Nerio 17 Napisano 24 Luty 2008 Czas rozpocząć dyskusję w dość dziewiczym temacie, nie zbadanym na tyle, aby miał już szeroką bazę wiedzy. O co chodzi? Ano o PC-AUDIO. Wątek ten będzie poświęcony kartom dźwiękowym. Karta dźwiękowa... hmmm? "ustrojstwo", które posiada niemalże każdy PCet. Dla znacznej większości służy ona do generowania dźwięku... Czy nie powinienem napisać, że dla wszystkich? Może tak, jednak z pewnego powodu tak nie napisałem. Chcę tutaj mocno zaznaczyć, że zależnie od wymagań danego posiadacza magicznego pudła - jedni nie będą się nawet głowić czy może istnieć coś lepszego od zintegrowanej dźwiękówki, czy nawet super kart dźwiękowych Creative X10-FI (bo przecież nie ma innego producenta kart dźwiękowych ), inni (nie wielka grupka) ludzi będzie upatrywać w swoim blaszaku czegoś więcej... czego? Bardzo dobrego źródła dźwięku, które ma za zadanie bić na głowę rozwiązania konwencjonalne (np. odtwarzacze CD, SACD itp.) za sporo wyższe pieniądze. Może się dla jednych to wydawać herezją co tutaj wypisuję, jednak zanim coś napiszą niech obiektywnie spojrzą na dość rzadko poruszany temat. OK - wystarczy wstępu O czym będzie mowa. W tym topicu oczywiście tylko o kartach dźwiękowych. Mam nadzieję, że z czasem będzie tutaj toczyć się interesująca dyskusja na wszelkie związane z tą dziedziną tematy, a topic będzie świetnym źródłem informacji dla początkujących. Warto byłoby co nie co skrobnąć o rozwiązaniach jakie mamy obecnie do wyboru i je jakoś sklasyfikować. Możę zacznę od totalnego low-endu: Karty zintegrowane z płytami głównymi: Nie będę tutaj wypisywał bazy modeli itp. bo sensu to nie ma. Takowe karty pojawiły się w latach 90 XX wieku Co oferowały, co oferują teraz? Kiedy dźwięk z płyty głównej zaczynał swój żywot odpowiadały za generowanie "jakiś tam dźwięków" - bo jak można nazwać to co się wydobywało z takiej słabiusieńkiej integry? Obecnie mamy już karty wielokanałowe, ba mają nawet HD na końcu Jak to się je z rzeczywistością? Nijak... jednym to wystarczy, inni (ci co coś jeszcze słyszą ) mogą użyć takich wynalazków do Skype... Teraz bardziej poważnie - karty tego typu nie były i nie są niczym nadzwyczajnym. Najnowsze mają w miarę przyzwoitą jakość dźwięku (to chyba jedyny plus patrząc na to że nie wydaliśmy ani zł dodatkowo), minusy? Jest ich cała masa - 2 najbardziej typowe - dźwięk (z czym do ludzi?), obciążają mocno procesor. Karty popularne: Tutaj należy wrzucić chyba wszystkie wynalazki firmy Creative (pewno za następne słowa będę pogoniony ). Dlaczego? Proste - Wszystkie karty tej pro-marketingowej firmy mają jakość dźwięku dla przeciętnego człowieka niczym cuda techniki. A tu się rodzi DUŻA niespodziewanka... są one owszem lepsze od kart zintegrowanych, ale nie oferują realnego przekazu. To co słyszymy nie jest niczym nadzwyczajnym. Muszę napomknąć jak to się w ogóle stało, że Creative jest najlepiej rozpoznawaną marką nie tylko w polsce... Wszystko mógłbym streścić => Jak nie wiesz o co chodzi to chodzi o KASE, jest w tym dużo prawdy... nawet bardzo dużo. Creative przed 2000 rokiem zaczął zabawę w kotka i myszkę z konkurencję (tak było coś takiego jak konkurencja - choćby świetny Aureal z technologią pozycjonowania dźwęku A3D 2.0, miało się pojawić 3.0 ) w prosty sposób - jak ktoś jest