Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Troyden

Komputer do gier - 3000 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Potrzebuję porady. Komputer z monitorem, bez hdd i napędów, z przeznaczeniem do gier. OC nie jest przewidywany bo jestem raczej laikiem w temacie. :)

edit. Literówka

Edytowane przez Troyden

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy są jeszcze jakies inne priorytety typu cisza? :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz najlepszym zestawem wydaje się:

Abit IP35-E - ~200zł

Intel C2D E7300 (słyszał ktoś o nim? dość tani a chyba fajny) - ~300zł || ew/ IC2D E8200 - ~500-550zł || Ew. IC2Quad Q6600 - ~500-550zł

Chieftec 450W - ~160zł

EVGA GeForce 8800GTS - nie znam obecnej ceny GTS'ów ale stawiam, że ~800zł

Obudawa wedlug gustu, ale dobrze kupować firmową ;) - ~80-200zł

Pamięci 4gb, ale niech ktoś poleci jakąś dobrą firmę bo dawno nie zaglądałem do tego tematu ;) - ~180-220zł

Monitor według gustu, ale jak ktoś poleci coś dobrego i taniego to warto kupić ;) 24" to jakieś ~1200zł ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Abit IP35-E - ~200zł

Zbędna oszczędność. Proponuję ASUS P5K PRO - INTEL P35 / FOXCONN P35A ew P35A-S

Intel C2D E7300 (słyszał ktoś o nim? dość tani a chyba fajny) - ~300zł

Przy budżecie 3000zł nie warto zaoszczędzać na czymś takim. Radzę obejrzeć testy sprzętu zanim się go zacznie polecać ;) Proponuję Core2Duo E8200

EVGA GeForce 8800GTS - nie znam obecnej ceny GTS'ów ale stawiam, że ~800zł

Akurat EVGI są dość drogie. Polecam GALAXY GF 8800GTS 512. Sorek, sprawdzenie cen na skąpcu czy ceneo to kwestia minuty ;)

Pamięci 4gb, ale niech ktoś poleci jakąś dobrą firmę bo dawno nie zaglądałem do tego tematu - ~180-220zł

4GB tylko jeśli będzisz używal 64-bitowej Visty. Jesli tak, to bierz 4GB np. Patriot LLK 2x1gb 800mhz cl4 x 2 :) Radziłbym komplet 4x1gb (czyli 2 komplety 2x1 ;] - jest wtedy znacznie taniej ) Jesli zas bedziesz uzywal zwyklego XP - 4GB nie wykorzystasz, zatem wtedy 2GB. ! komplet pamieci 2x1 taki jak napisalem - ok 150zł

Monitor według gustu, ale jak ktoś poleci coś dobrego i taniego to warto kupić 24" to jakieś ~1200zł

24'' cale to IMHO DUŻA przesada, potrzebowałbyś wtedy jeszcze mocniejszej grafy, bo w mało której nowej grze, pograsz komforotowo na takim monitorze (potrzebuje olbrzymiej rozdzielczości) Proponowałbym panoramiczną 19' taką jak ta od LG - http://www.komputronik.pl/Monitory_LCD/Mon...pelny,id,42266/

Pozdrawiam, śmiało pytaj dalej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
24'' cale to IMHO DUŻA przesada, potrzebowałbyś wtedy jeszcze mocniejszej grafy, bo w mało której nowej grze, pograsz komforotowo na takim monitorze (potrzebuje olbrzymiej rozdzielczości) Proponowałbym panoramiczną 19' taką jak ta od LG - http://www.komputronik.pl/Monitory_LCD/Mon...pelny,id,42266/

miałeś przyjemnośc obcować z 19 wide? imo beznadzieja...

i jeszcze LG z matrycą TN fajnie kontrast 3000;1 tylko, że to jest dynamiczny... (realny to okolo 600:1 pewnie)

lepiej poszukać czegoś na chociaż MVA lub PVA (19-nastki w okolicach 1200/1400zł stoją)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Zbędna oszczędność. Proponuję ASUS P5K PRO - INTEL P35 / FOXCONN P35A ew P35A-S

