Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
piterjedi

Strasznie dziwne problemy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Postaram sie opowiedziec jak najkrocej o moich dziwnych problemach z kompem.

Posiadam zasilacz Tracer (chyba 350W) I kilka miesiecy temu kupilem nowa karte Palit GF 7300GT do konfigu:

Athlon 2500+

512RAM

I odrazu podkrecilem w BIOSIE procka do 2.2ghz, niestety komp nie chcial sie wlaczyc i musialem przeinstalowac windowsa co zrobilem z wielkimi trudnosciami.Niestety juz nie wszystko bylo tak jak powinno, w przypadku wlaczania filmow wiekszoscia programow pojawialy sie jakies kolorowe.. nie wiem co... w oknie programu i po chwili caly obraz na monitorze znikal.Wygladalo to jakby komp wogole nie byl wlaczony ( bo na monitorze swiecila sie pomaranczowa lampeczka).Ok z tym dalo sie zyc ale wydaje mi sie ze ten shitowaty zasilacz juz nie wytrzymywal i codziennie po kilka razy komp mi sie zawieszal wiec wiadomo: restart lub wylaczenie listwy.Wkoncu po kilku miechach wlaczam kompa a tu strasznie dziwne przypadki: wszystko wlacza sie strasznie dlugo, komp dziwnie sie przycina np. gdy wlaczam Mój Komputer i wchodze w jakis folder to taka przycinka ze moge tylko kursorem jezdzic i nic wiecej.To samo gdy wlaczam jakis program jak exlorer czy winamp lub gdy wlaczam moja ulubona gre to nie ma glosu...(musialem wpisywac sciezke manualnie jesli chcialem wlaczyc jakis plik badz folder ale czasem nawet to nei skutkowalo).Probuje normalnie wylaczyc kompa to wyskakuje czy zakonczyc parce "explorer.exe" wiec klikam zakoncz teraz, wszystko znika i zostaje tylko tapeta a komp ani mysli sie wylaczyc.Gdy wlaczam kompa wyskakuje cos ze "nie moze zaladowac profilu administratora" i odlicza mi 30 sec..ale ok...( gdy nic nie klikne i uplynie te 30 sec dawniej normalnie wlaczal sie windows a teraz stoi na "Zaproszeniu" windowsa i pozostaje mi tylko restart (zreszta jak w wiekszosci problemach).Probujac wlaczyc cos skrotem z pulpitu nic sie nie dzieje.

Wciskajac alt+ctrl+ delete patrze na ikonke na pasku (wydajnosci procesora) i widze ze praktycznie nic nie drgnie.

Jak widac jest to kompilacja strasznie dziwnych problemow i mysle ze z moja plyta glowna jest cos nie tak.

Chcialem doprowadzic wszystko do pozadku wiec pokombinowalem troche.Wyjolem karte graficzna i wlozylem stara (GF4 MX440) Odziwo juz sie tak nie przywieszalo lecz komp dalej nie chcial sie wylaczyc.

No wiec nie wiem co sie wkoncu zepsulo: zasilacz, plyta glowna, procek czy karta graficzna?

Wiem ze to dziwne i pewnie nikt mi nie zdola mi pomoc wiec myslalem zeby uzyc jakiegos programu zeby sie komp zjaral i rodzice beda musieli nowy kupic :P

Wlasnie najdziwniejsze jest to ze nie idzie nic zainstalowac i wlaczyc bo wszystko odrazu sie przycina (np. w oknie folderu czy programu instalacyjnego robi sie bialo) i nic nie idzie z tym zrobic.Czasem tylko IE sie odetnie po 30 min :/

Jak widac nie podalem nazwy plyty glownej (pamietam jedynie ze to ASUS..jakistam) bo Everest nie chcial sie zainstalowac.

Takze z gory dziekuje za pomoc i pozdrawiam.