za mocny to go kupmy i utajnimy dosłownie wszystko, żeby śladu po konkurencji nie pozostało... Tak cudowny Creative ze swoimi cudownymi kartami Soundblaster piął się do góry... Czas na jakieś bardziej obiektywne słowo. Do czego wszystkie wielokanałowe wynalazki popularnego Creative-a? Głównie do gier (w końcu monopolista narzucił wszystkim EAX aż będzie go z 20 wersji ) - chcesz dźwięk przestrzenny w swojej ulubionej grze? KUP kartę ze stajni Creative-a. Do słuchania muzyki z blaszaka się raczej nie nadają (owszem można - tylko bez super wynalazków typu krystalizer i jak ktoś nadal słyszy coś więcej będzie szukał czegoś więcej). Nie wymieniłem innych firm, które mają jeszcze szczęście żyć Wg. mnie plasują się gdzieś pomiędzy tą kategorią, a kolejną. Karty wyższych lotów: No i przyszedł czas na ostatnia kategorię... Z góry muszę przeprosić, że wrzucę tutaj dosłownie wszystko od kart semi-profi za 400 zł do tych najdroższych. Nie jestem w stanie jakoś sensownie tego rozgraniczyć... przynajmniej na razie. Co kryje się pod pojęciem kart wyższych lotów? Ojjj jest tego trochę... i mam nadzieję, że tutaj zwróci się wasza uwaga w głównej mierze. Odrazu podkreślę, że są to karty głównie do odsłuchu stereo, choć zdarzają się wielo-kanałówki, ale na nich nie pogramy Są to interfejsy (bo tak to się powinno profesjonalnie zować) głównie studyjne. Stąd dla normalnego zjadacza chleba jest w nich masa zbędnych bajerów. No ale cóż, nie ma ideału Coś za coś. Można w pewien sposób ujednolicić, że tutaj czym drożej tym lepiej, choć jest to teoria bardzo śliska i zgubna, gdyż różnice na plus, które czasem się uzyskuje są dla jednych dyskusyjne i nie dadzą więcej pieniędzy na nową zabawkę, z kolei dla innych postęp do przodu jest oczywisty - dla nich nie ma kompromisów. Na rynku kart pół-profesjonalnych, czy profesjonalnych firm mamy bez liku stąd wybór do łatwych nie należy. Rozwiązania tez można podzielić na stacjonarne (karty PCI, PCI-E) oraz mobilne (Firewire, USB, PCMCIA). Plusy, minusy? Ojjj tutaj nie jest tak łatwo... pojawi się z czasem jak będzie dostatecznie dużo wypowiedzi. Wystarczy moich dyrdymałów Czas na WAS Choć w tym poście nie jestem neutralny (a co => swoje zdanie mam ) to nie znaczy to, że posiadacze słabych dźwiękówek, kart firmy Creative, czy innych mniej profesjonalnych nie mogą się wypowiadać. WRĘCZ PRZECIWNIE! Powinni napisać na temat swoich wrażeń, od czego zaczynali, czy chcą coś zmienić? itp. Mam nadzieję, że razem będziemy badać ten jakże ciekawy temat => PC-Audio, doradzać sobie, które rozwiązania są lepsze do czego itp. Zachęcam wszystkich do dyskusji! P.S. To oczywiście nie koniec mojego produkowania się... jak znajdę więcej czasu to w tym temacie znajdzie się zestawienie kart dźwiękowych... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darek_dade 2 Napisano 25 Luty 2008 Zawsze zastanawialem sie czy jest sens w moim przypadku kupowac dobra karte dzwiekowa. Muzyki slucham glownie w stratnym formacie mp3, glosniki tez mam chyba nie najwyzszej klasy (creative itrigue), czy przy takim zestawie bede slyszec jakakolwiek poprawe w stosunku do obecnie posiadanego zintegrowanego kodeku ac97. Ostatnio czytalem, ze asus wypuscil swietna karte dzwiekowa Xonar - http://www.canadacomputers.com/index.php?d...5336&cid=SC Cena troche zaporowa, a i aktywne chlodzenie odstrasza - czy to nie jest przesada, aby instalowac wiatraki na karcie dzwiekowej? