Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Jawtek

GeForce 9800GTX

Rekomendowane odpowiedzi

Nvidia zaprezentowała specyfikację techniczną nadchodzących kart GF 9800GTX. Oto ona:

Wielkość pamięci: 512 Mb GDDR3

Taktowanie rdzenia 675 Mhz

Taktowanie pamięci: 1100 Mhz

Taktowanie procesorów strumieniowych: 1688 Mhz

Liczba procesorów strumieniowych: 128

Pobór mocy: 156 W

98gtxzr8.jpg

Nowe karty będą kompatybilne z technologią Triple SLI:

3sliwn8.jpg

Zapraszam do dyskusji na temat nadchodzących kart :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

coś czuję że i tak będzie mniej wydajna od radeona 3870X2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, powinna być wydajna we wszystkich grach, natomiast Radek wymiata tylko w grach obsługujących CrossFire.

Ale podejrzewam, że cena nowego GF będzie dla większości zaporowa ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spory pobór mocy! Chociaż sama specyfikacja techniczna jest niezła. Słyszałem, że te karty osiągają nawet około 17 tys. punktów w 3D MARK 06. Ciekawe...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co dziwnego Radek X2 też podobne uzyskiwał w niektórych testach ;) Jednak, jakoś ten radek X2 wcale nie jest taki dobry. W Crysisie na Very High chodzi najwyżej do 20kl/s. GTX ma troche więcej, a testowałem to z kumplem który ma w sumie podobny komputer do tego co ja testowałem.

Co do GF'a:

Nie lubię takich wielkich, gorących i prądożernych kart ;) A ta jest pewnie jeszcze większa od Radka, a wierzcie mi, że ten jest olbrzymi xD Co do wydajności... nie wiem czy uda im się zrobić jakiś rekord wydajności, tym bardziej na starszych grach które nie wspierają takiej technologii ;) No a za 2 lata Intel wprowadzi kilku-rdzeniowe układy które podobno będą 10x wydajniejsze od obecnie istniejących kart ;) Oby tak było ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Warto zwrócić uwagę na nowe SLI. Wg. Nvidii w niektórych grach dołożenie drugiej karty zwiększy wydajność o 100%, a trzeciej o kolejne 50% :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bla bla bla.. fakty są takie, ze na chwile obecną CrossFire AMD bije na głowę SLI. Co więcej, wraz z premierą każdej serii kart Nvidia reklamuje się jakie to SLI wydajne nie bedzie... Pozyjemy, zobaczymy ale wątpie zeby róznice były jakies znaczace

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
http://pclab.pl/art31821.html - z tych testów wynika, że tylko w niektórych miejscach ta karta jest lepsza od Radka 3870 x2. A skoro to połączone 8800GTS to nie taniej kupić te karty i zrobić SLI? Według mnie to marketing i nabijanie kasy, chodź karta na grach wspierających 2 rdzenie daje sporego kopa. A jak wy myślicie? Porażka czy coś wartego tych pieniędzy? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś Ci się pomyliło sorek. 2 połączone GTS 512 to GF 9800 GX2. A GF 9800GTX to po prostu ''podkręcony'' GTS 512 ;) Nie jest to prawdziwy następca 8800GTX.

Co do GX2 - będzie to zapewne karta w stylu 8800 Ultra - tylko dla najbogatszych, właściwie nieosiągalna dla zwykłego użytkownika :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze misię myli GTX i GX2, sorki xD

Jeśli chodzi o 8800Ultra to jest to dla mnie troche zakup bezsensu. Płacić 100-200zł za podkręcone zegary? ;) Identyczna sytuacja jest przy 8600GT i GTS dlatego gdybym miał wybierać wybrałbym 8800GTX ;) A co do 9800GX2 to jest tu już pewna różnica. Nowa platforma bazująca na 2x 8800GTS - choć w sumie to jest poprostu 2 karty połączone w SLI. Według mnie bardziej opłaca się kupić 2 osobne karty i je połączyć. Wprawdzie to większe zużycie prądu jednak to wedlug mnie to bardziej opłacalne. Nvidia na serie 9XXX przyciąga poprostu coraz więcej klientów i poza 9600GT nie oferuje nic wartego uwagi ze strony bardziej zaawansowanych użytkowników ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A co do 9800GX2 to jest tu już pewna różnica. Nowa platforma bazująca na 2x 8800GTS - choć w sumie to jest poprostu 2 karty połączone w SLI.

Chodziło mi raczej o ogólną dostępność i ''elitarność'' tych kart ;)

poza 9600GT nie oferuje nic wartego

Racja. Ale trzeba przyznać, że 9600 GT naprawdę wspaniała karta. Można ją już dostać za niecałe 500zł, a pozwala grać w Crysisa na wysokich detalach ;)

IMO jeśli ktoś posiada 8800 GT lub GTS 512 nie ma podstaw do wymiany karty na 9800GTX. W sumie to jestem trochę rozczarowany kartami 98xx. Liczyłem na większą różnicę w wydajności między high-endem z serii 8 i 9 :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo nvidia ale i nie tylko ona leci na kasę, a nie na jakość. Myślisz, że oni się przejmują tym żeby zrobić karty lepsze niż z serii 8xxx? Po co jak można dać nową nazwę 9xx i już ludzie biegną kupować. A nowe pomysły kosztują :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie am sensu robic nowych kart skoro AMD jesazcze nie przedstawiło zadnego rywala

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest w sumie 3870 X2 ale jego wydajność w niewielu grach jest tak dobra jak u GF. Niestety AMD lekceważy ten problem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://pclab.pl/art32010.html - sorki za post pod postem ^^

Warto zobaczyć mimo tego, że PCLab ostatnio straszne dupiate testy robi i to jest tego potwierdzeniem... A sama wydajność karty - żenada :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyżby powtórka z roz(g)rywki w wykonaniu Nvidii? Mamy drugą Ultrę - tyle, że z niższą (dużo) ceną...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...