Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Nerio

PC-Audio - karty dźwiękowe

Rekomendowane odpowiedzi

@Darek Dade

Mistrzu... USB się napalasz? Kup sobie HUBa :) Chcesz spaść z krzesła...? Nie te pieniądze :) Ale efekt będzie jak najbardziej pozytywny (nowa karta 10:1 integra najmniej). Za te pieniądze wybór jest dla Ciebie okrojony (no i dochodzi kwestia nie komplikowania życia :) kabelki i takie tam :P). Karty Auzentecha (jak trafisz za 50$ :)) i karty zewnętrzne na USB M-Audio, które wymieniłem wcześniej... Innych nie polecam, głównie dlatego, że miałbyś masę problemów...

Co do Herculesa... jak chcesz to bierz... ale przejrzyj aukcje czy nie ma innych zabawek (tych które podałem)... jak nie wyrwiesz ich za magiczne 50$ to będziesz miał jasność

P.S. Spojrzałem, że na płycie masz ALC653 Realteka... nie szumi ci to??... :D

P.S.2 A co to twoim zdaniem ma być? Karta jak najbardziej tylko na USB... Masz swój panel i kartę :)

@hadouken

Witam na forum... miło, że tu zajrzałeś, a nawet zadałeś sporo pytań... postaram się dokładnie odpowiedzieć :)

1. Karty wielokanałowe istnieją jak najbardziej... Przy czym, jeżeli karta jest z półki pro, czy semi-pro to wielokanłowość nie służy do odtwarzania EAXu czy innych cudów tylko ma grać np. kilka par monitorów aktywnych czy innego dziobelstwa na raz. Kolejna rzecz... czemu głównie stereo...? Prosta odp. Ile masz uszu :D? 7, 5... nieeee... 2! :) Doskonale powinieneś sobie zdawać sprawę, że wszelkie standardy 5.1, 6.1, 7.1 mają za zadanie tylko pozorować rzeczywistość (i są głównie do gier, filmów). Muzyki w takich standardach jest jak na lekarstwo. Poza tym dobre stereo rozwala takie wynalazki...

Co do przesyłu wielokanałowego wyjściem cyfrowym to żaden problem, tylko dana karta musi obsługiwać transmisję DTS, DD, czy jakąś inną... wtedy twój wzmak, amplituner z wbudowanym procesorem DTS, DD, innym rozkodowuje to i masz ścieżkę na x.1 kolumn :)

2. Jaki model Audigy? Kabel oczywiście Jack mono => RCA (Chinch) Masz zaznaczoną opcję: DIGITAL OUTPUT ONLY, druga sprawa: Jakie masz próbkowanie xbit/xkhz normalne to 16bit/44.1khz (może twój wzmak nie obsługuje nic powyżej 44.1, 48, 96, ...?) Musisz popróbować z tym ustawieniem...

Co do dźwięku przestrzennego... jeżeli odpalasz coś co ma ściężkę wielokanałową w np. AC-3 musisz tylko odpowiednio skonfigurować player/kodeki, żeby to szło po SPDIFie :)

3. Więcej szczegółów... Jaki masz dokładnie sprzęt... Do czego to ma być? Stereo, czy dźwięk przestrzenny? Chcesz mieć interfejs/kartę zewnętrzną czy wewnętrzną... USB czy FireWire? Jeżeli mowa o $ to nie mieszkasz w Polsce (łatwiej mi doradzić z polskich sklepów :P)?

Skoro używasz komputera za źródło to odrazu sam sobie odpowiedziałeś (pewnie, że ma sens... zawsze!). Czemu używasz iTunes? Są lepsze formaty kompresji... czy nawet bezstratne...

P.S. Jeżeli inwestujesz w interfejs/kartę dźwiękową ok 500 zł+++ to nie po to, żeby przesyłać dźwięk wielokanałowy przez wyjście cyfrowe, tylko po to, żeby słuchać po analogu (karta ma robić za hi-endowe źródło przy nie wielkich kosztach w porównaniu do normalnego podejścia tj. stacjonarnego CD).

Jak napiszesz konkret co chcesz to dostaniesz odp. :)

Edytowane przez Nerio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
@Darek Dade

Mistrzu... USB się napalasz? Kup sobie HUBa :) Chcesz spaść z krzesła...? Nie te pieniądze :) Ale efekt będzie jak najbardziej pozytywny (nowa karta 10:1 integra najmniej). Za te pieniądze wybór jest dla Ciebie okrojony (no i dochodzi kwestia nie komplikowania życia :) kabelki i takie tam :P). Karty Auzentecha (jak trafisz za 50$ :)) i karty zewnętrzne na USB M-Audio, które wymieniłem wcześniej... Innych nie polecam, głównie dlatego, że miałbyś masę problemów...

