Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Jawtek

GF 9600 GT - pogromca HD 3870?

Rekomendowane odpowiedzi

Całkiem niedawno (21 Lutego) miała miejsce premiera nowych kart graficznych od Nvidii. Zaprezentowano układ G94 i opartą na nim kartę GeForce 9600 GT.

Co ciekawe, G94 to po prostu okrojony G92 znany już z GF 8800GT.

Nowy GF ma kosztować od 500 do 600 zł. Wg wstępnych testów karta wydajnością plasuje się pomiędzy Radeonem HD 3870 a GF 8800 GT. Radeona 3850 (kosztującego obecnie ok 550zł) pozostawia daleko w tyle. Mając na uwadze cenę i wydajność może okazać się bardzo ciekawą propozycją.

Zapraszam do dyskusji na temat nowego produktu firmy nVidia :)

P.S. Zamieszczam dane techniczne karty.

typ złącza -PCI-Express x16

producent chipsetu -nVidia

ilość jednostek PixelShader -64 (zunifikowane)

ilość jednostek VertexShader -64 (zunifikowane)

wielkość pamięci -512 MB

typ zastosowanej pamięci -GDDR3

taktowanie rdzenia -675 MHz

taktowanie pamięci -1 800 MHz

szyna danych pamięci -256 bit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bardzo fajna karta graficzna. Nadal brakuje czasu na test dla PC Centre, ale gwarantuje wam ze juz niedługo wszystko nadrobimy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak jest wielka jak inne i tak samo się grzeje to ja niestety podziękuję :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grzeje się porównywalnie do 8600GTS (czyli GT z podniesionym napięciem i taktami) a więc, możliwe jest zastosowanie przy niej chłodzenia pasywno-aktywnego ;) Dlatego tylko przy grach w ogóle ją slychać. Cena powyżej 500zł zadowala, tymbardziej, że karta przerasta możliwościami 8800GS a jej wydajnośc jest podobna do 8800GT ;) Choć szczerze mówiąc PCLabowi nie można wierzyć we wszystko co piszą ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O skoro tak to ciekawa oferta, nie powiem. 500zł to ja dałem za swojego r9800 pro tlyko kiedy to było hehe, więc wydaje się naprawde tanio.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kartę można kupić już na 500zł. Wydajnościowo plasuje się pomiędzy HD3870 a 8800GT. Jej premiera sprawiła, iż zakup Radeonów z serii HD 3xxx stał się zupełnie nieopłacalny. Co do grzania się - zależy od wersji. Polecam kartę od Galaxy - wersję z dwuslotowym chłodzeniem, wygląda jak 8800GT od galaxy, choć wprowadzono regulację obrotów wiatraka, przez co karta jest naprawdę cicha. Również nieźle się podkręca.

ATI zapowiedziało obniżki Radeonów HD 3850 i 3870. Jeśli faktycznie potanieją ich zakup wciąż będzie sensowny :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za Palita 9600GT zapłącimy 479zł. AMD planuje obniżki radeonów 3870 do 170$ to jest

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

EDIT:

W marcowym CD-Action (18.03) będzie test GeForce 9600GT od Zotaca.

P.S. Ten numer CDA to podwójny jubileusz: 150 numer i 12 urodziny :)

Edytowane przez Jawtek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś Ci się nie w tym temacie skrobnęło Jawtek :)

A tak serio to kontynuujcie dyskusję ;) Ile za 8800GT trzeba dać? Milans, bawiłeś się już tymi kartami? Tj, mam zamiar zmienić, ten lub przyszły m-c. Ale sprawa jest taka, że mam serdecznie gdzieś oryginalne chłodzenie, chciałbym pozostawić patent jak na 73GT, radiator zalmana z odłączonym Fanem, i nałożony nawiew z Fandera 120. Da radę i przy 88GT tak zrobić? Jakaś wydajna wersja z dobrym coolerem? Nie wiem jak te od coolermastera wyglądają od boku po wpięciu, zasłonięte są żeberka czy da się wdmuchnąć powietrze do środka?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry, my bad :)

Co do 8800GT- miałem ostatnio do czynienia z wersją od Galaxy. (Galaxy GF 8800GT HeatPipe). Chyba o coś takiego Ci chodzi, Havoc? :) Oto co moge o niej powiedziec: chicha, wydajna, tania :) Chodzi po ok 700zł.

