Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
piterjedi

Procesor i RAM do staarej plyty glownej

Rekomendowane odpowiedzi

Siemka.

W zimie kupilem sobie karte pod AGP Palit GF 7300GT, nie jest najgorzej ale wiadomo - wkurzajace jest to ze mozesz odpalic gierke lecz nie mozesz w nia grac przy 1.8GHz i 512RAM.W takie stare kompy juz sie nie inwestuje - wiem.Ale niestety nie mam kasy na nowego kompa a rodzice za cholere mi nie kupia nowego wiec czy moglibyscie mi doradzic jaki procek do tej plyty glownej? (Asus A7V8X-X).Nie wiem czy istnieje taki procek ktory podejdzie do tej plyty ale zalezi mi na czyms z przynajmniej 3GHz zeby jakos w te nowsze gierki pograc.Z gory dzieki.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z procesorów to będziesz miał marny wybór

Athlon XP "Thoroughbred A/B" (Model 8, 130 nm)

Athlon XP 2800+ 2250 MHz 256 KB 166 MHz 13,5x 1,65 V 68,3 W AXDA2800DKV3D

Athlon XP "Barton" (Model 10, 130 nm)

Athlon XP 3200+ 2333 MHz 512 KB 166 MHz 14x 1,65 V 79,2 W AXDA3200DKV4D - niestety ale wykorzystane w składakach HP

pozostaje z bartonów

Athlon XP 3000+ 2167 MHz 512 KB 166 MHz 13x 1,65 V 74,3 W AXDA3000DKV4D

wszystkich modeli musisz szukać raczej an allegro :(

możesz dołożyć pamieci DDR400 (PC3200)

moim zdaniem naprawdę szkoda w to inwestować, lepiej pomęczyć się na tym co masz i zbierać na coś nowszego

Edytowane przez sklsk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej dozbierać kasę i sprzedać to co masz i kupić tanią płytkę pod AM2 a nawet AM2+ z chipsetem 780G a jeśli chodzi o AM2 to Nforce 570Ultra i wpakować Athlona 64x2 5000+ koszt takiego rozwiązania nie bedzie drogi jak dodamy do tego pamięć DDR2 która jest niebotycznie tania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po co 5000+? Powyżej 4400+ nie opłaca się kupować Athlonów bo bardziej opłąca się kupić platforme pod intela.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to lipa bo nizej niz 3GHz to nie chce ;/ kurde a chcialem przynajmniej w nowego devil may cry zagrac >.<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaraz... uważasz, ze szybkość działania procesora zależy od jego taktowania? '-_- To co piszą w minimalnych wymaganiach to bujda jeśli chodzi o procesory. Intel Dual Core E2180 z taktowaniem 2ghz jest szybszy od +6000 będącego taktowany 3ghz i to znacznie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Rozumiem Twoją sytuację - nie każdego stać na zakup nowego kompa. Rozwiązanie które Ci zaproponuję będzie IMO najlepsze w Twojej sytuacji.

A zatem:

1) Sprzedaj swoją płytę główną, procesor oraz pamięci.

2) Zakup np. tą płytę główną: http://www.allegro.pl/item378264793_szok_m..._gw_do_12m.html

3) Zakup np. ten procesor: http://www.allegro.pl/item378994447_athlon...lka_gratis.html

4) Zakup np. te oto pamięci: http://www.apollo.pl/store/show_detail/25166

Całkowity koszt: 200 zł

Będziesz miał nową płytę z dobrym procesorem oraz 1 GB pamięci DDR2 - możesz zawsze dokupić drugą podobną kość - będziesz miał 2 GB.

W razie jakichkolwiek wątpliwości - pytaj!

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam. Rozumiem Twoją sytuację - nie każdego stać na zakup nowego kompa. Rozwiązanie które Ci zaproponuję będzie IMO najlepsze w Twojej sytuacji.

A zatem:

1) Sprzedaj swoją płytę główną, procesor oraz pamięci.

2) Zakup np. tą płytę główną: http://www.allegro.pl/item378264793_szok_m..._gw_do_12m.html

3) Zakup np. ten procesor: http://www.allegro.pl/item378994447_athlon...lka_gratis.html

4) Zakup np. te oto pamięci: http://www.apollo.pl/store/show_detail/25166

Całkowity koszt: 200 zł

Będziesz miał nową płytę z dobrym procesorem oraz 1 GB pamięci DDR2 - możesz zawsze dokupić drugą podobną kość - będziesz miał 2 GB.

W razie jakichkolwiek wątpliwości - pytaj!

Pozdrawiam

Ja mam Athlona 2500+ XP a ten do ktorego mi podales linka tez ma 1.8GHz o.o Pozatym jak juz tyle czesci na wymiane to juz chyab tylko pod PCI-E prawda?

Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesora który posiadasz, nie mógłbyś zamontować na płycie do której link Ci podałem, ponieważ Twój proc jest na Socketcie A a mobo na AM2.

A co do grafy - nie zauważyłem, że masz na AGP :) W takim wypadku proponuje to co wcześniej + zamiana grafy na coś z PCI-E. Nie jest to problem, ceny są podobne. Na przykład: http://www.allegro.pl/item375949264_asus_e...gt_7300_gt.html

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Procesora który posiadasz, nie mógłbyś zamontować na płycie do której link Ci podałem, ponieważ Twój proc jest na Socketcie A a mobo na AM2.

A co do grafy - nie zauważyłem, że masz na AGP :) W takim wypadku proponuje to co wcześniej + zamiana grafy na coś z PCI-E. Nie jest to problem, ceny są podobne. Na przykład: http://www.allegro.pl/item375949264_asus_e...gt_7300_gt.html

Pozdro

No w sumie masz racje bo moja karte kupilem na feriach zimowych za 220 zl i jest na gwarancji wiec chyba jeszcze niezle mozna ja opylic.Tyle ze nie chce kupowac proca nizej niz 3GHz.Czy do tej plyty podejdzie jakis dwurdzeniowy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Błagam Cię... przeczytaj moją wypowiedź jeszcze raz... 3ghz na procesorze NIC CI NIE DA. Ja teraz mam 2ghz i wszystkie gry chodzą mi lepiej niż jak miałbym PIV 3ghz...

Do tej AM2 podejdzie procesor 2 rdzeniowy. Obecnie najtańszy to model +4000 ale jak Ci się uda to możesz kupić używanego 3600 albo 3800 ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja mam Athlona 2500+ XP a ten do ktorego mi podales linka tez ma 1.8GHz o.o

Pozdro.

eh, zobacz sobie jaka jest ta różnica zegar w zegar między tymi procesorami (na przykładzie 3500+ Venice (2200 MHz) vs 3200+ Barton (2200 MHz) ;)

http://www23.tomshardware.com/cpu_2005.htm...&model2=269

Edytowane przez AndrzejSnk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha czyli czyli odnosnie tego procka co podal mi Jawtek to poszlo by spokojnie prykladowo DMC4?

Bo skoro moge kupic za 200zl az 3 dobre czesci to spoko...Karte moze na allegro opyle za 170zl ale nie wiem za ile sprzedac reszte, pozatym kto mi kupi taki zlom..?Dochodzi jeszcze kupno nowego zasilacza co bedzie tez niezlym wydatkiem bo na moim obecnym komp mi sie wiesza.Jedyne co do tej pory wymienialem samodzielnie do tylko karte graficzna wiec boje sie wymieniac polowe kompa patrzac tylko na wejscia na kabelki.

Dajmy na to ze wymienie procek, plyte, karte pod PCI-E, RAM i zasilke.Czy pozatym nic wiecej nie bede musial robic i wszystko bedzie cacy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupi Ci ktoś na allegro może. Ale to za grosze ;P

I przestań z tym procem :D Na wydajność kompa (czyli możliwość gry w nowe tytuły) nie składa się po pierwsze:

1.Taktowanie proca bo...masz właśnie procka z epoki kiedy to Intel produkował słabsze modele od AMD, nadrabiał MHz, robił proce 3.0 które nie dorównywały czasami Athlonom z zegarami 2GHz. Teraz jest dokładnie tak samo, tyle, że na odwrót ;) Spójrz na najlepsze CPU w historii, seria C2D. Procki 1.8Ghz biją 3GHz AMD. Rozumiesz już? Nie w MHz tkwi diabeł a w szczegółach o których dużo by pisać. Powiem Ci w skrócie, że MHz to ilość taktów w jednym cyklu zegarowym, kwestia procesora jak tą ilość taktów wykorzysta. A takie Athlony 5000+ wcale tego dobrze nie robią ;P

2. O karcie graficznej to Ty w ogóle nie myślisz co? To jest najważniejsze przy takich tytułach, bo na 7300 nawet na PCI-E to tylko uruchomisz grę, a do grania w nią to jeszcze daleka droga. Proponuje coś z GF 7900, tanieją z m-ca na m-c. Można o nich pomyśleć.

P.S. Zmieniając tą płytę proca itd. zapewne wpadniesz w DDR II więc i Ram do wymiany. Zresztą z 512MB to nie pobalujesz :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
seria C2D. Procki 1.8Ghz biją 3GHz AMD.

ee to dlatego ze sa dwurdzeniowe ^^ ?

2. O karcie graficznej to Ty w ogóle nie myślisz co? To jest najważniejsze przy takich tytułach, bo na 7300 nawet na PCI-E to tylko uruchomisz grę, a do grania w nią to jeszcze daleka droga.