Co do Herculesa... jak chcesz to bierz... ale przejrzyj aukcje czy nie ma innych zabawek (tych które podałem)... jak nie wyrwiesz ich za magiczne 50$ to będziesz miał jasność

P.S. Spojrzałem, że na płycie masz ALC653 Realteka... nie szumi ci to??... :D

P.S.2 A co to twoim zdaniem ma być? Karta jak najbardziej tylko na USB... Masz swój panel i kartę :)

Na usb sie nie napalam, ale kazda sposobnosc zmniejszenia liczby kabli na i pod biurkiem mi sie podoba.

Integra szumi, ale mozna sie przeciez do tego przyzwyczaic. Podejrzewam, ze jak kupie dobra dzwiekowke, to zaraz mi sie brzmienie znudzi i bede chcial czegos lepszego (tak jak po kupnie duzego monitora lcd zachciewa mi sie teraz telewizorni lcd coby nad kominkiem sie swietnie prezentowala...).

Znalazlem chetnego do sprzedania karty Auzentech HDA X Mystique za 50 bakow, lepsze to czy gorsze od X-plosion (btw, na ebayu cena trzyma sie 51$ wiec nadal jest szansa)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Na usb sie nie napalam, ale kazda sposobnosc zmniejszenia liczby kabli na i pod biurkiem mi sie podoba.

Integra szumi, ale mozna sie przeciez do tego przyzwyczaic. Podejrzewam, ze jak kupie dobra dzwiekowke, to zaraz mi sie brzmienie znudzi i bede chcial czegos lepszego (tak jak po kupnie duzego monitora lcd zachciewa mi sie teraz telewizorni lcd coby nad kominkiem sie swietnie prezentowala...).

Znalazlem chetnego do sprzedania karty Auzentech HDA X Mystique za 50 bakow, lepsze to czy gorsze od X-plosion (btw, na ebayu cena trzyma sie 51$ wiec nadal jest szansa)?

Powiedzmy że byłoby mniej kabli (a raczej zmieniło by się ich umiejscowienie :))

X-Mystique to nieco starszy brat X-Plosion. Różnią się głównie zastosowanymi chipami (X-Mystique C-Media 8768, X-Plosion C-Media 8770) oraz innymi drobiazgami... Ogólnie X-Plosion jest lepszy, ale X-Mystique też jest świetnym rozwiązaniem na start:)

Brzmienie się nie nudzi :) No chyba, że cierpisz na specyficzną chorobę :P (objawów na razie nie widzę :)). Prędzej z czasem będziesz chciał spróbować czegoś lepszego... normalka... i nie ma co sie obawiać... Raczej nie wydasz tyle co na TV nad kominek :P...).

Jaki będzie następny punkt programu? Na moje oko pomyślisz o wymianie głośniczków... na coś normalnego :) I tak po kolei, aż do pełni satysfakcji...

P.S. Do szumu można się przyzwyczaić? Nie wiem... mi "krew z uszu leci" jak coś takiego słyszę!...

Edytowane przez Nerio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety nie udalo mi sie kupic tego Auzentecha na ebayu. Cena byla nienajgorsza - 60$ na 3 minuty przed koncem aukcji. Pech chcial, ze bylem akurat wtedy w pracy i wlasnie 3 minuty przed koncem podszedl do mnie szef.

A moze nie pech to a szczescie. Patrzcie co znalazlem na ebayu: http://cgi.ebay.com/M-Audio-Delta-1010LT-2...1QQcmdZViewItem

Nowka stoi 200 stowy. 2 dni do konca, a cena poki co to 1 bak :) Wyjsc mnostwo, bede musial jakies przejsciowki kupowac?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po 1 dzieki za wyczerpujaca odpowiedz. Nieczesto na forach zarza sie, zeby nowicjusz od razu dostal konkretne informaje zamiast zbycia w stylu: "zajrzyj se do googli" :P.

