Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Nerio

PC-Audio - Kolumny itp.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

No i kolejny topic związany z PC-Audio. Tym razem wszystko co związane z monitorami, kolumnami, itp. które podpinamy pod naszego blaszaka. Mamy tutaj ogromna rozdzielczość od zestawów głośniczków komputerowych, przez kolumny działające wraz ze wzmacniaczem, na monitorach aktywnych skończywszy. Można zadawać wszelkie pytania, wypowiadać się o swoich wrażeniach... itp.

P.S. Z czasem na tej stronie pojawi się zestawienie danych rozwiązań...

Edytowane przez Nerio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm przepraszam ze odkopuję stary temat, ale jak widzę został on stworzony z myślą o problemach z kupnem głośniczków. Czy tak?

Akurat się złożyło że stare,poczciwe 6-letnie głośniki przestały działać poprawnie, choć i tak długo wytrzymały ^_^ . Teraz interesowałby mnie zestawik 2.1 przy budżecie 100-150 zł.

Temat nie uczęsczany ale jak widzę zrobiłeś Nerio całą serio "PC-Audio". :)

Z góry dzięki :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie odkopałeś... tylko spożytkowałeś temat :)

Maleńki masz budżet, więc nic superowego Ci nie polecę, oprócz jakiś komputerów głośniczków.

Modecom 2.1 - MC - 9860 - już długo na rynku i mają masę pochlebnych opinii. Cena nieco powyżej 150 zł. Myślę, że warto

Jakie masz źródło? Jaka karta dźwiękowa...?

Edytowane przez Nerio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Źródełko? Słabe i to bardzo ale mnie to i tak nie razi. Zintegrowana z Gigabyte GA-K8NF-9-RH. Bliższych inforamicji nie znam. Tylko kodek audio: ALC850. :P

Głośniczki zapowiadają się fajnie. Czy moze jest jeszcze jakaś ciekawa pozycja dokładając do niej niewiele?

Thx za szybkie odpisanie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nom... źródło słabe...

Coś lepszego? Może Altec Leasing?

Altec Lansing VS4121

Wg. specyfikacji są lepsze... Opinie też wyglądają BDB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no dobra nie szalejmy budżet nadwyręże ;)

Niech będę tamte. Jedeyny problem to dostępność.

Jak nie to spróbuje z allegro ;)

Thx wielkie za pomoc.Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W komputroniku ModeComy są dostępne od ręki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem tam właśnie widzialem cenę, specyfikacje i zdjęcie. Tylko że akurat w Olsztynie nie ma komputronika, a nie wiem czy jest sens jechać 70 km po same głośniczki. ;) . Poszperam jeszcze w sklepach komputerowych, ale kupie je i tak po świętach. :D

Gdybyś znalazł jakiś sklep wysyłkowy, sprawdzony to byłbym wdzięczny ;)

Pozdro

Edytowane przez GhostRider27077

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

komputronik jest sklepem wysylkowym przeciez.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde przepraszam że post pod postem.

Ale tamtych głośników z pewnych powodów kupić nie mogłem, może inne tylko tańsze, bo tamte mi pasowały, ale zawsze kilka polskich złotych w kieszeni zostanie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm... no cóż... jak chcesz, ale pamiętaj, że te ModeComy to jedna z najtańszych dobrych propozycji. Do dobrego Audio każdym głośniczkom komputerowym daaaaleeekoooo.

Znalazłem Logitech X-240 - cena promocyjna! Jak sie pośpieszysz to kupisz za grosze...

Na allegro znalazłem:

Logitech X-230 - model niższy od wyżej wymienionych wg numeracji, ale nie wiem czy nie lepszy, nie ma mało przydatnej podstawki :P

Philips SPA7300 - przemawia marka... Czy dobre? Nie wiem.

Microlab M-880 - wygląd niezły :) Jak gra? Nie wiem :)

GENIUS SW-HF 2.1 1250 - wyższy model (z większa ilością satelitek) zbiera bardzo pochlebne opinie...

Wybór należy do Ciebie... :) Pamiętaj niektóre można kupić taniej w sklepach internetowych (Sirius, Komputronik, etc. więc sprawdź :))

Edytowane przez Nerio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyglądają nieźle... :) Za tą cenę raczej brak konkurencji... ale jak z awaryjnością? Nie ma róży bez kolców :)

Może byś coś więcej napisał (a nie robił reklamę :P)... pod co podłączone... z czego odtwarzasz... itp.

Edytowane przez Nerio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyglądają, ale też grają pięknie. U mnie nie ma awarii. Reklama wyszła niechcący, tylko tam je można na razie dostać...

Podłączone po Audigy 2ZS + resampler programowy do 48 kHz. Słychać na nich dobrze słabość większości mp3 więc bardzo dobre mp3, flac itp albo CD zalecane ;) Standardowy mini jack- 2xRCA na lepiej ekranowany wymienić bo ten dołączony kiepski.

IMO to hit, śmieszna cena!

recki jakieś:

http://forum.mp3store.pl/index.php?showtop...t=0&start=0

http://forum.pclab.pl/t362824.html

Edytowane przez dzekson24

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No no... ciekawe... na razie u mnie daleka droga do nazbierania na monitory aktywne samson rubicon r6a, więc to może być dobre na jakiś czas :)

Edytowane przez Nerio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:) nie wiem czemu wzorujesz się na czyjeś wypowiedzi, którą ten ktoś przytoczył z IXBT... Akurat nie uznaję tego serwisu jako autorytet :P

Nie wiem też z kiedy pochodzi owa wypowiedź (nie post na purepc)... ale z całą pewnością inwestując w monitory aktywne w cenie do 2000 zł potencjalny słuchacz będzie bardziej zadowolony niż z zestawu typowego (kolumny + wzmak)... bo jak łatwo policzyć za te pieniądze ciężko cokolwiek sensownego znaleźć co byłoby z sobą idealnie współgrające (nie jest powiedziane, że wzmacniacz taki a taki będzie grał idealnie z tymi kolumnami... to jest subiektywne).