Kurde myslalem ze 7300GT jest dobra :/ Na lepsze niestety mnie nie stac T_T

Jakbym sprzedal te rzeczy i dokupil nowe to jaki bylby +/- bilans tego wszystkiego?Duzej kasy to ja nie mam :/

Pozdrawiam.

Edytowane przez piterjedi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piter: Nie... bo odpala się na nich jednordzeniowe aplikacje i widać wydajność ;) Dwurdzeniowość nie ma tu nic do rzeczy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piterjedi procesor na technologi zegarowej był aktualny do 2001roku chyba. wtedy AMD przełamał, że proc na gigahercach nie zawsze przespiesza tyle ile powinno więc architektura stała się najważniejsza. Dam ci jeden przykład . W dzisiejszych czasach gry średnio wymagają Pentium 4 3,2GHz, takiego proca pokonuje zrobiony w nowej technologi (core) Celeron 440, który ma 1,8GHz. W dzisiejszych czasach architektura procesora to najważniejsza rzecz. Częstotliwość taktowania w zadaniach matematycznych ma dość duże znaczenie. W grach to jest bardziej skomplikowane. Nie ma tam tylko liczenia, bo jeszcze jest obrys techniczny siatki geometrycznej i zmiany w niej(np.wybuch podłoża i już musi wyrysować inaczej) jak i wielu rzeczach (niektóre karty graficzne czasem w tym zadaniu pomagają). Gry też stają się bardziej technologiczne, więc podział zadań jest więcej. I nie przejmuj się, że mało GHz bo później kolega pokaże, że proc jego ma mniejsze taktowanie i twojego wyprzedza jak chce. Wtedy wspomnisz forumowiczów słowa. Słuchaj się ich mi też dali dużo wiedzy i uwag na przyszłość wykorzystałem je i jestem zadowolony z ich profesjonalnej pomocy.

Edytowane przez mathi13

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok dzieki wszystkim za odpowiedzi.Ale jak juz mam wymieniac polowe kompa to jak ja na tym wyjde jesli chodzi o kase?Juz lepiej poczekam "kilka" lat to X360 bedzie tanszy i o wymagania nie bede musial sie martwic ;p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj będziesz... bo X360 stanieje poważnie za 1-2lata a za 2-3lata nie będzie też wystarczała moc obliczeniowa x'a i powstanie X720 albo inny dziwoląg ;) jedyne co możesz zrobić to poczekać do końca czerwca, aż wyjdzie G280 od Nvidii a karty 8X i 9X stanieją ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Oj będziesz... bo X360 stanieje poważnie za 1-2lata a za 2-3lata nie będzie też wystarczała moc obliczeniowa x'a i powstanie X720 albo inny dziwoląg ;) jedyne co możesz zrobić to poczekać do końca czerwca, aż wyjdzie G280 od Nvidii a karty 8X i 9X stanieją ;)

Ja nie o karty sie martwie tylko o te glupie procki i pamiec RAM.Chyba z moim zlomem juz nic konkretnego nie da rady zrobic :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprzedać technicznemu-znającemu się inaczej :) Jeszcze 2 lata temu mojemu kumplowi wcisneli P1 100mhz... za 500zł :) Spokojnie coś sprzedaż albo komu się coś przyda, a kase zawsze się da zorganizować ;) W każdym razie życzymy powodzenia ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Sprzedać technicznemu-znającemu się inaczej :) Jeszcze 2 lata temu mojemu kumplowi wcisneli P1 100mhz... za 500zł :) Spokojnie coś sprzedaż albo komu się coś przyda, a kase zawsze się da zorganizować ;) W każdym razie życzymy powodzenia ;)

Heh dzieki.. przyda sie gdy ma sie anty-komuterowych rodzicow xP

Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znajdź znajomego jakby to...powiedzieć, "frajera" i jemu oddaj sprzęt za najwyższą kwotę jaką dasz radę. Jak nie to gazetki regionalne z ogłoszeniami ala Anonse itp. (anonse.com) W takie miejsca zaglądają ludzie którzy nie mają pojęcia co kupić, netu nie znają itd. Może się coś trafi.

C2D E2140 - 130zł

Mobo jakieś za 200zł

Ram 130zł 2GB

Grafa GF 8500 170zł

Do tego minus 20-50zł na każdej części za licytacje na allegro i okazje, zawsze licytacja taniej Cię wyniesie niż z góry narzucone kup teraz jeśli się postarasz i trafisz dobrą aukcję. Nie musisz kupować już dziś, poświęc 2-3tygodnie.

Na 8500 dasz radę coś zrobić, zawsze to lepsze niż 7300.

W 600zł dałoby radę się zmieścić z jakimś amacroxem 300W za 100zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tyle że 8500 ma w sumie wydajność 7300 :P Lepiej dopłacić 50zł i kupić 8600GT np. od Galaxy za 230zł :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...