Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
sorek

Zestaw - pytanie "formalnościowe"

Rekomendowane odpowiedzi

Stworzyłem ten temat, by potwierdzić swoje przekonanie co do wyboru sprzętu. Otóż, sprzedałem ostatnio mój procesor, płytę główną, 2gb pamięci Patriot oraz zasilacz Chieftec 450W z obudową (taką średnią za 60zł) za równe 800zł. Teraz zostało mi kupić elementy w zamian za nie.

Oto one:

https://www.apollo.pl/store/show_detail/34455 - Intel Dual Core E2160 - 168zł

https://www.apollo.pl/store/show_detail/39513 - ASUS P5K Pro - 309zł

https://www.apollo.pl/store/show_detail/38133 - Corsair 450W - 203zł

http://allegro.pl/item373611934_corsair_xm...5_wys_6pln.html - Corsair XMMS2 800mhz 2x2gb - 275zł

Została mi jeszcze obudowa, moglibyście polecić mi jakąś tanią, a ładną do ok. 100zł? Najlepiej czarną (nie przepadam za srebrem). Jak jakiś konkretny model to najlepiej bym mógł zamówić w apollo, jak nie, to przejade się do sklepiku w miasteczku niedaleko ;) Widziałem tam kilka fajnych obudów.

A co do zestawu - znając Corsair te pamięci mają duży potencjał podkręcania i spokojnie myślę, że na 2,4V wykręce je na 1066mhz ;) Jednak nie wiem, czy w późniejszym czasie, gdy kupie np. większy cooler nie będą mi blokować? Pytam mających ten model płyty ;) Ew. moge kupić tlyko 2gb tego i dołożyć do moich obecnych starych Corsairów 1gb i spróbować wyciągnąć na tym 800mhz CL4 - bo chodziło ;)

Mogę zabrać zamiast tego Corsaira Chefiteca 450W bo jest chyba troche tańszy, a myślę, że mi wystarczy - jak sądzicie?

Procek chyba bez zastrzeżeń? ;)

Zależy mi na kasie. Najlepiej jakby cena nie wyszła powyżej 950zł - polećcie co zmienić, choć mam nadzieję, że nie najgorzej wybrałem ;)

Z góry dziękuję za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proc OK - za te cenę nic lepszego nie kupisz :)

Płyta też ok, choć doradzałbym mojego cudownego Foxa P35A ew. P35A(-S) (pare bajerów więcej)

Zasilacz b. dobry

Pamięci... Nie wiem czy 4 GB i 8600 GT ma sens, ale dobra - od przybytku głowa nie boli, ponoć.

Obudowa - za 100 zł nic cudownego nie kupisz, hmm poszukaj Iboxy z serii Orion, np. Ibox Orion 321K lub 833B - całkiem ładne, dość solidne (jak na swoją cenę) i kosztujące ok 70 zł :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kup a-data 2x2 800 za 243 zł i dołóz do obudwy na CoolerMaster Elite :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz jednak wziąlem Chiefteca 450W bo za ok. 140zł :)

Reszta myślę, że dobrze ;) Jeśli pamięci dotrą później, to będę pracował na 1gb narazie ;) Obudowe zobacze jaką.

Thx, za pomoc i myślę, że ten temat pomoże osobom szukającym miej więcej takiego sprzętu ;) Oraz, ten temat rozjaśnił mi w głowie - łatwiej jest oceniać co ma kupić ktoś inny ;)

Proszę o zostawienie tematu do czasu złożenia zestawu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do tego zestawu ja bym to zmienił

płyta asus P5B 200zł najlkepiej jakby było na DFI BLOOD IRON P35-T2RL 300zł

zasilacz 500W OCZ StealthXStream 190zł

proc E2200 2,2 220zł lepiej taki bo słabsze modele moga miec walla szybciej wiec moze podkrecic max 2.8GHz

2x2 Mushkin XP2 8000 Redline lub OCZ Reaper X HPC DDR2 PC2-6400

to by było idealnie

no ale wiadomo ograniczone fundusze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lol...

1. Co do DFI - nie przecze, świetna firma, ale zawsze wolałem ASUS'a i na nim biją rekordy o/c więc jego wezme ;)

2. Po cholere pana ciężkiego mi tak drogi OCZ do 8600GT(S) oraz E2180?

3. To zależy od modelu... bardzo często spotykałem się z opiniami że E2160 podkrecał sie lepiej od E2200... To poprostu zależy od modelu. Tak btw. dlatego, że apollo nie miało dostępności E2160 w krakowie, żeby przyspieszyć wysyłke wziąłem o 10zł droższego E2180 ;)

4. Wybacz... ale nie stać mnie na te pamięci... A znam firme Corsair i wiem, że jej pamięci podkręcają się równie świetnie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no kto co woli ja osobiscie posiadam asus p5k pro, myslałem ze chodzi ci o max OC wiec pod to wybrałem zestaw, co do modeli procka owszem dobrze sie kreca ale te starsze rewizje , teraz ponoc walle szybka łapia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No, ale na ASUS'ie też bardzo ładne wyniki O/C się udaje uzyskać. A DFI jest chyba droższa - ale nie wiem.