Jako, że monitory aktywne jak sama nazwa wskazuje posiadają wbudowany wzmacniacz to na pewno jest on dużo lepiej spasowany niżeli w zestawach pasywnych (wyjątek... mamy worek pieniędzy i wymieniamy bez końca klocki). Druga sprawa... monitory aktywne w ten sposób przy znacznie niższej cenie mogą oferować bynajmniej porównywalną jakość dźwięku co zestawy typowe (kolumny + wzmacniacz) za większe pieniądze - znowu spasowanie wszystkich elementów.

Nie wolno również zapomnieć, żę monitory aktywne mają z założenia być przezroczyste (nie przebarwiać dźwięku), dlatego są one preferowane dla osób, które chcą usłyszeć dźwięk maksymalnie zbliżony do nagrania (płaska charakterystyka...), a nie przebajerzony.

Oczywiście należy pamiętać, że szrot za pare groszy z 5" głośnikiem nisko-średnio tonowym jest beznadziejny, ale nie o takim tutaj mowa...

Przeanalizowałem wiele wypowiedzi... nie mowa tutaj o dniach... ale o dłuższym okresie spędzonym na czytaniu opinii, testów, itp. i najlepiej wypadają właśnie Samsony Rubicony R6a i R8a (niestety wersja 8" niedostępne w Polsce...), KRK RP6 i RP8, Tapco S8... Reszta przynajmniej dla mnie ma wyraźne wady (Yamahy, Alesisy M-Audio, EMU, Fostexy, Eventy, Behringhery, itp.). Oczywiście mowa o sprzęcie do 2000 zł...

Rzecz jasna, że poprawne ustawienie ma bardzo duże znaczenie... ale o tym oczywiście wszyscy wiedzą :P

P.S. Microlab to również aktywne kolumny, tyle że wzmacniacz w jednej kolumnie i inne budżetowe rozwiązania

Edytowane przez Nerio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślałem, że dopiero zaczynasz poszukiwania:)

Właśnie mi chodziło o to, że nie każdemu może się podobać analityczność monitorów aktywnych, ale okazuje się, że tego właśnie chcesz:)

Ok. Rzeczywiście, KRK i Samsony są głównie polecane.

A jak ktoś chce hi-fi to jakieś np. Wafle 9.1, dopasować wzmak i też może być dobrze.

Jeśli ktoś ma mało kasy to naprawdę polecam Solo, cena/jakość na szóstkę:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dopiero zaczynam ;)...

Polecam => http://www.audiostereo.pl/forum_wpisy.html?temat=38388 oraz

http://www.audiostereo.pl/forum_wpisy.html?temat=38551

Są tam moje wpisy... oczywiście szukam już długo... (odkąd nie mogę sobie pozwolić na Tapco - rozmiar pokoju...)

Co do samych odsłuchów to i owszem... nie mam ogromnego doświadczenia ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to niekoniecznie musi Ci się spodobać słuchanie na monitorach studyjnych każdego szmeru zarejestrowanego w studiu nagraniowym :P

Edytowane przez dzekson24

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:) skoro tak twierdzisz :) jednak ja uważam, że jednakowe opinie dla monitorów studyjnych znowu przypisuje się całej gamie (od najtańszych do najdroższych)... Jak znajdę to zamieszczę testy RP6a... i ciekawe co powiesz :P

Tutaj test :) http://dane.sound.pl/prod/5363/Samson%20Rubicon%20R6a.pdf

Rozumiem, że monitory mogą odkrywać wady utworów :P (ale oto mi też w jakimś stopniu chodzi.. że szmelc ma brzmieć jak szmelc a cudeńka jak cudeńka :P)... ale dużo zależy również od źródła :) (czyt. karty dźwiękowej) - osobny topic... :)

Polecam zapoznać się chyba z najlepszymi monitorami pod względem cena / jakość - APS Aeon - http://musictoolz.pl/testy/aps_aeon.pdf

Niby tak analityczne... a jednak urzekły w wielu aspektach masę ludzi :) Zresztą produkt rodzimy :P

To jest tylko test... warto sobie opinii poszukać :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A szłyszał ktoś o czymś takim, jak redstar? Czeska firma, która także ma tanie głośniki i można je już dostać w Polsce. Pytanie tylko czy jest to opłacalny zakup (nigdzie nic nie pisze... zero opinii).

Np. ten model jest ciekawy... (parametry, budowa, bo wygląd taki sobie).

Edytowane przez Nerio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja teraz mam 2x 80W kolumny Altusa z głośnikami regenerowanymi (obwódka od membrany poszła) bardzo przyzwoity dźwięk ;) Średnica 10" (25cm) dobrze słychać, do tego jeszcze po małym głośniczku średniotonowym i wysokotonowym ;)

Szkoda tylko że wzmacniacz kiepski ;/ Unitra Tosca 303 chyba 60W o ile dobrze pamietam.

A jeśli chodzi o RedStar - słyszałem chyba, z tego co wiem to chyba robią dobre kolumny. Ale moge się mylić ;) Sprawdź opinie na temat tej firmy na elektroda.pl ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...