Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Ashole

Nawigacje

Rekomendowane odpowiedzi

Jakie GPS polecacie? To już moje drugie podejście do kupienia tego sprzętu, poprzednio chcialem sobie sprawić coś takiego na gwiazdkę i jak wtedy robiłem wywiad na ten temat, najwiecej osób polecało sprzęt firmy Mio. Wiem, że teraz wyszła jakaś nowa seria co niby nie gubi zasięgu i jakiś przyjazny soft posiada. Ma ktoś może jakieś doświadczenia w tym temacie? Będę wdzięczny, jadę autem w wakacyjną trasę po Europie i chcę obczaić i kupić do czasu wyjazdu. Dzięki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Natknalem sie na ten watek i pomyslalem, ze moja wypowiedz moze bedzie przydatna. Proponuje Ci nawigacje Mio Moov 360. Map na pewno Ci wystarczy ...poza tym klawiatura fonetyczna (nawet jesli wpiszesz z pospiechu blednie nazwe, w wiekszosci przypadkow nawigacja i tak znajdzie miejsce o ktore Ci chodzi), kolejna zaleta jest duzy ekran. Poprzdnio mialem Tomtom'a z mniejszym ekranem no i teraz widze znaczna roznice. Jesli masz jakies pytania to chetnie Ci pomoge.

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam nawigacje "tomtom one" ktora dostalem od brata i posiadam w niej mape angli i irlandi! natomiast nie wiem jak wgrac mape polski i skad ja wogule wziasc zebym nie przeplacil, czy jest istnieje opcja sciagniecia jej z neta? niemam zielonego pojecia na ten temat! jesli ktos wie prosilbym o pomoc! bylbym bardzo wdzieczny! z gory dziekuje!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może MIO P550 lub (lepiej) C720 + automapa :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez spoko :) Bralem je pod uwage, ale z drugiej strony wolalem zainwestowac w cos nowszego ;) no i nie zaluje. Jestem bardzo zadowolony z mojej 360.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowanie najlepszym wyborem jest Mio + automapa. Wersja 5.0.5 jest bardzo fajna ale bywa, że bardzo długo szuka sygnału GPS i czasem się zawiesi, wersja 4.1.2 nie miała takich problemów, jednak przejrzystość zarówno samej mapy jak i menu przemawia na korzyść nowszej wersji, tej też używam.

Polecam link: http://www.navipoi.eu/modules.php?name=Downloads

Trzeba się zarejestrować i ściągnać pliki POI. Dość często są aktualizowane, gdyby nie one już pewnie dawno nie miałbym prawka jadąc w trasę ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A coś wiadomo o tej nowej serii Mio - Moov? Bo w sumie czytałem dużo pozytywnych komentarzy ale nie wiem jak się sprawuje w praktyce...

Czy punkty POI to radary policyjne?

Czy rzeczywiście warto wgrywać Automapę? Czy Mio Map jest niewystarczająca?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Jesli chce sie uzywac programu do nawigacji to mysle ze sprawuje sie tak samo jak Mio P550 czy C720 bo to wszystko jest na SIRF III takze teoretycznie różnicy w nawigowaniu być nie powinno.

POI - Points of Interest - mogą być wszystkim zaczynając od suszarek, banków, stacj benzynowych kończąc na panienkach i domach publicznych

Automapa ma większe możliwości konfiguracji, mniej zabawy z dogrywaniem POI etc. Na początku trudna do ogarnięcia, ale warto. Poza tym Mio Map ma bardzo rzadko aktualizowaną mapę na Polskę i ma sporo błędów.

Edytowane przez Adasi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co sie orientuje to mapa w nowych moovach zostala aktualizowana i teraz jest calkiem dokladna. Czytalem jakis artykul z imprezy off-road'owej na ktorej testowali moov'y w terenie i nawet na jakis smiesznych polnych drozkach nie mili problemow. Takze mysle, ze jest calkiem spoko :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytałem ten artykuł, swoją drogą bardzo fajny i spoczko zdjecia. Z POI jest fajnie, juz obczaiłem. Niestety burdeli jeszcze nie wgrałem, będę ich szukał na czuja :) Ale jesli chodzi o AM to niestety się nie zgadzam, po pewnym okresie używania i MioMap i AM zdecydowanie lepiej jezdzi mi się z ta pierwsza. I funkcje tez fajniejsze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sporo ludzi zachwyca sie AM, prawda jest, ze to dobra mapa. Z drugiej strony nie uwazam zeby byla lepsza od MioMap. Jej najnowsza zaktualizowana wersja dziala bardzo ladnie i jest naprawde dokladna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co mi wiadomo to tom tom 7 rozszerzył pokrycie polski do 79% czy nawet 85. A to chyba na chwilę obecną największe pokrycie. Nie miałem kontaktu z tym wszystkim aczkolwiek trochę szukałem info i chyba mamy od TT właśnie wypadają najlepiej...?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie czytałem zadnych testów z TT ale jak znajdziesz to podeślij proszę linka do info o pokryciu, bo to niezłe. Jesli chodzi o wymienione wyzej punkty POI to tu jest przydatna stronka, znalazłem ostatnio:

http://www.miplo.pl/guide.php?&a=d40

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Mio pokrycie Polski jest chyba na poziomie 75% z racji na nasze wspaniale drogi, takze mysle, ze to dobry wynik. Co do TT to rowniez nie zetknalem sie nigdzie z takimi liczbami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...