Nie, będzie męczył się jak chińskie dziecko by kupić droższy model o 100zł a nawet nie skorzysta z możliwości O/C bo jak sam napisał nie umie ;) Ba, można nawet pokusić się o coś jeszcze tańszego, ale ten Abit jest rozsądniejszym wyborem ;)

Przy budżecie 3000zł nie warto zaoszczędzać na czymś takim. Radzę obejrzeć testy sprzętu zanim się go zacznie polecać ;) Proponuję Core2Duo E8200

Ale to w sumie wyrzucanie kasy w błoto, bo skoro bez podkręcania to wystarczy mu E7300 który w sumie ma o 1 mniej mb pamięci L2 cache niż 6750 a wydajność E8200... A Jak wszyscy wiedzą Cache w grach nie jest potrzebne, ale jeśli nie masz co robić z kasą to oczywiście możesz zabrać i E8500 ;)

Akurat EVGI są dość drogie. Polecam GALAXY GF 8800GTS 512. Sorek, sprawdzenie cen na skąpcu czy ceneo to kwestia minuty ;)

Bylem w szkole jak to pisałem i nie miałem czasu sprawdzić ;) Ale co do Galaxy się zgadzam. Dobra firma ;)

4GB tylko jeśli będzisz używal 64-bitowej Visty. Jesli tak, to bierz 4GB np. Patriot LLK 2x1gb 800mhz cl4 x 2 :) Radziłbym komplet 4x1gb (czyli 2 komplety 2x1 ;] - jest wtedy znacznie taniej ) Jesli zas bedziesz uzywal zwyklego XP - 4GB nie wykorzystasz, zatem wtedy 2GB. ! komplet pamieci 2x1 taki jak napisalem - ok 150zł

Cóż... patrząc na to, że więcej gier będzie wychodzić na "DX10", albo przynajmniej będą lepiej zablokowane przed włączeniem DX10 na XP, to lepiej mieć już Viste ;) A 2gb pamięci na gry (nawet na XP) to jest ździebko już za mało ;) A komputer ma być wiadomo do gier ;)

Popieram zdanie Andrzeja, pracowałem na takich monitorach, według mnie straszna kupa ;) Rozdzielczość strasznie dziwna i do tego źle się pracuje ;) Na tomiast bawiłęm się na 24" i przy rozdziałce 1650x1050 (o ile dobrze pamiętam) to wszystko działało świetnie ;) A przecież... 8800GTS to obecnie jedna z najmocniejszych kart, a rozdziałka wcale nie jest aż tak duża ;) Jak masz kase to kup 24" - jeśli jednak chcesz mniejsze to możesz wybrać coś z przedziału 20"-23" ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ehh :)

miałeś przyjemnośc obcować z 19 wide? imo beznadzieja...

i jeszcze LG z matrycą TN fajnie kontrast 3000;1 tylko, że to jest dynamiczny... (realny to okolo 600:1 pewnie)

lepiej poszukać czegoś na chociaż MVA lub PVA (19-nastki w okolicach 1200/1400zł stoją)

Temat komputer do gier + monitor za 3000zł. LG które podałem, to jeden z lepszych, tańszych widescreenów. Wiadomo, że są lepsze matryce niż TN, ale wtedy 3 tys to na sam monitor można przeznaczyć. Sprawdź sobie ceny 24'' na MVA :)

Nie, będzie męczył się jak chińskie dziecko by kupić droższy model o 100zł a nawet nie skorzysta z możliwości O/C bo jak sam napisał nie umie wink.gif Ba, można nawet pokusić się o coś jeszcze tańszego, ale ten Abit jest rozsądniejszym wyborem wink.gif

Nie wiem dlaczego miałby się męczyć by kupić droższą płytę? Poza tym - skoro nie przewiduje OC to chyba lepszy procesor jest zalecany, nie sądzisz? A mając 8200, wystarczy, ze poprosilby nas o pomoc i moglby male OC zastosowac.

A 2gb pamięci na gry (nawet na XP) to jest ździebko już za mało

Pokaż mi grę która chodzi dużo lepiej na 4GB niż na 2.