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nerio 17 Napisano 25 Luty 2008 (edytowane) Różnice usłyszysz na pewno, nawet na tak mało górnolotnych głośniczkach creative (jak już będzie posiadał już coś lepszego można o głośnikach myśleć). Ta karta ASUSa to raczej wtopa kasy... akurat w tym sklepie są 2 inne - ciekawsze karty: 1. Auzentech X-Meridian 7.1 - nie dostępna w Polsce. Nadal, może to nie jest to półka PRO, ale karty pod względem wykonania robią wrażenie i mają sporo pochlebnych opinii. 2. M-Audio Audiophile 192 - Karta z półki pół-profesjonalnej. Dźwięk na pewno lepszy od całej "śmietanki" popularnych kart dźwiękowych. Masz tutaj tylko 2 wyjścia/wejścia, więc taką kartę kupuje się głównie do odsłuchu stereo... Co mnie zaskoczyło na plus? CENA... strasznie tanio ... jak podasz jakieś inne sklepy kanadyjskie, gdzie jest szeroki wybór kart dźwiękowych to coś Ci jeszcze podsunę (szczególnie jak będą takie ceny ) Pozostaje pytanie jakie ty dokładnie masz te I-Trigue 2.0, 2.1,...? Edytowane 9 Marzec 2008 przez Nerio Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darek_dade 2 Napisano 25 Luty 2008 (edytowane) Różnice usłyszysz na pewno, nawet na tak mało górnolotnych głośniczkach creative (jak już będzie posiadał już coś lepszego można o głośnikach myśleć). Ta karta ASUSa to raczej wtopa kasy... akurat w tym sklepie są 2 inne - ciekawsze firmy: 1. Auzentech X-Meridian 7.1 - nie dostępna w Polsce. Nadal, może to nie jest to półka PRO, ale karty pod względem wykonania robią wrażenie i mają sporo pochlebnych opinii. 2. M-Audio Audiophile 192 - Karta z półki pół-profesjonalnej. Dźwięk na pewno lepszy od całej "śmietanki" popularnych kart dźwiękowych. Masz tutaj tylko 2 wyjścia/wejścia, więc taką kartę kupuje się głównie do odsłuchu stereo... Co mnie zaskoczyło na plus? CENA... strasznie tanio ... jak podasz jakieś inne sklepy kanadyjskie, gdzie jest szeroki wybór kart dźwiękowych to coś Ci jeszcze podsunę (szczególnie jak będą takie ceny ) Pozostaje pytanie jakie ty dokładnie masz te I-Trigue 2.0, 2.1,...? Czy Ty myslisz, ze ja nie mam na co pieniedzy wydawac? prawie 200 dolarow za karte dzwiekowa wykracza jednak poza moj budzet. Jak znajdziesz cos za 50 to wtedy moge sie zastanawiac. Glosniki to I-Trigue 2.1, dokladnie te: (nowsze sa okropne, przynajmniej z wygladu...) http://redflagdeals.pricecanada.com/ - "kanadyjskie ceneo" Edytowane 25 Luty 2008 przez darek_dade Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nerio 17 Napisano 25 Luty 2008 (edytowane) Dobra mistrzu... już widzę jakie masz podejście Więc muszę dorzucić kilka słów. Przede wszystkim to ty decydujesz o tym czy warto czy nie warto wydawać 200$ na samą kartę dźwiękową. Powiem więcej koszt 200$ nie jest ogromny (tak... rzuce już kiloma markami: Lynx, RME, Creamware => firmy mają drogie zabawki, mając taką wkraczasz do świata PRO-Audio...) patrząc na to jaki osiągniesz efekt. A co mi tam Powiem jeszcze więcej... widziałeś cenę 2 karty? Jak dobrze pamiętam 130$ z hakiem? To masz cudo jak za takie pieniądze. U nas kosztuje najmniej 550 zł Więc dla nas to jest prawie za darmo Coś mi świta, że