1. Karty wielokanałowe istnieją jak najbardziej... Przy czym, jeżeli karta jest z półki pro, czy semi-pro to wielokanłowość nie służy do odtwarzania EAXu czy innych cudów tylko ma grać np. kilka par monitorów aktywnych czy innego dziobelstwa na raz. Kolejna rzecz... czemu głównie stereo...? Prosta odp. Ile masz uszu :D? 7, 5... nieeee... 2! :) Doskonale powinieneś sobie zdawać sprawę, że wszelkie standardy 5.1, 6.1, 7.1 mają za zadanie tylko pozorować rzeczywistość (i są głównie do gier, filmów). Muzyki w takich standardach jest jak na lekarstwo. Poza tym dobre stereo rozwala takie wynalazki...

Co do przesyłu wielokanałowego wyjściem cyfrowym to żaden problem, tylko dana karta musi obsługiwać transmisję DTS, DD, czy jakąś inną... wtedy twój wzmak, amplituner z wbudowanym procesorem DTS, DD, innym rozkodowuje to i masz ścieżkę na x.1 kolumn :)

Wielokanalowosc chocby do ogladania filmow DVD na komputerze. Poza tym muzyke z dzwiekiem wielokanalowym tez coraz czeciej mozna uswiadczyc. Ale z tego co piszesz nie jest to problemem. Po prostu zdziwil mnie troche ten fakt, bo wydawalo mi sie, ze skoro i tak jest tam wyjscie cyfrowe to nie stanowi to duzej roznicy

czy karta posle 2, 4 czy 7 kanalow. A na wlasnej skorze przekonalem sie, ze jednak wiekszosc kart wyrzuca na wyjcie tylko stereo.

2. Jaki model Audigy? Kabel oczywiście Jack mono => RCA (Chinch) Masz zaznaczoną opcję: DIGITAL OUTPUT ONLY, druga sprawa: Jakie masz próbkowanie xbit/xkhz normalne to 16bit/44.1khz (może twój wzmak nie obsługuje nic powyżej 44.1, 48, 96, ...?) Musisz popróbować z tym ustawieniem...

Co do dźwięku przestrzennego... jeżeli odpalasz coś co ma ściężkę wielokanałową w np. AC-3 musisz tylko odpowiednio skonfigurować player/kodeki, żeby to szło po SPDIFie :)

Audigy sb0090. Zeby nie bylo niedomowien- problem nie polega na braku dzwieku przestrzennego, a a braku dzwieku na cyfrowym wyjsciu w ogole. Podlaczony kablem jack na chinch (tak jak pisesz). Co do rozdzielczosci/czestotliwosci probkowania to przyznam ci sie, ze nie spisalem, a teraz nie mam mozliwosci tego sprawdzic. Jedyne co moge powiedziec,to ze wzmacniacz raczej nie jest problemem. Tym bardziej, ze nie ma problemow z wyjsciem cyfrowym innej karty. Sygnal tez idzie tam przez S/PDIF, tyle ze swiatlowodem.

3. Więcej szczegółów... Jaki masz dokładnie sprzęt... Do czego to ma być? Stereo, czy dźwięk przestrzenny? Chcesz mieć interfejs/kartę zewnętrzną czy wewnętrzną... USB czy FireWire? Jeżeli mowa o $ to nie mieszkasz w Polsce (łatwiej mi doradzić z polskich sklepów :P)?

Skoro używasz komputera za źródło to odrazu sam sobie odpowiedziałeś (pewnie, że ma sens... zawsze!). Czemu używasz iTunes? Są lepsze formaty kompresji... czy nawet bezstratne...

Moj sprzet (a wlasciwie ojca bo caly post pisze w jego imieniu ;)):

1. Wzmacniacz Arcam AVR300

2. Glosniki Cabasse seria MT (2 przednie, 2 boczne, 2 tylne + subwoofer)

Co do interfejsu to pelna dowolnosc- PCI, USB, FireWire... obojetne mi to.

Co do uzytej waluty to napisalem tak z rozpedu, dostosowalem sie do cen obowiazujacych na e-Bayu i padajacych w waszej dyskusji :D. Mieszkam w Polsce i chetnie skorzytam z oferty rodzimych sklepow ;).

Co do formatow/softu do grania to ja wiem ze sa lepsze playery (wiem o tym az za dobrze- iTunes nie trawie po prostu... :P) i ofkoz bezstratne formaty, ale sek w tym, ze ojciec kiedys uparl sie i kupil sobie iPoda. Nota bene wtedy nie mialem pojecia o tym, ze nabycie tego grajka to transakcja wiazana, skazujaca na uzywanie "jedynie slusznego" progamu, bo inaczej wyperswadowalbym mu ten pomysl. :P

No ale jest jak jest i jednak szyka, bezproblemowa w pelni zautomatyzoawana wymiana danych miedzy iPodem i PC, w polaczeniu z faktem ze jest to JEDYNA mozliwosc skopiowania utworow na/z iPoda prawia, ze jestem skazany na iTunes,czy mi sie to podoba czy nie.

