Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Człowiek

Kingston HyperX różne kody producentów ?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam. Mam zamiar kupić pamięci Kingston HyperX DDR2 2GB (2x1GB) 800MHz CL3 Ultra Low-Latency (~260zł) , w internecie znalazłem te same pamięci ale z innym kodem producenta. Chciałbym wiedzieć czy są to te same pamięci? jeżeli nie to która jest tą wersją dobra ? i czy w ogóle opłaca sie je kupować ? może lepiej Kingston HyperX DDR2 2x 1GB 800MHz CL4 Low-Latency i OC ?

Oczywiście nie promuje Kingston-na , mam jego kości i jestem zadowolony.

był bym wdzięczny za alternatywy. Szukam kości dobrych , do lekkiego OC :)

Płyta główna Gigabyte GA-M57SLI-S4 (AM2)

AMD X2 4600+

Za wszelkie odpowiedzi bardzo dziękuje

Edytowane przez Człowiek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj na naszym forum!!

Generalnie powiem ci tak - nie odczujesz zbyt wielkiej róznicy w wydajności między 800 CL3 a CL4. Z drugiej strony te CL3 będą się o wiele lepiej pordkręcać, gdyż są na kościach Micron D9.

Za 260 zł można juz jednak kupić wiele duzo lepszych modułów np Kingston HyperX 1150 lub też Mushkiny czy Cruciale. Pamiętaj jednak, że ich potencjał wykorzystasz dopiero, gdy podkręcisz prodesor gdyż aby osiągnąc np 1066 MHz procesor musi mieć ponad 2,6GHz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja płyta obsługuje pamięci do DDR2-800 :/ czyli rozumiem przez to ze wyższe nie są kompatybilne. Czy w takim razie OC jest możliwe na pamięciach o częstotliwości 800 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie nie nie... źle rozumujesz :)

to ile pamięć ma megaherztów to deklaracja producenta, ze przy okreslonych parametrach produkt będzie działać bez problemu. Innymi słowy producetn gwarantuje, że pamięc np. 1200 MHz będzie przy podanym napięciu działać w 100% stabilnie

Ale tu kolejna kwestia - jak takie parametry osiągnąć? Otóż jak wspomniałes możesz mieć maksymalnie 800 MHz - tak, bo twoja platforma obsługuje taki najwyższy mnożnik. Ale teraz pomyśl, że podkręcacjąć procesor o 25% również i pamięć przyspieszy o 25% czyli będzie juz pracować z częstotliwością 1000 MHz.. itd itd ;)

Co do podkręcania pamięci 800 MHz - widzisz.. zwykle każdy sprzęt elektroniczny ma w sobie jakieś rezerwy mocy. Podobnie jest też z pamięciami, jednak tu nie można za bardzo generalizować, gdyż wszystko zalezy od zastosowanych kostek pamięci. I tak pamięci 800 MHz mogą się dać podkręcic jedynie o 60 MHz lub dać się rzpetaktowac z 800 do 1200 MHz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

hmm czyli jak bym kupił KINGSTON HyperX 1150 2x1GB to żeby wykorzystać go w 99.9% <-bez OC) muszę podkręcić procesor ? heh. czyli 2400MHz na ~3075MHz. Mam nadzieje ze to wina obecnych pamięci , teraz leci tylko do 2600.

Edytowane przez Człowiek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, już załapałem heh ;)

Dzięki wielkie i pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie koniecznie :) możesz to zrobic na inny sposób.

Obecnie masz:

200x12 = 2400 MHz proc

2400/ X * 2 = 400*2 = 800 MHz

X=6

Wystarczy teraz zmienic mnożnik procesora na 10. Wówczas nasz X przyjmie wartość 5 co oznacza ze:

2400 = 10x240

2400 / 5 * 2 = 960 MHz

Wiem, że to może wydawać się troche skomplikowane ale pobaw sie troche tym programikiem i w mig wszystko załapiesz :)

http://redakcja.pccentre.pl/milans/downloa...kulator_MHz.rar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...