zaopatrywałeś się w słuchawki? Chyba nawet jakieś lepsze jakiś czas temu? I pewno one grają z integrą... Kopara Ci opadnie jak będziesz miał normalną dźwiękówkę i podpięte te słuchaweczki (co prawda w M-Audio nie wiem czy jest wzmak słuchawkowy...). Wchodzi jeszcze jedna kwestia => karty używane. Na ebayu co jakiś czas pojawią się świetne karty za śmieszne pieniądze. Czego warto szukać? Kart firm wyżej wymienionych jak RME, Lynx... Jakość miałbyś już kosmiczną Jeszcze jedno małe pytanko. Często słuchasz muzyki? Po co jej słuchasz? Ma sobie lecieć, żeby lecieć? Raczej nie, dla większości swoisty rodzaj przyjemności. Przyjemność ta staję się tym większa czym lepszy dźwięk płynie do Twoich uszu... Mógłbym tutaj z kilka godzin pisać (i robić off-topic), a więc jak masz jakieś pytania nie związane z kartami dźwiękowymi... totalnie boczne... ale zwiazane z Audio => ten topic P.S. Rozpocząłeś zabawę z ciekawą rzeczą Wyciszanie komputera => a to nie odmowny element tworzenia idealnego źródła ... Edytowane 25 Luty 2008 przez Nerio Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darek_dade 2 Napisano 26 Luty 2008 Kusisz mnie jak profesjonalny przedstawiciel handlowy. Sytuacja finansowa zupelnie jednak nie pozwala mi na wydatki przekraczajace 100 dolarow na rzeczy nie do konca potrzebne. Znalazlem kolesia co sprzedaje karte AuzenTech HDA X-Plosion za 50 dolarow. Nadaje sie ona do czegos? Sluchawy (sennheiser hd555) owszem czasem wykorzystuje do sluchania muzyki z komputera, czasem z ipoda. Mysle, ze faktycznie rozwinelyby one skrzydla tylko na lepszym sprzecie. A muzyke oczywiscie dla przyjemnosci slucham Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MILANS 30 Napisano 26 Luty 2008 a pomysleć, że mi wystarcza zintegrowana dźwiękówke i słuchawki media-tech MT 374 za 40 zł EDIT spałem jeszcze:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nerio 17 Napisano 26 Luty 2008 (edytowane) @darek_dade Nie po to Ci mówie, żebyś kupił (co ja z tego niby mam?), ale jak znajomy się cieszy to i człowiek się cieszy (normalny ...) Pewno, że się nada... na początek bardzo dobra karta... Czasu masz jak każdy dużo... Kiedyś zmienisz na lepszą @Milans Chyba oczy nie bardzo przetarłeś Masz zintegrowaną GRAFIKĘ!? I podpinasz słuchawki?? Edytowane 26 Luty 2008 przez Nerio Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darek_dade 2 Napisano 1 Marzec 2008 Bede polowac na to: http://cgi.ebay.com/M-AUDIO-Audiophile-192...1QQcmdZViewItem Jak cena nie przekroczy 50 bakow to kupuje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nerio 17 Napisano 1 Marzec 2008 (edytowane) Nom ... okazja Jak kupisz za ok 50$ to będzie totalny bezcen ;P P.S. Nie wiem, czy wspominałem, czy nie (czy sam zauważyłeś). Karta, tak jak szmelc z płyty nie posiada wzmacniacza słuchawkowego. Co to oznacza? Ano to, że słuchawki mogą mieć nieco niższą moc wyjściową (będą trochę ciszej grały... chociaż znając życie to pewno będą głośniej grały niż dotychczas, bo HD555 nie mają jakiegoś ogromnego oporu => 50 Ohm). W przyszłości jak każdy musisz się zaopatrzyć we wzmacniacz słuchawkowy -> bez niego żadne słuchawki nie powinny mieć bytu... ale o tym to może w innym topicu. Druga kwestia => wchodzisz na półkę PRO, ta karta jest akurat o tyle dobra, że posiada