Myslisz, ze roznica medzy roznymi playerami/formatami jest az ak duza, ze uzywanie iPoda z AAC czyni inwestycje w lepsza karte dzwiekowa bezsensowna?

P.S. Jeżeli inwestujesz w interfejs/kartę dźwiękową ok 500 zł+++ to nie po to, żeby przesyłać dźwięk wielokanałowy przez wyjście cyfrowe, tylko po to, żeby słuchać po analogu (karta ma robić za hi-endowe źródło przy nie wielkich kosztach w porównaniu do normalnego podejścia tj. stacjonarnego CD).

Jak napiszesz konkret co chcesz to dostaniesz odp. :)

Wiesz, ja tam sie pewnie nie znam ale wytlumacz mi prosze czemu wysylanie dzwieku wyjsciem analogowym jest z zalozenia lepsze niz wyjsciem cyfrowym? Przeciez jezeli masz wzmacniacz dosc wysokiej klasy, to jego przetworniki C/A dadza sobie chyba rade z sygnalem lepiej niz karta dzwiekowa?

Czy nie sensowniej jest kupic jakas tansza karte z wyjsciem cyfrowym, ktora jedynie poprawnie "sforwarduje" dzwiek (zapisany przeciez na dysku cyfrowo) do wejscia wzmacniacza, a on go obie potem sam przekonwertuje i pusci na glosniki? Przeciez dla sygnalu analogowego kolejne zlacza, wtyczki, kable oznaczaja straty dalece wieksze niz w przypadku przesylu cyfrowego.

Ja chcialbym po prostu traktowac komputer jako takie bardzo rozbudowane, cyfrowe zrodlo dzwieku- taki player CD, czy DVD, tyle ze z twardym dyskiem i i wygoda uzytkowania, jakiej nie da mi zadne inne zrodlo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Co do uzytej waluty to napisalem tak z rozpedu, dostosowalem sie do cen obowiazujacych na e-Bayu i padajacych w waszej dyskusji :D. Mieszkam w Polsce i chetnie skorzytam z oferty rodzimych sklepow ;).

Co do formatow/softu do grania to ja wiem ze sa lepsze playery (wiem o tym az za dobrze- iTunes nie trawie po prostu... :P) i ofkoz bezstratne formaty, ale sek w tym, ze ojciec kiedys uparl sie i kupil sobie iPoda. Nota bene wtedy nie mialem pojecia o tym, ze nabycie tego grajka to transakcja wiazana, skazujaca na uzywanie "jedynie slusznego" progamu, bo inaczej wyperswadowalbym mu ten pomysl. :P

No ale jest jak jest i jednak szyka, bezproblemowa w pelni zautomatyzoawana wymiana danych miedzy iPodem i PC, w polaczeniu z faktem ze jest to JEDYNA mozliwosc skopiowania utworow na/z iPoda prawia, ze jestem skazany na iTunes,czy mi sie to podoba czy nie.

Myslisz, ze roznica medzy roznymi playerami/formatami jest az ak duza, ze uzywanie iPoda z AAC czyni inwestycje w lepsza karte dzwiekowa bezsensowna?

To ze masz ipoda to nie znaczy, ze jedyny odtwarzacz na Twoim komputerze to iTunes. Po za tym jest mnostwo nieapplowego softwaru do ipoda, ktorego uzywanie nie jest wcale nielegalne. Polecam http://www.ephpod.com/

Edytowane przez darek_dade

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Niestety nie udalo mi sie kupic tego Auzentecha na ebayu. Cena byla nienajgorsza - 60$ na 3 minuty przed koncem aukcji. Pech chcial, ze bylem akurat wtedy w pracy i wlasnie 3 minuty przed koncem podszedl do mnie szef.

A moze nie pech to a szczescie. Patrzcie co znalazlem na ebayu: http://cgi.ebay.com/M-Audio-Delta-1010LT-2...1QQcmdZViewItem

Nowka stoi 200 stowy. 2 dni do konca, a cena poki co to 1 bak :) Wyjsc mnostwo, bede musial jakies przejsciowki kupowac?

