Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
wafel

Sprzęt za 2100

Rekomendowane odpowiedzi

Mam 2100 zł i chcę zakupić w miarę dobre części [procesor, k.graficzną, RAM i płytę główną]

Póki co wybrałem:

A-Data 4GB (2x2GB) PC800 CL5 Extreme Edition - 260 zł

Galaxy GeForce 8800GT CoolerMaster 512MB DDRIII /256bit/ HDTV 2xDVI - 660 zł

Do tego chcę kupić Intel Core 2 Duo E8400 /3.0GHz, 6MB, 1333MHz, BOX za 735 zł.

Pozostaje płyta główna - biorąc pod uwagę powyższe komponenty, mam 445 zł na płytę. Chcę kupić płytę obsługującą SLI, no i wybrany procesor. [ zauważyłem, że nie każda płyta główna z obsługą SLI obsłuży mi też ten procesor ]

Doradzicie coś ?

Z góry dziękuję za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A po co Ci SLI? Pytam tak z ciekawości ;) Bo jeśli nie kupujesz odrazu 2 kart to nie opłaca się brać SLI ;) No chyba że chcesz ;) Ale wtedy musisz pomyśleć nad dobrym zasilaczem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po kupnie tych części zakupię odpowiedni zasilacz, który 'pociągnie' karty w SLI.

Dlaczego SLI ? Zamiast zmieniać w przyszłości kartę, kupię drugą i uzyskam podwójną wydajność. Tak mi wygodniej. :P A zanim wyjdą karty o wydajności 2x większej od 8800gt to minie trochę :D że o ich cenie nie wspomnę..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj nie, SLI (o ile w CrossFire (ATI) sprawa wygląda lepiej) nie daje wydajności 2x lepszej. Średnio daje 1.4-1.8x lepiej ale to zależy od testów. Tym bardziej, że prądu oraz wydzielanego ciepła jest 2x więcej ;)

Imo. Galaxy 8800GT to jedna z najlepszych 8800 na rynku ;)

Co do zasiłki to polecam Chiefteca 500W, a płytę główną to Abita IP35 (ewentualnie wersje -E jeśli nie interesuje Cię RAID, za to o 50zł tańsza) za ok. 280zł.

A jeśli upierasz się przy SLI to myślę o Chieftecu 650W, a co do płyty głównej to Abit'a IP35 Pro, myślę, że będzie wystarczający.

A teraz procesor - Nie wiem czy jest sens płacić 50-100zł więcej za podniesiony zegar i o nie wiele większe możliwości o/c. Według mnie, mądrzej będzie kupić E8200 i podkręcić do 4ghz - podobne wyniki uzyskasz ;) Choć, warto się zastanowić nad bardziej przyszłościowym Quadem - za 500zł (- OEM; 600zł - box) można wychaczyć Q6600 którego spokojnie podkręcisz do 2,66ghz ;)

Tzn. gdybym miał kase to ja tak bym zrobił xD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Oj nie, SLI (o ile w CrossFire (ATI) sprawa wygląda lepiej) nie daje wydajności 2x lepszej. Średnio daje 1.4-1.8x lepiej ale to zależy od testów. Tym bardziej, że prądu oraz wydzielanego ciepła jest 2x więcej

1.4-1.8x to zawsze coś. Nie zamierzam wymieniać tej karty :P

Przyjmując ceny przyjęte przeze mnie zostaje mi 480 zł na płytę główną [jednak biorę q6600 - będzie trzeba to podkręcę :D i kupię jakieś chłodzenie, ale to już trochę dalsza przyszłość]

abit ip35pro jest troszkę za drogi :/

Zasilacz - wezmę chieftec'a 650. :D

Masz jakiś pomysł na płytę do 480 zł spełniającą moje skromne wymagania ? :P [biorę pod uwagę tylko nowe części]

Edytowane przez wafel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odpuść sobie z tym SLI... to jest nieopłacalny wybór i zapewniam cię, że korzystniej wyjdzie zakup nowej, szybszej karty graficznej niż dokupienie drugiej starej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie znam się na tyle, żeby to ocenić, ale skoro jest ktoś kto się zna lepiej, to się raczej poradzę. :D

W takim razie mam 480 zł na płytę główną, bez SLI, obsługującą q6600. Znaleźć to mógłbym i sam, tylko interesuje mnie jakość. Jakieś propozycje ?

