Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Spider_360

Dziwny problem z odtwarzaniem plików rmvb

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam problem (dla mnie dziwny) z odtwarzaniem filmów w formacie rmvb. Szukałem pomocy na innych forach ale jak na razie nikt mi nie pomógł. Chodzi o to, że choć filmy w innych formatach (avi, wmv itp.) działają jak trzeba, to w formacie rmvb bardzo tracą na płynności. Wygląda to tak, że po włączeniu filmu niby jest wszystko w porządku, ale już po kilku sekundach dźwięk odtwarzany jest szybciej od obrazu, następnie obraz bardzo przyspiesza (trwa to mniej niż sekunde) "doganiając" dźwięk . I tak przez cały czas. Używałem różnych odtwarzaczy (VLC, Media Player, AllPlayer, CinemaPlayer itp.) w każdym jest tak samo. Instalowałem też różne kodeki, również po formacie dysku, tez nic nie pomaga. Obecnie mam K-Lite Codec Pack. Może wystarczy jakoś skonfigurować te kodeki, ale ja nie mam pojęcia jak. Komp na którym tak sie dzieje ma już swoje lata, procek 1000Mhz, 512Mb RAM, GeForce 2 64Mb, ale raczej do filmów jeszcze wystarcza, szczególnie że inne działają dobrze. Wiecie może w czym problem?? Z góry dzięki ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie użycie procesora podczas odtwarzania?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jakie użycie procesora podczas odtwarzania?

Przez cały czas odtwarzanie filmu 100%

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po prostu procek za słaby :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Po prostu procek za słaby :)
Wprawdzie rmvb potrzebuje sporo mocy obliczeniowej, ale ten procek aż taki słaby przecież nie jest. Ja bym odinstalował kodeki, wyczyścił system (z użyciem różnego rodzaju freeware), zainstalował kodeki ponownie i następnie je odpowiednio skonfigurował. Powinno pomóc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Warto spróbować - chociaż ja mam również 1,2 Duron i czasem przytnie RMVB :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Warto spróbować - chociaż ja mam również 1,2 Duron i czasem przytnie RMVB :(

Ale 'przycięcie', a pokaz slajdów z użyciem procka 100% - jest różnica, prawda? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
pokaz slajdów

??

Racja, ale mimo wszystko ja mam przeciętne zużycie procesora 95% przy procesorze o 200mhz słabszym wydajnosc bedzie 100% i wg mnie to jest przyczyną. Tym bardziej ze komp był sieżo po formacie i z dobrymi kodekami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisze, że ogladając filmy w innych formatach (avi, mpeg itp.) tez uzycie procka wynosi 100%, a mimo to działają bez zarzutu. Z kodekami tez kombinowalem, próbowałem tez różnych playerów. Nic nie pomogło. Moze faktycznie wystarczy skonfigurowac dobrze kodeki, ale jak?? bo ja nie mam pojecia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
Napisze, że ogladając filmy w innych formatach (avi, mpeg itp.) tez uzycie procka wynosi 100%
No to już wg mnie ewidentnie wina kodeków.

Z kodekami tez kombinowalem, próbowałem tez różnych playerów. Nic nie pomogło.
A zobacz to SubEdit+CodecPack Install. Aktualnie bodaj tylko na tym bazuję i nie mam żadnych problemów.

// edit:

Zapomniałem dodać, abyś wywalił wszystkie kodeki które dotychczas poinstalowałeś.

Edytowane przez Tommy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a po co wam paczki kodeków, skoro będziecie kożystać tylko z kilku ?

spróbuj ffdshow + real alternative. jeszcze nigdy mnie to nie zawiodło (nie tylko mnie)

ps: witam na forum :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
a po co wam paczki kodeków, skoro będziecie kożystać tylko z kilku ?
logo.jpg

ps: witam na forum :)

Witamy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kodeki Kodeki Kodeki ;]

Wiadomo, że każdy poleci to czym jeździ, ale spróbuj:

http://www.cccp-project.net/ +real alternative

I odtwórz to w VLC Media Player, ten program jest nie do zajechania, ze wszystkim sobie daje radę :)

Na dobrą sprawę możesz od niego zacząć, bo ma własne dekodery.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...