raidu i 6 faz (bo E7200 jest bardzo energooszczędny) więc polece Abita IP35-E ew. ASUS'a P5K Pro ;)

Hdd - 500gb warto kupić, ale jeśli chcesz więcej to polecam kupić 2x 500gb i zrobić raida ;) Ale wtedy musisz mieć ASusa P5K Pro ;)

nag - Najlepiej Lite-On'a ew. jakąś LG - to bez znaczenia zbytniego bo teraz nagrywarki DVD są dobre i tanie ;)

Obudowa - cokolwiek kupisz za ok. 100zł będziesz zadowolony, sam mam jakiejś firmy Incore i jest bardzo dobra ;)

Zasilacz - 600W tracera albo codegena i może się to równać z np. Chiefteciem 450W ;)

Pamięci - 2x 1gb Patriot - tanie i dobre, choć możnasię też zastanowić nad A-Datami ;)

Monitor: Tu sięnie znam, ale lepiej dopłacić do LCD ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proc:Pentium-Dual Core E2160 (lub 2180) - do twoich zastosowań w sam raz. 160 zł

Mobo: Tutaj faktycznie dobrym wyjściem może być Abit IP35-E 230zł

RAM: A-DATA 2x1 GB 800 MHz - 110 zł

GPU: GF 9600 GT - 400zł

HDD: WD 500GB - 200 zł

Zasilacz: Chieftec 500W - 170 zł

DVD: LiteOn, NEC lub LG - 100 zł

Buda: I-BOX ORION 321K - 70 zł

Całkowity koszt (bez monitora): 1440 zł

Pozdrawiam :)

P.S. Na takim sprzęcie pograsz nawet w Crysisa w wysokich detalach, nie wspominając już o ET :)

P.S. 2: Jeśli chodzi o monitor, polecałbym ten model - http://www.ico.waw.pl/product.php?id=1315

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
P.S. 2: Jeśli chodzi o monitor, polecałbym ten model - http://www.ico.waw.pl/product.php?id=1315

joj co Ty tak z tymi wide 19-nastkami?

przecież na takim monitorze pracuje się conajmniej dziwnie...

wg mnie o wiele lepiej kupić zwykłą 19-nastke

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jawtek: a po co chieftec 500W aż? :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taki zasilacz starczy mu nawet jeśli kompa sobie bedzie sporo rozbudowywał. Ale może być 400 lub 450 W.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...