Dzięki wielkie za pomoc MILANSa, sorka i Qdi'ego ;D

Edytowane przez wafel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy Ci dobrze radzą - SLI to nieopłacalny wybór...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

za 480 zł juz naprawde duzy wybór jest. Jezeli nie chcesz podkręcac to wsytaczy w zupełnosci ASUS P5K PRO. Jezeli jednak OC wchodzi w gre to mozesz dorzucic jeszcze pare groszy do P5K-E lub DFI LanParty LT P35.

Co do reszty - nie mam zastrzeżeń :) dobry i przemyślany wybór.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Według mnie płacenie za P5K Pro jest lekką przasadą ;) A w końcu widziałem wiele zadowolonych osób korzystających z IP35(-E - to 50zł zmienia w sumie tylko tego raida, o czym wspominałem) i E8200 kręcili spokojnie na 4,2ghz ;) P5K Pro jest świetny - ale według mnei nei opłaca kupować się takich płyt jeśli nie ma się do kręcenia ciekłego azotu ;) Imo DFI LanParty też warta uwagi jest ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowałem - biorę IP35-E i do tego starczy mi na zasilacz Chieftec 500W [185 zł] :D

Dziękuję wszystkim po raz kolejny za pomoc w doborze sprzętu :D

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może jeszcze słówko ode mnie ;)

-Osobiście zamiast Q6600 brałbym 8400, ale twój wybór :)

-Abit IP35(-e) jest naprawdę dobrą płytą, od siebie mogę jeszcze polecić Foxconna P35A - również świetny mobas

Jeszcze kilka słów sprostowania, bowiem przeczytałem tu ciekawe rzeczy :P

A jeśli upierasz się przy SLI to myślę o Chieftecu 650W

Do dwóch 8800GT w SLI starczyłby Chieftec 560W SLi - po co dodatkowe 90W? ;)

Według mnie, mądrzej będzie kupić E8200 i podkręcić do 4ghz - podobne wyniki uzyskasz

E8200 kręcili spokojnie na 4,2ghz

Tu niestety zonk. O ile w przypadku poprzednich C2D nie było różnicy w kręceniu między takim np. E4300 i E4500 i rzeczywiści nie warto było dopłacać o tyle w serii 8xxx sprawy mają się trochę inaczej. E8200 naprawdę ciężko podręcić do 4Ghz, bez większych problemów można osiągnąć góra 3.8Ghz na Boxie. Tu IMO warto dopłacić do wyższego mnożnika i mieć pewność, że zamierzone 4Ghz się osiągnie. :)

Edytowane przez Jawtek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

buuu.. P5K PRO dlatego, że posiada 8fazową sekcję zasilania. Intel Quad 6600 pobiera tyle prądu, że z czasem może wykończyć ABITa - P5K PRO to nie grozi.

I przestańcie ciągle polecać te ABITy. Miałem i wcale nie są takie dobre...

Jawtek

Różnica między E8200 a E8400 jest odczuwalna tylko jeżeli podkręca się ekstremalnie przy ujemnych temperaturach. Wtedy głowną przeszkodą w podkręcaniu jest FSB wall i najprosztszym sposobm na jg ominięcie jest zakupienie proca z wyższym mnożnikiem.

Dla zwykłego rpzeciętniaka najlepszym rozwiazaniem jest E8200. Jest łatwo dostępny, w przyzwoitej cenie, a FSB 500 MHz osiąga praktycznie kazdy proc więc 4GHz są w zasięgu ręki.