wyjścia symetryczne (w tym wypadku TRS) i niesymetryczne (w tym wypadku TS) zrealizowane na dużych jackach. Z wyjść symetrycznych nie skorzystasz (nie masz takiego sprzętu, żeby wykorzystać - IMHO świetna sprawa... przyda się na przyszłość ). Czego Ci trzeba? Jednej, no może góra dwóch magicznych rzeczy x2 (głośniki, jak i słuchawki są zakończone małym jackiem (?)). Oto 2 opcje (zrealizowane na połączeniu nie symetrycznym): 1. Kupujesz kabelek => 2 x DUŻY jack mono (wtyki - czyli męskie końcówki) na 1 x jack stereo (gniazdo - czyli żeńska końcówka), podpinasz głośniki i słuchawki stąd 2 takie kable potrzeba 2. Kupujesz kabelek => 2 x DUŻY jack mono (wtyki - czyli męskie końcówki) => 1 x DUŻY jack stereo (gniazdo - czyli żeńska końcówka) + do tego przejściówkę (z małego jacka stereo - gniazdo na dużego jacka stereo - wtyk) i podpinasz jak wyżej... Skąd coś takiego? Dołączyłem plik pdf ze stroną z manula...wyjscia_audiophile_192.pdf P.S.2 => Może się przydać TRS => wygląda jak duży jack stereo (i nim jest ), TS - Duży jack mono Edytowane 1 Marzec 2008 przez Nerio Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darek_dade 2 Napisano 2 Marzec 2008 (edytowane) Nie jestem pewien czy dobrze zrozumialem. Twoje slowa i diagram w pdfie zinterpretowalem tak: Karta posiada dwa wyjscia, ktora mnie interesuja: duzy jack na lewy i prawy glosnik. Sluchawki mam na jeden duzy jack dlatego potrzebuje przejsciowke, ktora laczy dwa jacki w jeden (to do czego prowadzi Twoj link na ebayu). Glosniki mam na maly jack dlatego do tego potrzebuje jeszcze przejsciowke maly jack->duzy jack by moc glosniki bezproblemowo podlaczyc do karty. Zgadza sie? Edytowane 2 Marzec 2008 przez darek_dade Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nerio 17 Napisano 2 Marzec 2008 (edytowane) Nie jestem pewien czy dobrze zrozumialem. Twoje slowa i diagram w pdfie zinterpretowalem tak: Karta posiada dwa wyjscia, ktora mnie interesuja: duzy jack na lewy i prawy glosnik. Sluchawki mam na jeden duzy jack dlatego potrzebuje przejsciowke, ktora laczy dwa jacki w jeden (to do czego prowadzi Twoj link na ebayu). Glosniki mam na maly jack dlatego do tego potrzebuje jeszcze przejsciowke maly jack->duzy jack by moc glosniki bezproblemowo podlaczyc do karty. Zgadza sie? Prawie dokładnie Karta posiada dokładnie 4 wyjścia => ale jak to w kartach pro => są mono... więc robią się 2 stereo (oba zrealizowane jak słusznie zauważyłeś za pomocą Lewego i Prawego kanału). Link na ebayu jak znalazł do słuchawek (ale UWAGA! nic nie pisze czy wejście jest stereo -> gniazdo żeńskie... bo to raczej jako złodziej ma służyć... ale nie widzę problemu komuś zlecić zrobienie lepszego kabla jakbyś nie umiał znaleźć => większość to i tak rubki)... do głośników potrzebujesz przejściówki ale na małego jacka stereo (gniazdo) z 2 jacków mono (wtyki)... (u nas idzie znaleźć coś takiego: Kabel + przejście, choć lepsze rozwiązanie w jednym kablu). Jak tam licytacja?? :> Edytowane 2 Marzec 2008 przez Nerio Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darek_dade 2 Napisano 3 Marzec 2008 (edytowane) Czyli TRS Main Out i TRS Monitor Out niczym sie nie roznia tak? Teraz to juz zupelnie mi zamieszales. Jezeli mam juz przejsciowke, dzieki ktorej bede mogl podlaczyc sluchawki, to po