Nie mniej, dziękuję za zainteresowanie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

troche siedze w hardware i wiem co i jak

nie kwestionuje mozliwości OC ASUSA wiem co to za płyty i jakie sa mozliwości

ja zreszta wybrałem asusa bo miał 8 fazowe zasilanie iwec do mojego quada akurat w sumie 4 fazowe tez by stykneło ale wolałem zapasik ze tak powiem :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dostałem sprzęt, poza pamięciami, które przyjdą mi dopiero w sobote ew. w poniedziałek i narazie muszę pracować na 1gb ramu Corsair ;)

Mam do was 1 pytanie... czy jestem super szczęściarzem i trafił mi się zajebiaszczy model proca? Czy jestem zajebisty w overclockingu, że... A z resztą... Zobaczcie i oceńcie sami ;)

1gbcl4xq2.png

Tak, też się dziwiłem ;) Te proce rzadko przekraczają granice 3ghz, no ale na dobrym chłodzeniu... mhh... właśnie ;) Oceńcie, to dobre chłodzenie?:

imag0003tz1.jpg

No cóż, bez obudowy, ale to dlatego, że panel od wyjść na płyte główną jest przyczepiony na stałe do obudowy i musze poczekać na ojca aż mi go jakoś "oderwie" albo odpiłuje ;)

Bonus:

Jeszcze jedna fotka mojego stanowiska pracy:

imag0008xn2.jpg

Ładne, prawda? ;)

PS: Pamieci ustawione na 800mhz na CL5 - ale wiem, że na CL4 też na pewno mi pójdą :)

Edytowane przez sorek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gratulacje swietny wynik , ja duzo widziałem osob gdzie 2.8 i max fakt było i 3.3 no ale mało kiedy widze na swoim(tzn moim jak moim po prostu tam przebywam) forum takie cos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O, dobra wiadomość, pamięci również idą na CL4 ;) W super PI wynik lepszy "tylko" o 1min ;)

Edit: Thx za gratulacje :)

Edytowane przez sorek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No bez przesady. Te proce tak bardzo łatwo latają. Kwestia umiejętnego OC. Walla na nich też łatwo ominąć zmniejszając mnożnik i lecąc wyżej z FSB. U mnie to zaskutkowało 3.3GHz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wole więcej nie próbować bez lepszego chlodzenia bo przy zamkniętej obudowie, napięciu 1,24V i taktowaniu 2,66ghz grzeje sie na orthosie do 72*C ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja wole więcej nie próbować bez lepszego chlodzenia bo przy zamkniętej obudowie, napięciu 1,24V i taktowaniu 2,66ghz grzeje sie na orthosie do 72*C ;)

A jakie chłodzenie leży u Ciebie na biurku obok monitora? Jeżeli dobrze widzę to ma 3 HP... Może to coś lepszego od BOX'a?

PS. Widzę, że czytasz "Chrzest ognia" AS'a - fajna książka...

Edytowane przez Overcloced

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz czytam Czas Pogardy, Chrzest ognia będzie następny :)

A co do wentylatora to jest ten mój z Athlona i chyba raczej pod Intela nie podejdzie ;) A szkoda bo bym podpiął ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy to nie jest Fryzjer 7? Mógłbyś skombinować do niego jakieś mocowanie na s.775...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To AC Freezer Pro 64 - wątpie czy mozna do niego skombinować podłączenie do 775. Poza tym on ma tylko 3 pinową wtyczke i nie można regulować obrotów ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na wtyczce 3pin tez mozna regulowac obroty ;)

co do 3,2 GHz - średni wynik. Żadna rewelacja ;)

PS. Dobry mobas :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Opłaca się brać Asus'a P5K zamiast P5Kpro?

Sorek widać ładnie wyszło 1600fsb i 3,2GHz :) Ciekawe czy mój cpu też tak poleci bo mam tą samą rewizję.

Edytowane przez mathi13

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

P5K to kastrat. Do tego ma jakieś problemy z podkręcaniem. Jak chcesz coś tańszego to weź Abita IP35-E ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kup obudowę FEVER WIZARD ładna , czarna i tania ok.90zł. B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już dawno kupione ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...