A jezeli kupować zasilacz to jaknajbardziej z zapasem. Mocniejszy zasilacz wcale nie pobiera więcej prądu - wręcz przeciwnie. Często dzięki wyższej sprawności bierze mniej pradu od słabszych konstrukcji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jap proponuję następujące cześci:

E8400@4.0GHz, Chieftec 560W SLI, Asus P5K PRO, Geil Ultra 800MHz CL4, Galaxy 8800GT Heatpipe. Świetny zestaw, gdybym teraz miał kupować nowe części to właśnie tak bym wybrał. Zasilacz, RAM i kartę mogę z czystym sumieniem polecić, bo sam takie posiadam. Co do proca i mobasa to zdaję się na ekspertów... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obecnie GEIL ULTRA to chłam :/ pamięci bardzo awaryjne. Zresztą - autor chce 2x2GB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widać mam pamięci "nieobecne", kupione z 4 miechy temu i nie miałem z nimi żadnych problemów. Mam pytanie: po co, aż 4GB? Będzie grał na 64bitowej Viście?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No w sumie przy 4gb pamięci tylko tama możliwość istnieje. Poza tym, nie widzę sensu instalować XP z DX9 na 8800GT - bo to się mija z celem ;) Co do wybranych pamięci nie mam zastrzeżeń.

Milans:

Abit nie robi najlepszych płyt ever. Ale jest bardzo przyzwoitą i dobrą firmą i jeśli nie planujesz kręcić ciekłym azotem powinno w zupełności wystarczyć. Poza tym, jeśli kręcić Q6600 to według mnie nie więcej niż 2,7-8ghz - powyżej tego i tak procesor b. mocno się grzeje nawet na dobrym chłodzeniu. A Abit na 99% wytrzyma stabilne taktowanie 2,66ghz dla Q6600.

I o ile sam zastanawiałem się nad kupnem E8200 - to jednak jeśli miałbym wybierać to kupiłbym Q6600. Wiem, w grach wydajność wprawdzie mniejsza, bardziej się podkręca itp. Ale w sumie za tą samą cene można mieć procesor ktory będzie "bardziej biegł w przyszłość" gdy programy i gry zaczną wykorzystywać 4 rdzenie - a będzie ich coraz więcej.

Jawtek:

Jak to mówią - trochę więcej W jeszcze nikomu nie zaszkodziło :P Poza tym biorę pod uwagę to że jednak jeśli zabierze Q6600 i będzie chciał go podkręcać to zapas mocy się przyda ;) Ale na szczęście tego nie zrobi ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh.... sorek...

finito -> tak czy siak do Quada 8 faz do zdrowy rozsądek... a jakieś bzdury o ciekłym azocie to sobie daruj... (płyta za grosze do bicia rekordów... nc)

secundo -> Quad to przyszłość? He? Pisałeś jakiś soft z optymalizacją na kilka rdzeni? Człowieku zejdź na ziemię... Jest nie wiele rzeczy co potrafi wykorzystać 2 rdzenie... a co dopiero 4... Dla mnie takie zabawki to chwyt marketingowy... Wykorzystanie większej ilości rdzeni, wątków będzie miało sens dopiero wtedy, gdy nie aplikacje (bo to raczej szybko nie będą pomyślane na takie rzeczy, o ile będą) a system operacyjny będzie potrafił AUTOMATYCZNIE dzielić obciążenie... (obecnie to jest w powijakach... systemy wyspecjalizowane np. zarządzające macierzą...)...

Zdrowy rozsądek to podstawa... jak nie chcesz dać się nabrać na marketingowe bzdury...

aaa... jeszcze jedno... prędzej zmienisz platformę niż będzie Ci przydatna...

Edytowane przez Nerio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do zasiłki i zapasu W - naprawdę uważacie, że 650W do jednego 8800GT to odpowiednia ilość mocy? ;)

Jak już pisałem, obecnie do gier zdecydowanie lepiej wziąć dobrego dwurdzeniowca niż Quada -> tu zgadzam się z Nerio w zupełności.