A przecież... 8800GTS to obecnie jedna z najmocniejszych kart, a rozdziałka wcale nie jest aż tak duża

1650x1050 nie jest duże? N/c :)

P.S. Wyrażam tylko swoje zdanie, nie mam zamiaru toczyć wojen na temat wyboru sprzętu, staram się pomóc autorowi tematu, pozdro :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Temat komputer do gier + monitor za 3000zł. LG które podałem, to jeden z lepszych, tańszych widescreenów. Wiadomo, że są lepsze matryce niż TN, ale wtedy 3 tys to na sam monitor można przeznaczyć. Sprawdź sobie ceny 24'' na MVA :)

Dlatego mówię 21" do 24" ;) Można wybrać dobry i tani monitor za tę cene ;) 19 jakoś mnie nie przekonuje... a co do rozdzielczości... to jednak 1650x1050 nie jest jeszcze full HD ;) A takie rozdzielczości są duże ;)

Nie wiem dlaczego miałby się męczyć by kupić droższą płytę? Poza tym - skoro nie przewiduje OC to chyba lepszy procesor jest zalecany, nie sądzisz? A mając 8200, wystarczy, ze poprosilby nas o pomoc i moglby male OC zastosowac.

Pomyśl logicznie ;) Kupuje jeden z najlepiej się kręcących procków... założę się, że nei będzie chciał wydawać dodatkowych 100zł na cooler na niego by móc kręcić powyżej 4,1ghz tego procka. A Abit wyciąga na nim spokojnie takie wartości ;) ASUS'a P5K Pro można by było kupić tylko wtedy gdyby ktoś potrzebował lepszy OC E8200 lub chciał kręcić Q6600 i jego kręcić ;)

Pokaż mi grę która chodzi dużo lepiej na 4GB niż na 2.

Crysis... Assassins Creed, (zapewne niedługo) GTA4. Gier jest wciąż więcej i mają coraz wyższe wymagania i trzeba odrobinke przyszłościowo patrzeć by potem nie dokupywać co miesiąc części do kompa ;)

P.S. Wyrażam tylko swoje zdanie, nie mam zamiaru toczyć wojen na temat wyboru sprzętu, staram się pomóc autorowi tematu, pozdro :)

Również wyrażam swoje zdanie, ale o to chodzi w forum. By wymieniać się poglądami na temat sprzętu ;) Bo każdy jest inny i każdemu potrzebne jest co innego ;) Ja składałem wiele komputerów laikom i wiem czym kierują się przy wyborze sprzętu. Więc trzeba im doradzić by nie przepłacali za coś z czego korzystać nie będą ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
Crysis... Assassins Creed, (zapewne niedługo) GTA4. Gier jest wciąż więcej i mają coraz wyższe wymagania i trzeba odrobinke przyszłościowo patrzeć by potem nie dokupywać co miesiąc części do kompa wink.gif

Super, tylko, że róznice widac na 64 bit Viscie, a i tak jest tak nieznaczna, że nie warto wydawac 150zł :)

Co do Mobasa - mając 8200 i tak zacznie kręcić, posiadać takiego proca i nie podkręcać to grzech normalnie :) A wtedy, mając stabilną płytę (vide p5k pro) może wyciągnąć ładny zegar. Poza tym, różnica między tym Abitem a Asusem to 50 - 100zł. Za stabilność i lepsze możliwości OC nie ma się nad czym zastanawiać IMO. Czasem warto zrezygnować z fanboy'stwa jakiejś firmy i polecić sprzęt innego producenta :) Świat nie kończy się na Abicie, krótko mówiąc :)

1650x1050 nie jest jeszcze full HD wink.gif A takie rozdzielczości są duże wink.gif

Grałeś kiedykolwiek w nowe tytuły na rozdziałce 1650x1050 ?

Ja składałem wiele komputerów laikom i wiem czym kierują się przy wyborze sprzętu

''Laicy'' przy wyborze sprzętu niczym się nie kierują bo nie są ''w temacie''. Co najwyżej reklamą.

