Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
seraph

Problem z działaniem internetu na kliencie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem użytkownikiem neostrady i dzielę ją na dwa kompy za pomocą sieciówek. Ostatnio jednak coś nie działa, mimo iż pozornie powinno. Oto moje ustawienia:

 

Host

IP 192.168.0.1

Maska 255.255.255.0

 

Klient

IP 192.168.0.2

Maska 255.255.255.0

Brama 192.168.0.1

 

Przy naprawianiu połączeń wszystko idzie sprawnie - czyszczenie pamięci, rejestrowanie w systemie DNS, monitorki migają etc. Jednak praktycznie na kliencie nie ma internetu. We właściwościach pakiety są tylko wysyłane, w wierszu poleceń także występują problemy (100% utracone) z wysyłaniem czegoś na drugie IP (na obu kompach). Ponadto DHCP po wpisaniu ipconfig/all wydaje się być nieaktywne. Kreator z panelu nie przynosi rezultatów, nawet z dyskietką. Jak można temu zaradzić? Proszę o pomoc; bardzo zależy mi na jak najszybszym uzdrowieniu sytuacji. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Myśle ze pomoże kreator ustawień sieci w panelu :) panel sterowania -> połącznia sieciowe i po lewej masz "konfiguruj siec w domu lub małej firmie". Zrób to na obu kompach odpowiednio z instrukcja tak jak połączone są te kompy

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Kreator z panelu nie przynosi rezultatów, nawet z dyskietką.

 

Pisałem o tym w poprzednim poście :/ Sprawa aż tak banalna nie jest...

 

 

Poza tym, czy podpowiedzią może być kompletny brak współpracy pomiędzy komputerami na RivChacie? Tzn. nie widzą sie wzajemnie (a host to nie widzi nawet sam siebie).

Edytowane przez seraph

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Po pierwsze DHCP nie ma prawa działać bo:

a) wszystko przydzielasz ręcznie (zmienione we właściwościach protokołu TCP/IP)

B) komputery spięte crossem nie mają jako takiego serwera DHCP (komputer, który udostępnia internet posiada usługę, która tylko przypomina DHCP - przydziela adresy z niestandardowej klasy)

 

Kolejna sprawa dopisz w komputerze kliencie DNS1: 192.168.0.1

Jaki masz firewall na obu komputerach? Zmieniałeś go ostatnio?

komputery mają taką samą grupę roboczą? Jak nie to zmień na taką samą

Co dokładnie masz na myśli kreator nie przynosi rezultatu? Warto spróbować go uruchomić i skonfigurować połączenie zupełnie inaczej, a potem jeszcze raz poprawnie (często pomaga).

No i ostatni mój pomysł to MTU. Sprawdź je na komputerze z bezpośrednio wpiętą Neostradą, zrobisz to tak:

1. Uruchamiasz wiersz poleceń

2. Wpisujesz np. ping wp.pl -f -l 1500

zmieniasz wartość (1500), aż osiągniesz wartość, kiedy nie będzie potrzebne dzielenie pakietu (w neostradzie z reguły 1472). Ma być to wartość skrajna (tzn. wartosc+1 już wyświetla, że trzeba dzielić)

3. Zmieniasz MTU za pomocą tego programu na kliencie

4. Resetujesz komputer. Jeżeli nadal nic robisz to samo (zmianę MTU) na komputerze z neostradą.

 

P.S. Rozwiązaniem bardziej skutecznym i lepszym byłby router.

Edytowane przez Nerio

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

zapora/firewall jest odpowiednio skonfigurowany?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mam już MTU (inne niż zwykle na neostradzie) lecz Nerio - mógłbyś raz jeszcze podać nazwę tego programu? Link zdaje się już nie działać.

 

Wyłączałem i antyvira i zaporę przy próbie naprawy, Dex. W zasadzie to małe sprostowanie - na kliencie kabel jest podpięty do płyty głownej, a nie do osobnej sieciówki na PCI. Lecz wcześniej działało. Macie może jeszcze jakieś pomysły?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

hmm, a kabel jest sprawny? :P

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wygląda na sprawny... chyba sie nie zepsul ze starosci ;) Idiotyczna sytuacja, wszystko powinno działać poprawnie... może zaiste nawaliło coś w sprzęcie, gdy został brutalnie odłączony od prądu. Zrobię reinstall, i jeśli nie pomoże to pożalę się raz jeszcze

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...