Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam problem, moj komp wiesza sie na grze wiedźmin po 30 minutach grania, probowamem przeinstalowac gre, zainstalowalem najnowsze sterowniki grafiki i nic.

Byc moze to problem sprzetu, prosze o rade, czy takie zestawienie sprzętu jest kompatybilne i pociagnie tą gre czy tez inne.

Procesor: AMD Athlon 64 X2 Dual Core Processor 5200+

grafika : NVIDIA GeForce 8500 GT, 512 mb

ram : DDR2, 2Gb

płyta główna : ASUSTeK Computer INC.,Model: M2A-MX, Wersja Rev 1.xx

zasilacz: 230 V, 350 Wat

PROSZE O POMOC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1) w takich sytuacjach najlepiej na pcozatek zacząc od formatowania dysku

2) dalszym etapem poszukiwan jest sprawdzenie masymalnej temperatury jaką osiaga procesor. Sciągnij tę paczkę, uruchom program core temp który pokazuuje temperaturę rdzeni i sprawdz jaka maksymalną temperaturę osiąga procesor pod obciązeniem. Obciążyć procesor mozesz za pomoca programu StressPrime dual core znajdującym sie również w tym archiwum).

Jak to zrobisz zdaj relacje - w razie czego bedziemy szukać przyczyny dalej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Witam i dziekuje za odpowiedz.

Dysk byl swiezo formatowany gdyz komp. byl w serwisie, ze starego zostl mi tylko szkielet i zasilacz, na poczatku wlozyli mi akcesoria niekompatybilne, najpierw wymienili grafike na inne firmy (zacinal sie komputer 2 minuty po uruchomieniu), pozniej doszli do wniosku ze to wina plyty glownej gdyz problem nie znikl. teraz mam wymienione wszytko, a komp zacina sie ok 30 minut podczas grania.

Zrobilem jak kazales, ponizej rzucilem wyniki testow w zalączniku (zrzut ekrranu z uruchomionymi programami do testu).

post-6332-1210956004_thumb.jpg

Edytowane przez borion1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra.. temperatury są ok. teraz tak... wierzę, ze masz nagrywarke CD ;)

pobierz obraz tego programu tej strony i nagraj obraz na płytce. Uruchom kompa z uzyciem tej płyty i niech się testuje. Jak przejdzie cały test odezwij sie i zdaj relację czy wywala błedy czy przeszło całego bezbłędnie ;)

I zapodaj jeszcze screena z programu CPUZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, dzieki za pomoc, nie mialem czasu wczoraj zrobic testu proc. dzis to zrobie i podam co wyszlo, jeszcze jedno:

zapomnialem dodac, jak kupilem nowy sprzet, zawieszal sie ciagle kilka minut po uruchomieniu cokolwiek bym robil czy tez zostawil go bez ruszania, w serwisie wymienili mi grafike na ta sama tylko innej firmy, problem sie powtarzal, pozniej doszli do wniosku ze to wina plyty glownej i ja wymienili. co najdziwniejsze na poprzednim sprzecie wiedzmin dzialal bez zarzutu jak juz uruchomilem to dzialal bez problemu i ile chcialem, dopiero jak mi nowa plyte glowna zamontowali, komp dziala bez zarzutu tylko na grze sie wiesza. wiec to moze cos z plyta g. ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam 3 typy

1) pamięć - ale sprawdzisz to za pomoc tej płyty CD i wykluczysz

2) dysk twardy - jezeli nie jest nowy to moze posiadac bad sectory - sprawdzimy również

3) zasialcz - ten, jeżeli jest nimarkowy to może robić wiele problemów. twój komputer nie jest zbyt energooszczedny ale możliwe ze zasilacz nie wyrabia :) nim jednak to sie okaze posprawdzaj wszystko inne zebys mogł isc do serwisu z konkretami :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

uporalem sie z testem z plyty, nie wykrylo zadnych błędów. Zasilacz : EPS-350ATX PFC, zasilacz firmy ATON 230 V, 350 Wat.

jesli chodzi o dysk to jest nowy i byl sprawdzany przy okazji poprzednich zawieszen, ale widzac jak dochodzili w serwisie problemu i ze 3 razy musialem zawozic to wole sam sprawdzic. WIec jakim preogramem mam to zrobic?

