Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
the_master

Co robię źle? OC amd x2 3800 na am2 - dfi infinity

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jestem nowy na forum, ale mam nadzieję, że pomożecie :)

http://pececik.com/viewtopic.php?f=53&t=2289 - link do poradnika, z którego korzystam

nie mam pojęcia co mam zrobić teraz, sprawdziłem to ht, czyli pierwszy etap oc z tego poradnika i zabrałem się z 2 etap, czyli podkręcanie właściwe procka i nic, stoje w miejscu, a dokładnie zobaczcie sami:

http://img225.imageshack.us/my.php?image=zdjcie061ch1.jpg

jeżeli mam ustawiony mnożnik i cpu clock setting tak, że current cpu psb speed przekracza choćby minimalnie 2000 to sie komp nie załącza i piszczy, a jak zwiększe napięcie to nie piszczy, ale i tak nie chce sie winda odpalić - black screen :/ ht sprawdziłem do 260, bo więcej jak do 2600 dla rdzenia nie będę kręcił ||| Co robić?? Może robie coś źle? nie te opcje czy co?

screen jest zrobiony po resecie biosu tylko pod Ratio&Clock Settings pierwsze dwie opcje na auto były

nigdzie w tym biosie nie znalazłem żadnej opcji, którą dałoby się ustawić na manual ?? :/

pozdrawiam

Edytowane przez the_master

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakiej firmy masz płyte główną i zasilacz - od tego zacznijmy ;) Poza tym, 2600mhz jak dla tego Athlona to wynik "raczej" dobry i nie masz co marzyć o więcej ;) A, przy kręceniu, pamiętaj by opuścić taktowanie pamięci do niższej wartości ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

płyta główna dfi infinity II ultra -m2 i zasilacz neotec 380W, grafa - palit 8800gt 512mb ramy - 1gb w dualu kingmaxy 667 i jedna kość 2gb kingmax 800

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak mówiłem: pamiętaj o tym by obniżać dzielnik pamięci na 533mhz gdy chcesz wyjść z HTT powyżej jakiejś wartości niż standardowej ;) Pamiętaj też o mnożniku HT ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bardzo fakjny config masz :)

Ale do rzeczy.... Daj mnożnik HT na X3, dzielnik pamięci na 533 lub narazie nawet na 400 MHz. Powiedz mi jakie masz chłodzenie na procu i czy zmieniałes napięcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh, ja na moim 3600 wykręciłem na boxowym chłodzeniu właśnie do 2600mhz ;) A, i nie wiem dlaczego, być może na płytach DFI nie ma tego problemu, ale na moim Abicie im niższy dzielnik pamięci tym gorzej się mi kręciło i nie mogłem wybić wyższej wartości dla pamięci ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chłodzenie boxowe niestety, ale jeżeli wynik nie będzie zadawalający to ze sprzedaży karty graficznej (poprzedniej) kupie chłodzenie... zaraz biore sie za podkręcanie, jakby co to będę pisał

edit: napięcia jeszcze nie zmieniałem bo nawet jak podwyższyłem to winda nie odpalała

P.S chce ktoś galaxy 7600gt ?? z jeszcze 14 mies. gwarancją, używana 10 mies. - żadnych problemów, nie podkręcana, dobre chłodzenie

edit: przy ht x3 i pamieciach na 533 odpaliło :D i tak chyba nie zaszaleje na tym chłodzeniu bo teraz po 15 min testowania równocześnie super pi z dokładnością na 32mln i torture test w prime95 temp. procka podeszła nawet pod 52C - na fabrycznych ustawieniach :/

edit: doszedłem do 225 ghz i potem nie wchodził, więc zwiększyłem napięcie z 1,20 ?? (gdzie można sprawdzić jakie jest standardowe napięcie dla procka?) na 1,225 i nie odpalił, jakies bledy potem po resecie biosu powyskakiwały, overclocking failed itp. co mam zrobić, jeszcze obniżyć częstotliwość ramu? na 400 ?? może lepiej wstrzymać się do nowego chłodzenie, bo temperatury mnie negatywnie zdziwiły, po 15 minutowym teście na podkręconym procku temp. dochodziły do 56 w speed fanie w stresie

i jeszcze jeden edit :P : http://allegro.pl/item341900717_tmg_a1dla_...gwarancji_.html czy to będzie dobre chłodzenie dla mojego procka?? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jest Athlon 6600+? xD

Nie, jeśli chcesz tego typu chłodzenie to lepiej kup firmowy AC ;) http://allegro.pl/item340901257_scythe_nin..._wersja_fv.html - ten jest jednym z lepszych ;)

Jeśli chodzi o napięcie, to maksymalne dla tego procesora to ok. 1,5V - choć ja kręciłem i na 1,6V ^^ TO jednak nie jest to polecane ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1,25V dokładnie, ale przez zasilacz oraz płyte główną napięcie wacha się od 1,2v do 1,3v ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo właśnie się zastanawiałem czy ten cpu-z pokazuje prawidłowe napięcie,

przy cpu voltage, czyli jak chce podnieść napięcie to za pierwszym razem ustawic na 1,275 ??

http://allegro.pl/item347734390_am2_athlon...w_alpine_7.html

może lepiej kupić coś takiego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ustawiaj co 0,5V bo inaczej nie zauważysz aż takiej różnicy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sorki, że Wam narobiłem zamieszania, ale może ktoś inny skorzysta :) zdecydowałem się jednak kupić nowy procek i ewentualnie za jakies pół roku będę go podkręcał :) czy ten podany w linku będzie trafnym wyborem? kusząca cena, tylko czy to chłodzenie jest lepsze niż box'owe albo chociaż tak samo wydajne??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Athlona lepszego niż 4400+ nie opłaca się poprostu... Wydajność wcale ani troche większa a podkręcanie też kiepskie. Lepiej zatrzymaj swój procesor bo zły nie jest, a jak chcesz zmienić to kup Intela...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...