Pozdro ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jest temat o 9600GT więc dyskujsę o 8800GT pozostawmy na boku ;)

jak narazie mało jeszcze jest niereferencyjnych 9600GT na rynku. Jeżeli pojawią się jakieś nowosci to bedę informować na bieżąco.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z niereferencyjnych to na razie chyba tylko dwuslotowe Galaxy no i Palit XpertVersion. Faktycznie bida :P

No i duża rozpiętość cenowa. Od ok. 480zł [Palit] do ponad 700 [EVGA], przy czym za niecałe 700 można mieć 8800GT. Hmmmm ;)

Edytowane przez Jawtek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8800GT mozna miec juz za 609 zł. róznica między kartami dosyć mała i bardziej opłaca się brać 9600GT ale ja osobiscie brałbym 8800GT - sam nie wiem czemu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Weźmy dwa bardzo popularne ostatnio FPSy: Crysis i Call Of Duty 4:

crysisfo6.jpg

A tutaj różnica jest jeszcze większa:

cod4yl4.jpg

Obie karty dają radę, jednak zgodzę się z Milansem - lepiej brać 8800GT.

Pozdro

P.S. Wykresy pochodzą z serwisu egielda.com.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Samo to że G94 to krojony G92. Jedyne co go ratuje to proces technol. Ale tak czy siak...starszy brat zawsze mocniejszy i już :) Ograniczone fundusze do 500zł- na pewno 9600GT. Ale jeśli mieć 200zł więcej, nie ma co patrzeć na droższe wersje, a brać 8800GT :)

Radosławy jednak już odpadły z gry ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niekoniecznie :) AMD chce zrobić 3850X2 który jezeli bedzie kosztować około 700-800 zł ma szanse odnieść spory sukces. Ceny pojedynczych radeonów również mają spaść aby mogły konkurować z kartami pokroju 8600GT i 8800GS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9600GT to bardzo ciekawa propozycja. Gdybym nie posiadał 8800GT miałbym spory problem z wybraniem karty - 200zł to nie przelewki. AMD/ATI znowu ma poważne kłopoty i myślę, że nie uratują ich karty z serii X2.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do testu CoD4 to nie wiem jakim cudem jest to tylko 36FPS... Ja na moim 8600GT(S) przy włączonym AAx4 i Anizo x4 mam średnio ponad 30klatek przy tej samej rozdziałce ^^ Jakiś błąd? Czy mam po prostu ultra mega super kartę? xD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widzisz.. testy robi się tak, aby maksymalnie obciążały one kartę graficzną. Wybiera się takie miejsca, takie akcje, aby liczba FPSów spadała jak najbardziej - dopiero wtedy można określić, która z kart jest lepsza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, tak ;) Wiem, żartowałem. Ja na mojej karcie w High detalach w Crysisie też mam ok. 30kl jak patrze w niebo xD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co ciekawe, przy premierze 9600GT nVidia po raz pierwszy przyznała się do słabej wydajności kart z serii 8600. Rychło w czas :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

e tam. Swego czasu 8600GT był dobrym rozwiązaniem - do czasu premiery kart AMD-ATI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMO 8600GT z góry skazany był na niepowodzenie. Najważniejszym ''ficzerem'' była w nim obsługa DX10 co jak wiadomo jest bzdurą wierutną. W starciu z X1950 Pro ta karta nie miała szans. Właściwie ciężko było kiedykolwiek polecić graczowi 8600GT(S).

Ale nie róbmy już OT :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak donosi serwis egielda.com.pl:

Nie tak dawno pojawiły się sterowniki ForceWare 174.53 (prawdopodobnie tylko Beta) przeznaczone dla kart graficznych Geforce 9600GT oraz 9800GX2. Co ciekawe drivery te raczej nie powstały z myślą o poprawie wydajności w poszczególnych grach ale po to aby m.in. "wzbogacić" układy graficzne w dodatkowe funkcje wyświetlania materiału video takie jak: dynamiczna korekta kontrastu, barw niebieskich, zielonych i odcieni skóry czy też dwudrożna akceleracja dekodowania (ponadto w przypadku systemu operacyjnego Windows Vista liczyć możemy na kompatybilność z Microsoft Vista Aero przy odtwarzaniu Blu-ray i HD DVD).

W przypadku tego ostatniego na zauważalne efekty możemy liczyć tylko wówczas gdy posiadać będziemy odpowiednią wersję danego programu/kodeku do odtwarzania takich materiałów (niestety nie podano o jakie dokładnie wersje chodzi).

;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...