Spoko... Ta karta jest OK... tylko może być dla Ciebie BARDZO KŁOPOTLIWA... Dlaczego? 8 wejść (mono) / 8 wyjść (mono) analogowych tutaj to bardzo dużo (ale one Ci się na nie wiele zdadzą, potrzebujesz 4 (2x2 => 2 stereo), żeby obsłużyć wiele instrumentów, monitorów studyjnych... i okiełznanie miksera może nie być łatwe. Po drugie wszystko zrealizowane na chinchach (czyli trzeba kable 2 chinch (końcówki męskie) => m. jack stereo (końcówka żeńska) kupić, oczywiście nie ma wzmacniacza słuchawkowego, będziesz musiał pomyśleć nad tym... tak jak w większości kart PCI, stąd moje polecenie że zewnętrzne karty, które kilka postów wcześniej wymieniłem będą lepsze -> niestety większość to kupowanie na własne ryzyko stąd i niska cena)

Trochę moje wątpliwości budzi to *I will not ship to outside of the United States unless shipping is raised ! i mała ilość komentarzy

Jaka rada? Prosta, jak nie boisz się rzeźniczej aplikacji do obsługi karty i problemów z kabelkami to bierz (o ile sprzedający będzie zadowolony z ceny i wyśle do Kanady)

@hadouken

Odpisałbym Ci dzisiaj ale jutro znowu czeka mnie 12h na uczelni, więc nie ma szans, najszybciej jutro...

Edytowane przez Nerio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skutecznie zes mnie odstraszyl od kupowania tej karty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wielokanalowosc chocby do ogladania filmow DVD na komputerze. Poza tym muzyke z dzwiekiem wielokanalowym tez coraz czeciej mozna uswiadczyc. Ale z tego co piszesz nie jest to problemem. Po prostu zdziwil mnie troche ten fakt, bo wydawalo mi sie, ze skoro i tak jest tam wyjscie cyfrowe to nie stanowi to duzej roznicy

czy karta posle 2, 4 czy 7 kanalow. A na wlasnej skorze przekonalem sie, ze jednak wiekszosc kart wyrzuca na wyjcie tylko stereo.

Podkreślam, że karta prześle to co dany program, sterownik pozwala wysterować na wyjściu cyfrowym (w DTS, AC-3, czy czymś innym), wystarczy obsługa formatowania/przesyłania czegoś takiego przez kartę, NIE MUSI POSIADAĆ DEKODERA, bo tym zajmie się amplituner.

Te coraz częściej to nic... i będzie nic... muzyka to było i będzie stereo... film OK, standard wielokanałowy...

Audigy sb0090. Zeby nie bylo niedomowien- problem nie polega na braku dzwieku przestrzennego, a a braku dzwieku na cyfrowym wyjsciu w ogole. Podlaczony kablem jack na chinch (tak jak pisesz). Co do rozdzielczosci/czestotliwosci probkowania to przyznam ci sie, ze nie spisalem, a teraz nie mam mozliwosci tego sprawdzic. Jedyne co moge powiedziec,to ze wzmacniacz raczej nie jest problemem. Tym bardziej, ze nie ma problemow z wyjsciem cyfrowym innej karty. Sygnal tez idzie tam przez S/PDIF, tyle ze swiatlowodem.

Nie przeczytałeś dokładnie tego co ci wcześniej napisałem... podkreślam KONFIGURACJA jest ważna (softu, jak i sterowników)... po drugie skoro działał światłowód sprawdź czy działa coax również z innego źródła (DVD, tuner sat, etc.) Możliwości mogą też być inne => uwalone wejście w amplitunerze, nie wybierasz odpowiedniego wejścia, BTW, a tam ich... no ten... chyba kogoś mocno pogieło :P ale o tej zabawce niżej).

Kabel na pewno sprawny?

małe info:

Uruchom SB Mixer i zaznacz digital out only, odznacz decode AC3 (karta ma nie dekodować dźwięk tylko wypuszczać czysty dźwięk dalej) oraz odznacz bass redirection. To tyle od strony sprzętowej, teraz należy w naszym zainstalowanym filtrze do odtwarzania AC3 (InterVideo lub AC3Filter) zaznaczyć, że będziemy odtwarzać SPDIF. Jak się to tych opcji dobrać? W Twoim playerze musisz znaleźć miejsce właściwości audio. Np. w bestplayer po wczytaniu danego avi z dźwiękiem AC3: Plik -> właściwości -> Zaawansowane i wybieramy nasz filter i tam zaznaczamy SPDIF. W BSPlayer wchodzimy w preferencje i również zaznaczamy nasze SPDIF. Podobnie w każdym innym playerze.