Edytowane przez Jawtek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Super, tylko, że róznice widac na 64 bit Viscie, a i tak jest tak nieznaczna, że nie warto wydawac 150zł :)

Mówię różnice pomiędzy 2gb a 4gb pamięci ;) Poza tym, cena XP jest w sumie podobna więc lepiej kupić Viste ;)

Co do Mobasa - mając 8200 i tak zacznie kręcić, posiadać takiego proca i nie podkręcać to grzech normalnie :) A wtedy, mając stabilną płytę (vide p5k pro) może wyciągnąć ładny zegar. Poza tym, różnica między tym Abitem a Asusem to 50 - 100zł. Za stabilność i lepsze możliwości OC nie ma się nad czym zastanawiać IMO. Czasem warto zrezygnować z fanboy'stwa jakiejś firmy i polecić sprzęt innego producenta :) Świat nie kończy się na Abicie, krótko mówiąc :)

Czytaj ze zrozumieniem... Uważam że P5K Pro to świetna płyta, i sam bym taką kupił... z tym, że jak już mówiłem. Taka płyta nie jest potrzebna komuś kto nie kręci na czymś lepszym. Na Abicie widziałem wiele testów oraz wysokich wyników o/c, a także słyszałem wiele dobrych o nim opinii. Fakt, faktem, że Asus lepszy, ale i droższy. Ale czy będzie on używał tych możliwości co ma Asus? Skoro w te 100zł może zaoszczędzić a a procesor i tak podkręci na bardzo dobry wynik...

Grałeś kiedykolwiek w nowe tytuły na rozdziałce 1650x1050 ?

Owszem.

''Laicy'' przy wyborze sprzętu niczym się nie kierują bo nie są ''w temacie''. Co najwyżej reklamą.

No nie do końca tak jest. Ale i to po części prawda. "Laicy" kupują coś, co wydaje im się dobre. Dużo pamięci, wysoki numerek procesora i karty graficznej oraz dużo pamięci na niej, czy też duży dysk. I właśnie, piszemy na forum po to, by nie przepłacali za coś, co im się nie przyda i by kupili możliwie jak najlepszy dla siebie produkt za niższą cenę ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, nie mam już siły. Myślę, że ta dyskusje jest już bezsensowna.

Czytaj ze zrozumieniem...

Dzięki, nie wiedziałem, że powinienem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dobra, nie mam już siły. Myślę, że ta dyskusje jest już bezsensowna.

Ehm, bo skończyły Ci się argumenty? ;/ Nie no bez przesady... zachowujmy się jak dorośli... Nie odrzucam twojego zdania tylko argumentuje je swoimi poglądami na ten temat... I tak ostateczny wybór zależy od kupującego. Przyszedł po porade ale nie starajmy się go na siłe uszczęśliwiać ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
Ehm, bo skończyły Ci się argumenty?

Ponieważ dyskusja z kimś kto ma podejście "Abit jest najlepszy we wszechświecie, i to ja mam rację, a wy - na drzewo!'' nie ma sensu.

Jeśli chcesz poznać moje argumenty i podyskutować na temat sprzętu to zapraszam na PW lub GG.

P.S. Jeśli myślisz, że swoimi postami w tym topicu coś udowodniłeś, to chyba znaczące braki w znajomości sytuacji na rynku :)

Edytowane przez Jawtek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ponieważ dyskusja z kimś kto ma podejście "Abit jest najlepszy we wszechświecie, i to ja mam rację, a wy - na drzewo!'' nie ma sensu.

Jeśli chcesz poznać moje argumenty i podyskutować na temat sprzętu to zapraszam na PW lub GG.

P.S. Jeśli myślisz, że swoimi postami w tym topicu coś udowodniłeś, to chyba znaczące braki w znajomości sytuacji na rynku :)