A jeśli chodzi o 8200 i 8400 - osobiście dopłaciłbym te 2,3 dychy do mnożnika 9 ;) Tak czy siak - C2D z serii 8xxx to naprawdę świetne proce i po podkręceniu zadowolą każdego gracza :)

Mobasy:

Sam mam Foxconna P35A i naprawdę polecam. Milans miał do czynienia z Abitami i nie poleca - wykreślamy Abita. Overcloced i Milans polecają Asusa P5K Pro - warto się zastanowić.

Podsumowując:

-Core 2 Duo E8400 @ 4Ghz

-Patriot 2x1gb 800mhz CL5

-Galaxy GF 8800GT

-Asus P5K Pro/Foxconn P35A

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To robię tak:

Intel Core 2 Duo E8400 /3.0GHz, 6MB, 1333MHz, BOX/ 735zł

A-Data 4GB (2x2GB) PC800 CL5 Extreme Edition 260zł

Galaxy GeForce 8800GT CoolerMaster 512MB DDRIII /256bit/ HDTV 2xDVI 660zł

Foxconn P35AX-S 265zł

Chieftec 500W [GPS-500AB-A] 185zł

foxconn jest 'przygotowany' na procesor 45nm ?

= 2105 zł

Po raz kolejny muszę podziękować każdemu, kto się tu wypowiedział i pomógł :D Wiecie, zawsze wolę truć komuś dupę i mieć pewność, że robię dobrze niż później żałować. [w końcu komputera codziennie się nie kupuje :D]

PS. Może mi ktoś polecić jakieś dobre chłodzenie na procesor ?[ok. 200zł] Gdy będę prawdopodobnie podkręcał, to chyba chłodzenie standardowe się nie nada ?

Edytowane przez wafel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hola hola kolego nie P35AX-S (chodzi o płytę), tylko P35A lub P35A-S

Chłodzenie albo Scythe Mugen albo Mine rev. B

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No cóż, można na to różnie patrzeć, Nerio, masz trochę racji. Wiem, jak ciężkie jest programowanie już na 2 rdzenie, a co dopiero na 4. Jednak, zwróćmy uwage na fakt, że jeśli marketing robi swoje a skoro robi to znaczy, że gry też będą robione pod Quady. Tym bardziej, że quada (Q6600) można kupić już za przyzwoitą cenę. Skoro nie warto jest przepłacać za Quada, to po co płacić tą samą cene za E8200 - który to w sumie kręci się świetnie, jednak można kupić E4400 i podkręcić go do taktów ze stocka E8200. Ok, L2 cache to zawsze coś, jednak do gier nie jest on aż tak niezbędny ;) A SSE4 to jak każdy wie - kolejny chwyt marketingowy ;) No i pomiędzy 2x a 4x rdzeniami pojawia się kolejny i bardzo podobny problem do tego co w przypadku gdy to 2 rdzeniowe dopiero wchodziły ;) Nie można kupić komputera na przyszłość niestety, bo i tak za kilka late te IC2D jak i Quady będą bardzo mało przydatne ;)

Co do płyt głównych - Nie wiem czy jest sens płacić te 200zł więcej za P5K Pro ale to już wasz wybór. Ja jednak wybrałbym Abita bo wydaje mi się bardziej User-Friendly. Zresztą, sam posiadam Abita KN9.

Jawtek:

Mówiłem o 650W jeśli wybierze SLI dla 2x 8800GT i Q6600 bo wtedy ten zapas mocy będzie potrzebny ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Foxconn jest na P35 więc nowe proce obsłuży bez problemu.

I P35A(-S) !!! Bez ''X'' ;)

Chłodzenie - Scythe Mugen :)

Edytowane przez Jawtek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jakbym wziął P35A to jaka byłaby różnica ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak :) Bierz P35A ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...