BTW. Sprawdź inne drivery wg tej kolejności (2 pierwsze linki modowane, lepsze drivery, 3 najnowsze creative-shit)

1. YouP-PAX-AX-V4.09A

2. YouP-PAX-AXv3.63.03d

3. Creative... z Końca 2006

Moj sprzet (a wlasciwie ojca bo caly post pisze w jego imieniu ;)):

1. Wzmacniacz Arcam AVR300

2. Glosniki Cabasse seria MT (2 przednie, 2 boczne, 2 tylne + subwoofer)

hmmm... Czyli wyższa półka Arcama jeżeli chodzi o amplitunery... Kolumny też niczego sobie...

Choć powiem tak... wzmak przerost formy nad treścią... przynajmniej liczba wejść jest chora... (kilka cyfrowych, sprawdź wszystkie przy okazji).

Wiesz, ja tam sie pewnie nie znam ale wytlumacz mi prosze czemu wysylanie dzwieku wyjsciem analogowym jest z zalozenia lepsze niz wyjsciem cyfrowym? Przeciez jezeli masz wzmacniacz dosc wysokiej klasy, to jego przetworniki C/A dadza sobie chyba rade z sygnalem lepiej niz karta dzwiekowa?

Czy nie sensowniej jest kupic jakas tansza karte z wyjsciem cyfrowym, ktora jedynie poprawnie "sforwarduje" dzwiek (zapisany przeciez na dysku cyfrowo) do wejscia wzmacniacza, a on go obie potem sam przekonwertuje i pusci na glosniki? Przeciez dla sygnalu analogowego kolejne zlacza, wtyczki, kable oznaczaja straty dalece wieksze niz w przypadku przesylu cyfrowego.

Ja chcialbym po prostu traktowac komputer jako takie bardzo rozbudowane, cyfrowe zrodlo dzwieku- taki player CD, czy DVD, tyle ze z twardym dyskiem i i wygoda uzytkowania, jakiej nie da mi zadne inne zrodlo.

Spójrz... masz wzmacniacz... jest to co prawda już dość wysoka półka, ale to integra, ba integra do kina domowego. Wniosek? Ilość komponentów jest ogromna (pisałem wyżej przerost formy nad treścią... dlaczego? bo lepiej mniej a lepszej jakości), więc cena/jakość na jeden komponent jest niska (marketing się kłania). Do tego przeznaczenie (jak coś ma być do wszystkiego to jest z reguły do niczego. Sprzęt do muzyki inna bajka, sprzęt do kina domowego też inna bajka). Z tego co udało mi się wyczytać przetwornik użyty to 24bity/96kHz (jaki? nie wiem... ), czyli mogę śmiało powiedzieć, że karta RME HDSP 9632 (1400 zł) zjada tego wzmaka (jego przetworniki) na przekąskę, ba E-MU 1212m v2 dałoby radę :)

Co masz kupić? NIC! Odpal tylko dźwięk z Audigy i będzie bardzo pozytywnie. Jak się nie uda to coś doradzę (też nie jakiś kosmos, bo szkoda pieniędzy), żebyś miał dobrego SPDIFa.

Obecnie zestaw nie daje za dużo możliwości... i jest nie opłacalne pakowanie się w drogą kartę. Jeżeli TY byś chciał coś osobnego do siebie to wtedy karta dajmy na to za 500 zł (EMU 1212m v2 lub coś innego) + typowy zestaw stereo (wzmak STEREO + kolumny stereo lub kolumny/monitory aktywne) - 2000 zł++ i będziesz kopare zbierać... :)

@Darek_dade

No to poluj na jakiegoś Auzentecha... Wreszcie jakiegoś kupisz dość tanio... :)

Ciekawa aukcja:

KLIK

Edytowane przez Nerio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nice. Czyli, z tego co zrozumialem, ojciec wydal mala forune na sprzet grajacy a wychodzi na to, ze do sluchania muzyki mozna bylo kupic cos lepszego za 10x mniejsze pieniadze :D. Chyba, ze czegos nie zrozumialem ;)? No ale skoro pisesz, ze nawet pogardzane przez ciebie Audigy wyprzedza ten wzmacniacz mozliwosciami (albo stoi przynajmniej na jego poziomie)...