Edytowane przez piterjedi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaraz... po podkręceniu procka w Biosie do 2,2ghz... Przeinstalowałeś system? ;] Nie wpadło Ci do glowy by wejść w Bios i przywrócić ustawienia do standardowych w biosie? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Zaraz... po podkręceniu procka w Biosie do 2,2ghz... Przeinstalowałeś system? ;] Nie wpadło Ci do glowy by wejść w Bios i przywrócić ustawienia do standardowych w biosie? ;)

Musialem przeinstalowac bo po podkreceniu wogole komp sie nie chcial wlaczyc.Pokazywal sie niebieski ekran i costam ze nie mozna zaladowac systemu.Wogole ledwo co mi sie udalo zrobic formata i przeinstalowac system bo jakies bledy ciagle byly.

Pozatym to zlekka zbedne pytanie a ja tu oczekuje pomocy bo juz nie wiem co robic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale przeinstalowanie systemu - co masz na myśli? Przeinstalowanie Windowsa? Czy przywróciłeś defaultowe ustawienia w biosie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ale przeinstalowanie systemu - co masz na myśli? Przeinstalowanie Windowsa? Czy przywróciłeś defaultowe ustawienia w biosie?

Chodzi o to ze musialem przeinstalowac windowsa.

Po probie podkrecenia poprostu nie chcial sie wlaczyc mimo ponownego przywrocenia domyslnych ustawien.ale przeciez to nie wazne!Ledwo wlaczam to forum a Ty sie pytasz o przeinstalowywaniu windowsa.

Nie znam sie na takich sprawach zabardzo ale cos mi sie wydaje ze plyta glowna siada, praktycznie nic nie moge na komputerze robic :/ Jakies pomysly?

Aha i jakies male to forum skoro tylko Ty tutaj interesujesz sie tymi sprawami.

Pozdrawiam.

Edytowane przez piterjedi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możliwe, że płyta się psuje, lub zasilacz już nie domaga. Radziłbym Ci sprawdzić procesor na jakiejś innej płycie głównej wraz z zasilaczem i sprawdzić czy komputer poprawnie działa. Jeśli nie będzie, to znaczy, że albo zasilacz albo procesor. Wtedy podpiąć starą płyte i sprawdzić pod innym zasilaczem i drogą eliminacji dojść do niedziałającego podzespołu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możliwe, że płyta się psuje, lub zasilacz już nie domaga. Radziłbym Ci sprawdzić procesor na jakiejś innej płycie głównej wraz z zasilaczem i sprawdzić czy komputer poprawnie działa. Jeśli nie będzie, to znaczy, że albo zasilacz albo procesor. Wtedy podpiąć starą płyte i sprawdzić pod innym zasilaczem i drogą eliminacji dojść do niedziałającego podzespołu wink.gif

j.w. nic dodać nic ująć

Aha i jakies male to forum skoro tylko Ty tutaj interesujesz sie tymi sprawami.

Nie tylko on :) Tylko ten temat jakoś mało precyzyjny -ja dałbym w ogóle do innej podkategorii :)

możesz zawsze pomóc rozwijać te forum :;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Możliwe, że płyta się psuje, lub zasilacz już nie domaga. Radziłbym Ci sprawdzić procesor na jakiejś innej płycie głównej wraz z zasilaczem i sprawdzić czy komputer poprawnie działa. Jeśli nie będzie, to znaczy, że albo zasilacz albo procesor. Wtedy podpiąć starą płyte i sprawdzić pod innym zasilaczem i drogą eliminacji dojść do niedziałającego podzespołu ;)

Nie mam takiej mozliwosci bo nei posiadam kilku plyt glownych i kilku zasilaczy -.-'

Tez mysle ze to plyta glowna, jakos ten tydzien moze przetrzymam a po egzaminach oddam kompa do jakiegos serwisu.

Najgorsze jest to ze nie moge przekonac starej ze naprawa takiego zlomu jest nieoplacalna bo takich rzeczy to nawet sie jzu nie produkuje...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...