Gdzie ja tak napisałem? '-_- Przykro mi, ale nie mam zamiaru dyskutować z kimś który nie potrafi przeczytać i zrozumieć nawet jednego zdania... Bez obrazy, ale tylko tyle wyniosłeś z tego co napisałem? Nigdzie nie napisałem że Abit jest najlepszy... Napisałem po prostu, że do większości rzeczy jest wystarczający i przede wszystkim tańszy... Powtórzę ostatni raz: nie ma sensu kupować czegoś czego się nie wykorzysta - Abit jest bardzo dobrą firmą i niemożna zaprzeczyć testom a w większości jest wystarczający... Sam jednak kupiłbym Asusa P5K Pro bo interesują mnie jego większe możliwości O/C... Wszystko. Nie chciałem też nikomu nic udowadniać. Chciałem po prostu powiedzieć moje zdanie - bo od tego służy forum... I radze Ci szanować zdanie innych bo ja twoje raczej szanuje...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Witamy na nie pierwszej w historii PCC galii pt. wszystkie chwyty dozwolone (Jawtek odgryź mu ucho!). W lewym narożniku pręży muskuły Sorek, po prawej Jawtek również pokazuje co ma najlepszego (hej kolego nie za dużo pokazałeś? :)) Pierwsz runda: trwa zacięta walka, zawodnicy wymieniają argumenty i rzucają w twarz przeciwnikowi cięte riposty. Bogowie, honor, ABIT! - krzyczy Sorek. - Idź i wyhędoż się sam! - odpowiada Jawtek. Walka pozostaje nie roztrzygnięta...

Co do tematu to również uważam, że skoro Troyden nie zamierz podkręcać, to przy takim budżecie jaki ma do dyspozycji pownien brać E8200. Nie mam nic przeciwko Abitowi - to dobra płyta za nie wygórowaną cenę. Inne płyty np. Asus P5k PRO lub Foxconn P-35A-S też, że się tak wyrażę "dają radę" (cena/jakość). Co do karty to Galaxy jest świetnym wyborem. Sam jestem posiadaczem karty tej firmy i moge ją polecić, często są to karty nie referencyjne. Nie widze sensu inwestować w 2GB RAM, chociaż jeżeli gość ma kasę to niech kupi na zapas - ceny są obecnie bardzo atrakcyjne. Monitor to juz kwestia gustu. Ja np. nadal jadę na CRT, ale jeżeli teraz miałbym kupić LCD to wybrałbym zwykłą 19 (5:4) LG.

Edytowane przez Overcloced

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Temat komputer do gier + monitor za 3000zł. LG które podałem, to jeden z lepszych, tańszych widescreenów.

co nie zmienia faktu, że 19 wide = beznadzieja

Wiadomo, że są lepsze matryce niż TN, ale wtedy 3 tys to na sam monitor można przeznaczyć. Sprawdź sobie ceny 24'' na MVA :)

heh, a co to za mania posiadania dużych monitorów? nie lepiej kupić mniejszy a lepszy? mi się wydaje, że tak ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CRT i tak "żondzom"! :) Na alledrogo mozna kupic dobrą 19 CRT za 200zł, ale LCD to prestiż, kobiety... (ech chyba za dużo wypiłem - soku jabłkowego)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
radze Ci szanować zdanie innych bo ja twoje raczej szanuje...

Radzę nic mi nie radzić, ponieważ sam sobię radzę :)

Spoko, Sorek - nikt nie ma zamiaru się wykłócać, choć Ty również źle mnie zrozumiałeś. Tak czy siak - liczy się pomoc autorom tego typu tematów :) I oczywiście Twoje zdanie szanuję, a Abita cenię ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ja bym polecił :

Procesor: Core2Duo E8200 (lepiej podkręcić to bo niektóre gry są naprawdę wymagające) - 495zł

pamięci ram: Geil 4GB/800 (2x2GB) CL4 - 310zł (Lepiej 2 kości, żeby nie przeciążać układu zasilania, jeżeli by kręcił quada)

płyta główna: Asus P5K -285zł

Karta grafiki: Asus GeForce 8800GTS 512MB/256bit - 745zł

zasilacz: Chieftec GPS-500AB-A 500W - 175zł

Monitor LCD: Asus MW221U nie znam się na monitorach więc taki polecam - 919zł

Najwyżej poprawicie niektóre podzespoły na tańsze, żeby autorowi tematu starczyło na obudowę.

Ceny wzięte ze sklepu arest.pl

Edytowane przez mathi13

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

proc OK

płytka lepiej DFI BLOOD IRON P35-T2RL

tylko nie geil za troszke wieksze pieniadze OCZ reaperx 2x2 4-4-3-15 800MHz HPC lub muskin redline sp+ 8000 2x2

grafa ok ale mozna taniej znaleźć

zasilacz ocz StealthXStream 500W 190zł lub 600W - 230zł

monit samsung 226bw lub hp 2207

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...