A co do "technikaliow" zwiazanych z polaczeniem, to ostatnio nie mam czasu sie tym zajmowac A jutro jade na narty w Alpy, wiec odpisze pewnie za jakies 1.5-2 tygodnie ;) Niemniej mozcie byc pewni, ze jeszcze tu wroce :D

Big THX za pmoc

Edytowane przez hadouken

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

źle zrozumiałeś... Audigy wystarczy do przesyłania dźwięku cyfrowo (jak nie zadziała to inna karta tylko do tego)... nie analogowo. Co do opcji innego sprzętu to stereo przede wszystkim do muzyki... a nie wiem czy jeżeli nawet będą grały tylko fronty z obecnego zestawu to będzie to jakaś rewelka... Dlaczego? Bo to ma kompletnie inne zastosowanie (kino domowe... a nie sprzęt do odsłuchu muzyki).

Co to może rozwalić? Po analogu oczywiście? No i do muzyki (stereo)

EMU-1212m v2 wzwyż... RME HDSP 9632 to byłoby już bardzo wysoko... + monitory studyjne (aktywne) - jak ma być już coś konkretniejszego to ADAM Audio, Genelec, czy polskie APS Aeon (i jeszcze sporo można by wymienić), para ok 5000 zł...

Można drożej? Pewnie.... => Klein & Hummel O300D - para 20 tys. zł...

Jak kiedyś by się Twojemu ojcu, czy tez Tobie chciało pojeździć po sklepach ze sprzętem studyjnym to można posłuchać jakiś fajnych zestawów (najlepiej swoją płytkę mieć (utwory we flacu, żeby grało z kompa przez jakąś dobrą kartę np. RME, Lynx...). Każdy inaczej odbiera to co słyszy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem bliski kupna nowego Auzentecha X-Plosion, nie chce mi sie juz bawic w ebaya. Tak jak juz mowilem pewnie sie na tym nie skonczy i za jakis czas kupie dwie porzadne kolumny (tesknie za swoimi wiekowymi acz mocarnymi tonsilami z Polski...) i teraz mam pytanko czy bedzie dalo sie je polaczyc bezposrednio do tej karty dzwiekowej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to super :) Czekam, aż wreszcie dorwiesz Auzentecha :) (u mnie też się wreszcie zapowiada na zmianę systemu... ale to najszybciej maj/czerwiec... zresztą wrażenia na pewno opiszę na forum :))

Co do kolumn... Tak można podpiąć bezpośrednio pod kartę, ale tylko takie, które mają wbudowany wzmacniacz (to się profesjonalnie nazywa monitory aktywne). Do normalnych trzeba oczywiście wzmacniacz i z nim łączysz dźwiękówkę :)

Jak chcesz więcej detali to zapraszam do Topicu o kolumnach/monitorach :) Tam na wszystko odpowiem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No, w koncu padla mi zintegrowana karta dzwiekowa i zmuszony bylem kupic zewnetrzna dzwiekowke. Zdecydowalem sie na HT Omega Striker bo byla tansza od Auzentecha, a wg wielu recenzji lepsza. Kosztowala mnie z wysylka 82 dolary czyli <200zl. Bede ja miec za okolo 3 dni, z pewnoscia opisze wrazenia :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no prosze :D Doskonale, że kupiłeś coś lepszego :) Z niecierpliwością czekam na opinie :) Jak dobrze pamiętam główny sprzęt odsłuchowy stanowią senki? Czy może jakieś HiFi u ciebie zagościło?

Mała prośba - cyknij kilka fotek (najlepiej aparatem - wyższa rozdzielczość), wrzuć do galerii pcc i podlinkuj :)

BTW. U nas niestety Auzentech tylko (to i tak dobrze) z kart za oceanu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprzetu hifi jeszcze zadnego nie mam, caly czas przymierzam sie :)

Sprzet odsluchowy to senki HD555 i logitechi z2300. Fotki maja byc karty tak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak, zdjęcia karty (przód, tył, złącza wewn., zewn. :))

BTW do słuchawek jakiś wzmak słuchawkowy byłby wskazany... :) (raczej nic w cenie karty nie dostaniesz, może coś używanego...)

Porządny wzmacniacz słuchawkowy - http://cgi.ebay.ca/XIANG-SHENG-708B-St-Tub...1QQcmdZViewItem

Licytacja... (cena niska... ciekawe czy za tyle pójdzie...). Wysyłka... NC... (chcesz taniej, to trzeba sprowadzać...).

