Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
CRC

Nowy zasilacz do 200 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownych forumowiczów ;)

Najpierw napiszę jaki mam obecny zestaw:

AMD Athlon X2 6000+

1GB DDR2 A-DATA

Abit KN9

Radeon X800PRO@XT

HDD 320GB

2x DVD-RW

To wszystko jak na razie zasile ModeCom MC-350. Co prawda przy maksymalnym obciążeniu mam na linii +12V tylko 11,6V, ale z tym zestawem daje radę. Problem w tym że mam zamiar niedługo wymienić kartę na coś pokroju Radoena HD 3850 albo GeForce 8800GS i obawiam się że mój ModeCom może mieć problemy z uciągnięciem mocniejszej grafy.

I tu pojawia się pytanie co wybrać? Wytypowałem kilka odpowiadających mi zasilaczy:

Tacen Radix II 520W 430W na +12V

Corsair 450VXEU 450W 396W na +12V

OCZ StealthXStream 500W SLI 432W (?) na +12V

Chieftec 500W 380W na +12V

Który będzie najlepszy? Skłaniałbym się ku temu Tacensowi albo OCZ. A może macie jakieś inne propozycje w cenie około 200 zł?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do takiego zestawu jaki masz + nowa grafa spokojnie starczy markowa 450-tka. Nie warto mieć dużo mocniejszego zasilacza niż się potrzebuje (Tacens 520W IMO do takiego kompa po prostu za mocny). Właściwie wszystkie te zasiłki są dobre. Osobiście doradzałbym Ci Chiefteca lub Corsaira - którego z nich byś nie wziął będziesz zadowolony :)

P.S. Co do grafy - wymienione przez ciebie karty obecnie są już właściwie nieopłacalne z powodu premiery GF 9600GT. Radzę poczytać jej testy - zostawia 3850 daleko w tyle przy podobnej (sugerowanej) cenie. Tylko nie patrz na ceny na komputroniku lecz np. w porównywarkach cen (skapiec.pl) :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym brał Corsaira. Może nie najmocniejszy ale zdecydowanie najlepiej wykonany ;) i wiesz gdzie kupować ^^

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzieś czytałem że Corsairy VX lubią "ćwierkać". Niby można oddać na gwarę wtedy, ale to dodatkowe zamieszanie. Intryguje mnie ten Tacens. Nie dość ze 20 zł tańszy niż Corsair to podobno zasilacze tej firmy też są dość ciche...

A co do graf, faktycznie 9600gt ciekawie wygląda. No i już za 509zł można go dostać :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh jawtek - w tym momencie sam sobie zaprzeczasz ;)

CRC - bierz corsaira. Ja rekordy na nim biłem wiec do twoich zastosowań tez sie nada ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twierdzę, iż 520W to przesada, lecz 500W to jeszcze całkiem rozsądny zapas (50W więcej niż potrzeba). Nie widzę tu zaprzeczania samemu sobie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
50W więcej niż potrzeba

to taki zestaw wg. Ciebie bez zasilacza 450W nie da sobie rady? :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mysle ze 350 bez problemu uciągnie ;) Sam phenoma kulałem na Tracerze 350W który pewnie realnie ma ze 250 ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...