Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
mxm_neo

Który z podanych laptopów?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Ktory z tych laptopow bedzie najlepszy? Chodzi mi o wzgledna wydajnosc w aplikacjach 3D.

Toshiba Satellite a200-1s9

Arist Prestige 1700

Asus F3SV-AP306C

Asus F8SA-4S027C

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Arist Prestige 1700 ma bardzo dobrą konfigurację. Szybki procesor (2.2GHz), wydajna (jak na laptopa) karta graficzna (8600M GS) i 4GB RAM to naprawdę świetny zestaw. Ekran 15,4 również nie pozostawia wiele do życzenia. Asus F3SV-AP306C ma podobną konfigurację tyle, że ze słabszym procesorem. Natomiast Asusa F8SA-4S027C w ogóle nie bierz pod uwagę, bo ma kiepską kartę graficzną (HD 2600) i słaby procesor (1,5GHz). IMO najgorszym laptopem z tej czwórki jest Toshiba Satellite a200-1s9 - ma tylko 1GB RAM. Moim zdaniem powinieneś brać Arist Prestige 1700, ale zobaczymy co napiszą inni. Jeszcze jedno pytanie: dlaczego akurat laptop? Za taką kasę można mieć full wypas kompa...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego ze potrzebuje czegos malego i lekkiego, gdyz mam podlaczony do niego mixer + cdki. A co do gier to tylko jakies malo wymagajace (typu wolfenstein et)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dlatego ze potrzebuje czegos malego i lekkiego, gdyz mam podlaczony do niego mixer + cdki. A co do gier to tylko jakies malo wymagajace (typu wolfenstein et)

Zatem twoje wymagania spełnia każdy z tych laptopów... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jakoś nie mam zaufania do Aristo, dlatego głosowałbym na Asusa F3SV-AP306C (T5750, NV8600, 3 GB RAM, 250 GB HDD, Vista HP). Nie jest drogi, a parametry ma dobre. Sam mam Asusa z serii F3, choć starszego (nowe notebooki z tej serii mają nieco inną konstrukcję). Poza tym, że się nagrzewa, gdy w środku nazbiera się trochę kurzu (osiada on na radiatorze, który znajduje się na wylocie powietrza), nie mam do niego żadnych zastrzeżeń.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak wygląda sprawa ze sterownikami w tym Asusie? Jak narazie chcialbym zainstalowac XP z SP2 (moze SP3). Moje obawy wynikaja z tego ze slyszalem od kilku ludzi ze mieli taki wlasnie problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ze sterownikami nie ma żadnego problemu w tych notebookach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A jak wygląda sprawa ze sterownikami w tym Asusie? Jak narazie chcialbym zainstalowac XP z SP2 (moze SP3). Moje obawy wynikaja z tego ze slyszalem od kilku ludzi ze mieli taki wlasnie problem.

Nie napisałeś kompletnie jaki to problem. Podejrzewam, że chodzi o dysk Sata i instalację XP zamiast wbudowanej Visty. Częsty problem ludzi. Ale wystarczy dołączyć do XPka stery dla dysków sata i wszystko się instaluje bez problemu.

P.S. Zapytaj w sklepie komputerowym czy mogą Ci podać platformę Asusa i części do wyboru. Czyli po prostu składak. Za podstawkę czyli mobo, ekran i obudowa płacisz jakieś 2000zł a do tego kupujesz części jakie chcesz. Cena przykładowa, rok temu taka była nawet, więc może już staniało ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam ponownie

bylem w sklepie komuterowym i sprzedawca polecil mi taki oto zestaw (skladak):

wireless lan 4965 (santa rosa)

pamiec ram kingston ddr 2gb 667

procesor inter mobile core2duo 2.4 t8300

kadłubek compal fl90 p965 15.4" SATA

dysk twardy samsung 2.5" SATA 8MB

Bluetooth compal fl9x

ten kadlubek zawiera karte graficzna Nvidia Geforce Go 8600GT 512MB

Co byscie w tym zestawie zmienili?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm... po pierwsze matryce warto porównać do normalnych notebooków (jakość, ostrość, barwy i takie tam).

po drugie jaka pojemność twardego, a tak bardzo w porządku.

Ile chcą PLNów?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dysk ma pojemnosc 160gb i wlasnie mysle nad zamiana na 250(jezeli bedzie wzglednie mala doplata to zmienie). Z laptopem sie zmiescilem w 3000 bo ww sprzecik wyliczono mi na 2867 zl + do tego chcialbym kupic jakas karte dzwiekowa, moze x-fi do laptopow, a moze zew. sb surround 5.1 (usb).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zorientuj się dokładnie co do wyświetlacza - jak mówił Nerio. Mamy teraz w redakcji jednego notebooka do testów, z niższej półki, który ma beznadziejny wyświetlacz. Najlepiej by było, gdyby sprzedawca pozwolił Ci obejrzeć dokładnie notebooka przed sprzedażą, choć w przypadku kadłubków rzadko jest taka możliwość :(

No i cena chyba nie jest aż taka idealna jak na kadłubek.

A jakie warunki dot. gwarancji?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cena idealna nie jest bo sklep takze tani nie jest(siec AB). Zastanawiam sie jeszcze co do tej karty graficznej i jej wydajnosci. Z paru zrodel slyszalem ze seria "Go" to straszna porazka, a na internecie testow kart graficznych do laptopow (aktualnych testow)jest malo, wiec jakby ktos mial jakies informacje dot. tej karty to bylbym wdzieczny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...