Z reguły chińskie lampy do wymiany... (koszt niski w porównaniu do samego wzmaka)

Coś sporo tańszego z normalną wysyłką - http://cgi.ebay.ca/Biosciencegeek-Headphon...1QQcmdZViewItem

Dobre kości do wyboru - wzmacniacz operacyjny OPA2134, OPA2604, LM4562 (opis pod każdą z nich - charakter dźwięku) :)

http://cgi.ebay.ca/Little-Dot-MK-V-Dual-Mo...1QQcmdZViewItem - no i dla równowagi z wyższej półki z analogówką też na wzmacniaczach operacyjnych (a nie jak w pierwszym wypadku na lampach)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myslisz ze na pewno bede potrzebowal jakikolwiek wzmacniacz do sluchawek? Jak podlaczalem je do integry kiedy jeszcze dzialala to nie mialem problemow z niska glosnoscia...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:) Przekonasz się wkrótce. Dobry wzmacniacz słuchawkowy potrafi sprawić, że dźwięk jest jeszcze bardziej doskonały.

Jeżeli karta nie posiada dedykowanego wyjścia słuchawkowego (na którymkolwiek z jacków) to na pewno słuchawki nie będą grały pełną gębą...

Tańszych wzmacniaczy słuchawkowych jak widać też jest sporo (dedykowane co prawda dla urządzeń przenośnych - playerów...).

W Polsce całkiem przyzwoitymi wzmacniaczami słuchawkami są produkty Holdegron Audio - ciekawostka, ale polecam poczytać...

Krótko mówiąc rozbudowa systemu audio (opartego o słuchawki, czy o sprzęt HiFi) zawsze kończy się z ilością pieniędzy jaką możesz przeznaczyć :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karta przyszla, probowalem wrzucic zdjecia do galerii, jednak ta uznala, ze nie bedzie ze mna wspolpracowac (albo z opera).

Pod wielkim wrazeniem nie jestem. Nie jestem w stanie powiedziec, ze jest ona o wiele lepsza od integry. Spodziewalem sie czegos wiekszego chyba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No cóż skoro galeria nie chce współpracować to ImageShack może...

Sterowniki do karty masz najnowsze zainstalowane? Jaki player? Utwory skompresowane czy bezstratne? Większa częstotliwość próbkowania czasami pomaga...

No i jak się słuchawki sprawują...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://img128.imageshack.us/img128/79/dscf0461zy0.jpg

http://img128.imageshack.us/img128/8431/dscf0462yc9.jpg

http://img128.imageshack.us/img128/6706/dscf0463ma1.jpg

http://img128.imageshack.us/img128/5126/dscf0464bt4.jpg

Zdjecia wyszly niestety nieostre :( . Player: winamp, sterowniki najnowsze, utwory skompresowane (192 kbps).

Sluchawki mam wrazenie, ze lepiej dzialaja nawet na laptopie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słuchawki / Głośniki podpinasz pod wyjście Front (w 90% wypadków najlepsze wyjście w karcie...).

Spróbuj posłuchać czegoś we FLACu:

http://www.archive.org/details/RandReynold...orched.Earth.cd

http://www.archive.org/details/1999-04-16....169.sbeok.flacf (pomijam ciekawość nagrań, bo to darmowa muzyka).

No i ost pytanie: czy w sterownikach karty masz możliwość zmiany próbkowania (np. na 96 kHz)?

Na pewno dobry wzmacniacz słuchawkowy, z przyzwoitą sekcją analogową zdecydowanie by poprawił charakter dźwięku...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Słuchawki / Głośniki podpinasz pod wyjście Front (w 90% wypadków najlepsze wyjście w karcie...).

Spróbuj posłuchać czegoś we FLACu:

http://www.archive.org/details/RandReynold...orched.Earth.cd

http://www.archive.org/details/1999-04-16....169.sbeok.flacf (pomijam ciekawość nagrań, bo to darmowa muzyka).

No i ost pytanie: czy w sterownikach karty masz możliwość zmiany próbkowania (np. na 96 kHz)?

Na pewno dobry wzmacniacz słuchawkowy, z przyzwoitą sekcją analogową zdecydowanie by poprawił charakter dźwięku...

Wyjscie front czyli te w obudowie?

Jak wroce do domu poprobuje tego Flaca i sprawdze sterowniki.

Dzieki za pomoc!

btw, zdjecia sie do czegos przydaly? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Front na karcie :)

Ustawienie oczywiście 2 kanały w sterowniku, słuchawki jak się da...

Oczywiście :P... Google zindeksuje :P (bo oznaczeń z układów scalonych niestety nie przeczytam...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...