Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
bochrap

Kłopoty z wyborem na starszy sprzęt

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie. Kompa mam już dosyć starego a i teraz szukając karty graficznej nie spodziewam się rewelacji, chociaż z 32 MB na zintegrowanej to wszystko będzie chyba lepsze.

Sprzęt przedstawia się mniej więcej tak: celeron 2,0 GHz; 256 MB RAM; Płyta ASRock M266A; Złącze AGPx4 nie wiem jak zasilacz ( BTW jak to mogę sprawdzić bez rozkręcania kompa?) grafika to wcześniej wspomniane 32 MB zintegrowane (S3 Graphich ProSavageDDR)

No i siłą rzeczy szukam karty na takie właśnie złącze AGP i żebym nie musiał już nic w to wkładać (np wymiana zasilania). Patrzyłem pazernie na karty 256MB z szyną 128bitową do ceny około 130 zł więc niewiele i niczego specjalnego się nie spodziewam, oczywiście jeśli tak karta ma szansę u mnie ruszyć. Cokolwiek będzie lepsze od obecnej grafiki.

Co możecie mi polecić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedynie dokupić 512mb pamięci i mieć razem te 768mb (chyba tyle :P). Do tego karta graficzna na AGP za 130zł? Według mnie najlepszy będzie Radek 9800Pro ;) Wersja 128mb powinna wystarczyć, za więcej się nei bierz bo i tak procesor i pamięć będzie Ci ograniczać ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobrze, ale czy do tej karty nie będę musiał zmieniać zasilania (ja już mówiłem nie orientuję się co to jest i gdzie moge to sprawdzić) i pójdzie na porcie AGP x4? (większość kart wymaga x8, więc czy będzie chciała ze mną a tym bardziej z portem współpracować?)

Ram oczywiście zamierzam dokupić ale to kwestia czasu. Po prostu stwierdziłem, że w grafikę wrzucę więcej kasy a jeśli mam ją w ręku to zrobię to teraz a ram dokupię trochę później, ot co ;)

Edytowane przez bochrap

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiedz jaki masz obecnie zasilacz. Ale ta grafa nie jest raczej prądożerna ;) Więc raczej nie. A, 9800Pro jest chyba na uniwersalnym slocie, ale radze sprawdzić ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli w specyfikacji jest podane po prostu złącze AGP i nic więcej to co? bo tak jest w większości miejsc w których szukałem. Czy w tym wypadku mam przyjąć, że jest na uniwersalnym?

z tego co wyczytałem na zasilaczu to jest to jakiś Deer czy coś :P Max 350 W jeśli to właśnie to czego miałem szukać.

Masz na myśli coś takiego?

http://sklep.benchmark.pl/pelny_17146.html

jeśli tak to widzę tam AGPx8 więc chyba nic z tego, chociaż mogę się mylić. Nie znam się...

Nie moge nigdzie znaleźć tej karty na dodatek...ten link, który podałem to chyba jednak nie jest to :/

a jak już coś znajduje to jest to karta za około 600 zł chociaż jest to radeon 9800pro

rozpacz mnie ogarnia po prostu, pomocy...

I jesli ktoś byłby łaskaw mnie oświecić odnośnie tego AGP (czy taki slot x4 będzie radził kartę przeznaczoną na x8?) Gdzieś wyczytałem, że karta będzie po prostu wolniej chodzić.

co powiecie na o tej karcie:

http://digitronik.pl/sklep-Sapphire_Radeon...P_x8,2583,,.htm

tylko tu też jest to nie dające mi spokoju AGP x8

albo coś takiego:

http://idg.allegro.pl/show_item.php?item=328444612

w drugim wypadku nie wiem jak jest szansa odpalenia karty u mnie z racji szyny 256bit (czy konfiguracja komputera ma niewiele do tego parametru może? To też kto łaska mógł by rozjaśnić?)

Najbardziej zależy mi na opinii na temat x700 a mojej konfiguracji sprzętowej (chilli czy będzie mi chodzić i czy warto :) )

Edytowane przez bochrap

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde...czarna rozpacz mnie ogarnia...jeśli znajdę coś interesującego na AGP (128ram na szynie 128bit) z czegoś co mi polecano nic nie jest dostępne...

czy ktoś może poratować mnie linkiem do jakiegoś sklepu gdzie są dostępne w sprzedaży znośnej jakości karty na AGP do 140 zł?

Błagam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdź na płycie głównej lub w jej specyfikacji jakie przegrody ma AGP. I sprawdź czy karta też je ma. Jeśli karta nie posiada przegród to będzie (a przynajmniej tak myślę) będzie działać na starszych AGP. A, przypomniało mi się, 4x i 8x AGP mają jedna jedno napięcie, więc raczej pójdą na 1 slocie AGP ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakoś sobie z tym poradziłem

teraz naprawdę nie mogę znaleźć karty polecanej/spełniającej podane wcześniej kryteria. Krótko mówiąc susza.

a co powiecie o GeForce 6200?

a Z tego co widzę AGP nie ma przegród chyba...specyfikacja mówi, że uniwersalny

Edytowane przez bochrap

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma sensu kupować nic droższego, a od 6200 i 6600 jak już mówiłem wziąłbym 9800Pro XT ;) A jak nie to kup i 6200... wprawdzie nowe modele nie można przerobić na 6600 ale starsze z tego co pamiętam się dało bardzo łatwo ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie żebym marudził, ale 9800 naprawdę nie mogę nigdzie znaleźć. W ogóle ciężko znaleźć cokolwiek :/ susza, rozpacz, smutek, nostalgia...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sklep? Zakup karty z tego segmentu jest opłacalny tylko na allegro

np. http://www.allegro.pl/item332806288__radeo...t_xc_80cu_.html

Co do AGP, karta może wolniej działać... choć nie znacznie... (przede wszystkim masz mało pamięci, procesor może nie uciągnąć grafiki, zasilacz też pewno do wymiany...). Ogólnie zakup raczej może być stratą pieniędzy...

Takie małe podsumowanie => Karta 150 zł, Pamięć (1GB najmniej) 150 zł, Zasilacz ok 200 zł... Już jest 500 zł... Do tego procesor, który jest - słaby - podciągnąć sie go nie da OverClockingiem (bo płyta jest na chipsecie VIA i do tego AsRock...)

Platforma ogólnie do wymiany...

Edytowane przez Nerio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jasne...właśnie o to pytałem. jaką kartę mogę wsadzić w to co mam bez wkładania na razie niczego więcej. Dość mam męczenia się ze zintegrowaną 32 MB i chce coś tym fantem zrobić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak się lepiej poczujesz... no to możesz kupić... ale karta nie rozwinie skrzydeł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...