A i dorzucam zrzuty ekranu z programu:post-6332-1211022294_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra.. moja diagnoza to słaby, niemarkowy zasilacz. Najlepiej jakbys mógł sprawdzic na jakism innym jak zachowuje się komputer. Jezeli to jest przyczyną to proponuję wymienić na cos markowego i powinno wszystko smigać cacy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

ok, a moglbys mi polecic jakies zasilacze bo zielony jestem jesli chodzi o to. tylko zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz, na poprzedniej plycie glownej gigabajta bodajze grasmigala wieci zasilacz pewnie wydalal, czy wymiana plyty glownej na asusa mogla az tak obciazyc zasilacz?

Z gory dzieki za poswiecony czas.

Edytowane przez borion1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

różny sprzęt bierze różne ilości mocy z róznych linni napięcia ;) Najbaezpieczniej bedzie jak jednak przed zakupem sprawdzisz czy wszystko jest ok na innym zasilaczu - nie chce zebys póxniej miał pretensje, że źle doraziłem bo dobry zasilacz troche juz kosztuje :)

// No ale trudno zeby nie kosztował skoro to jeden z najważniejszych elementów komputera. To on zapewnia stabilną energię elektryczną, od jego zabezpieczeń bedzie zależało czy komputer nie spali się w razie jakiś zwarc, awarii sieci elektrycznej itd :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeszcze jedno szybkie pytanie. przy innej grze (Harry Potter i wiezien askabanu) tuz po instalacji wyskakuje komunikat i nie uruchamia sie, na poprzedniej plycie glownej dzilala...post-6332-1211044109_thumb.jpg

co ten komunikat oznacza?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

prawde powiedziawszy nie wiem co jest przyczyną tego kounikatu. spróbuj przeinstalowac gre..

BTW.. w co ty grasz? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HEHEH, to gra mojego siostrzenca, zreszta jak i wiedzmin, przeinstalowywalem gre nie dziala, na poprzednichopcjach sprzetowych dzialala mu. coraz bardziej denerwujem nie ten komp, z innych gier ktore posiada counter strike 1.6 dziala mu bez zarzutu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie masz tego sprzętu podkręcanego co? Unknow cpu to często przy amd wywala kiedy taktowania się nie zgadzają z modelem proca. Może Ci w "serwisie" wsadzili słabszy i podciągnęli takty tylko i dlatego zwisy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie nie - dawał screeny z cpuz i wszystko sie zgadza :) chociaz mozliwe ze warto by zaktualizowac bios do najnowszej wersji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

co mi pomoże ze zaktualizuje bios, skąd mam wziąć nowsza wersje i jak to zrobić i czy warto??

// Edit:

ORTY!

Edytowane przez Nerio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście czy warto. Co da? Zobaczysz.

Patrzałem na mobo na początku topicu i tu masz najnowszy BIOS => KLIK

Przeglądając listę zmian jest coś na temat zawieszania...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok, sciągnąlem najnowsza wersje biosai co dalej, jak mam go zaktualizowac zeby nic nie zepsuc??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tym aktualizujesz. Plik już masz. Wystarczy rozpakować. Załadować do programu. Pamiętaj tylko, żeby wyłączyć wszystko co się da (w zasobniku i programy w tle...).

Potem na nowo BIOS poustawiać i tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cz jest cos konkretnego co mam pozniej ustawic w biosie poza datą czego sam bios nie wykryje i ustawi??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

konkretnego? Jeżeli nic nie ustawiałeś... to nawet nic... ale lepiej mieć BIOS dobrze skonfigurowany...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeszcze nie ustawialem bo go nie wgralem jeszczse , najpierw chcialbym sie dowiedziec jak bnajwiecej zeby poniej nie latac z nim po serwisach:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już byś to miał zrobione i zapomniał... Nie ma w tym nic skomplikowanego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Bios zaktualizowany, poszlo bezproblemowo. Ale gra dale zawiesza sie po 20 min grania. Wiec widze ze wymiana zasilacza i dorzucenie chlodzenie mnie nie ominie :) .

Dzieki wszystkim za rady.

Edytowane przez borion1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...