Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Havoc

Problemy Z Neo I Liveboxem

Rekomendowane odpowiedzi

Znajomy poprosił mnie o małą pomoc, jako że oprócz 9393 nie ma się do kogo zgłosić. Mieszkamy na zadupiu i ma on małe kłopoty z neo. A ja właściwie nie miałem od nich netu więc doświadczenia null.

Sytuacja wygląda tak, że na pewno tłumienia są duże (spory kawałek od centrali) ale chciałbym to sprawdzić. Możecie mi powiedzieć gdzie spojrzeć na te parametry?

Dzwoniąć pod 9393 polecono mu kupić nowy...uwaga....Ethernet...tyle mi powtórzył z rozmowy. Ktoś wie ocb? Tj, chodziło im o modem, router czy o podłączenie LB przez ethernet (ale gdzie tu kupowanie czegokolwiek).

Czy jako, że mieszkam od niego jakieś 200m, spradzenie tych całych parametrów, może dać mi pogląd na to jak będzie działał u mnie internet? Podpisałem już umowę z Erą i wiem, że z 1MB nie będzie problemu ale np. On ma 2mega z czego wyciąga może półtora. To kwestai indywidualna dla danego bloku/linii czy po prostu zależna jedynie od odległości od centrali?

P.S. Czy gdybym podłączył u siebie modem Neo (nie mając jeszcze aktywnej usługi od ery) To mógłbym sprawdzić te marginesy i tłumienie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nieźle zamieszałeś... po 10 przeczytaniu ... (się powstrzymałem, żeby coś napisać - w skrócie pisz jaśniej... nie rób jak inni) mniej więcej wiem o co chodzi.

Twój kumpel ma net. Tak? Dokładnie Neozdrade :) Ma z nią problem? JAKI? Jeżeli o niego biega?

Ty chcesz net z ery na linii TPSA? W wyniku problemów u kumpla masz wątpliwości czy będzie działać.

Po pierwsze: Na prędkość, parametry itp ma wpływ masa rzeczy (odległość od centrali, jakość okablowania => średnica żyły, materiał z jakiego jest wykonane, sprzęt w centrali, błąd jakiegoś nie rozgarniętego serwisanta TPSA, który coś namieszał, czy nawet czasami sprzęt, ... )

Po drugie: Mimo, że TPSA odpowiada za kabelki net dostarcza Ci Era, więc kolejna zmienna która ma wpływ na jakość usługi (prędkość).

Po trzecie: Livebox to porażka => korzystasz = masz kłopoty. Sensowne rozwiązanie => Router (wydatek nie wielki, bo za około 200 zł z hakiem można mieć coś konkretnego z modemem ADSL np. Linksys-a)

Po czwarte: Jak chcesz sprawdzać cokolwiek (parametry: np. tłumienie itp.) to musisz mieć aktywną linię i działający net na niej. Jak u kumpla jest neo to u niego sprawdzać parametry... (choć czy będą miarodajne to ciężko powiedzieć)

P.S. Podłączanie LiveBoxa przez USB to marny pomysł, bo to "coś" ma porty lan (chyba 2 jak dobrze pamiętam).

Edytowane przez Nerio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc tak, zrobiłem odstęp między cześciami :P I dot. kumpla. II - mnie ;)

Ale odgadłeś dobrze wszystko.

Chyba wiem co chciałem. Znaczy co do sprawdzania parametrów u mnie. Przed samym działaniem netu od ery z tego co wyczytałem, najpierw pojawi się synchronizacja linii, czy wtedy kiedy podepnę modem sagema, będę mógł już zobaczyć parametry? (czysta ciekawość).

Więc teraz trzeba rozwikłać zagadkę "Ethernetu" i o co konsultantowi chodziło. Myślisz, że podłączenie przez ethernet liveboxa coś pomoże? Bo w sumie gdzieś czytałem, że to stabilniejsze niż usb. Czy może jednak trzeba w router zainwestować?

P.S. Ja wiem że LB to shit ogólnie ;) Nie raz się z nim stykałem i zawsze były same problemy, przy samej instalacji choćby. Do tego moja kobieta ma i torrenty przestały chodzić, a to wystarczy żeby się wkurzyć ;D Przy okazji może wiesz jak skonfigurować go żeby mu odblokować porty na utorrenta?

Mam nadzieję, że nie zamieszałem jeszcze bardziej ;)

edit:

mam sagema fast 800, PWR świeci a ADSL mryga, ale oprócz instlaacji modemu, nie konfigurowałem połączenia, bo jakby nie patrzeć nie wiem czy w ogóle dopóki nie mam netu da się to podłączyć, żeby mieć pojęcie kiedy zaskoczy...?

Edytowane przez Havoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm... Dopóki obie diody nie będą świecić to nie ma możliwości sprawdzenia (chyba tak to było)... Więc nazwy usera i hasła powinieneś uzyskać to co chcesz. Uogólniając usługa u Ciebie musi być aktywna.

A co szkodzi podpiąć przez ethernet. Na bank lepsze bo każde urządzenie USB zabiera pasmo z magistrali :) (no może myszka, klawiatura nie :P, ale modemy, drukarki, itp tak).

A w router i tak TRZEBA zainwestować :) Wszystko kopa dostaje :)

Forward portów Livebox

Dobre Routery:

1. Linksys Wireless-G Router ADSL WAG200G

2. Asus Wireless ADSL Router WL-600G

Najlepsze do 300 zł :) Jestem bardziej za Linksysem, choć ASUS też robi bdb routery (mimo, że krótko na rynku).

Polecam też poczytać www.openlinksys.info, bo produkty ASUSa i Linksysa (akurat WAG200G dopiero wkracza w świat innego softu :P), ale inne stare i jare konstrukcje zmiatają wszystko nawet powyżej 1000 zł :) Poczytasz zrozumiesz :) Zawsze jest opcja nr 2 np. WRT54GL 1.1 (mam coś takiego i Hyperwrt 2.1b1 + Thibor15c na nim :)) + modem ADSL z jednym portem Ethernet (nawet stary Lucent daje rady :))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem.

Ostatnie laickie pytanie z tej dziedziny. Żeby podłączyć tego LB to zwykły kabel sieciowy tak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ano :)...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...