co mi jeszcze jedna taka sama przejsciowka na małego jacka stereo (gniazdo) z 2 jacków mono. Nie lepiej przejsciowka z 2 jacków mono na jeden duzy jack stereo tak by moc podlaczac sluchawki i do tego przejsciowka na maly jack stereo z duzego jacka stereo jakbym ewentualnie chcial podlaczyc glosniki? W licytacji udzialu jeszcze nie bralem, bede bawic sie w snajpera. Edytowane 3 Marzec 2008 przez darek_dade Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nerio 17 Napisano 3 Marzec 2008 Tak to są twoje wyjścia (różnie się nieco sposobem kontroli, ale to pryszcz ) Wyszyłem z założenia, że jeżeli masz 2 wyjścia to na stałe możesz mieć podpięte słuchawki i głośniki Nom, obyś trafił Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darek_dade 2 Napisano 5 Marzec 2008 Niestety cena przekroczyla ustalony pulap takze nie kupilem. Wizja kupowania kabelkow i przejsciowek tez troche odstrasza bo to dodatkowe koszta. Chyba zdecyduje sie na auzentecha x-fi uzywanego. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nerio 17 Napisano 6 Marzec 2008 (edytowane) szkoda, i tak poszedł bardzo tanio hmmm x-fi? wcześniej mówiłeś o innym modelu... Edytowane 6 Marzec 2008 przez Nerio Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darek_dade 2 Napisano 6 Marzec 2008 no tak, oczywiscie o x-plosion mi chodzi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nerio 17 Napisano 7 Marzec 2008 (edytowane) No to teraz OK Bo jest X-Fi Auzentecha (taka przeróbka Creative-shita)... Jak masz okazję kupić za te 50$ to tylko brać Jak już się zaopatrzysz... to w topicu o pc-playerach Ci napiszę co warto mieć na komputerze, żeby karta chodziła na maksimum swoich możliwości... P.S. Masz możliwość wymiany wzmacniaczy operacyjnych (foto). Wymiana = zmiana brzmienia... Standardowo są nie znane mi AUK S4580P. P.S.2 Wzmacniacze są podwójne... Edytowane 7 Marzec 2008 przez Nerio Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darek_dade 2 Napisano 7 Marzec 2008 (edytowane) No to teraz polowanie na to: http://cgi.ebay.com/AuzenTech-HDA-X-PLOSIO...1QQcmdZViewItem Nie wiem o co chodzi z tymi wzmacniaczami Edytowane 7 Marzec 2008 przez darek_dade Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nerio 17 Napisano 8 Marzec 2008 (edytowane) Nie wiem o co chodzi z tymi wzmacniaczami A co tu do rozumienia... wymieniasz OPAMPy i masz inny dźwięk (poprawiasz jakość nie wielkim kosztem) Karty, które się przerabia w Polsce to głównie Audiotraki Priodigy (7.1 i HD2) Cytat z aukcji: Swappable dual DIP type OPAMP controlled preamp circuit (4pcs output control OPAMP IC with DIY socket, 2pcs MIC input control OPAMP IC with DIY socket) Opamp - podstawka podwójna Edytowane 8 Marzec 2008 przez Nerio Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nerio 17 Napisano 9 Marzec 2008 (edytowane) Chyba ta karta pójdzie drożej niż Audiophile 192 To chyba da nieco do myślenia Tu masz AuzenTecha za 59$ (Buy Now, używka) => KLIK Znalazłem też to: Hercules Game Theater XP - karta już trochę latek ma, ale za to opinie pozostawiła świetną... (nawet zewnętrzny moduł jest ). P.S. Jeżeli nie zalictowałeś Herculesa to okazja przeszła Ci koło nosa... 32$!... Edytowane 10 Marzec 2008 przez Nerio Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darek_dade 2 Napisano 10 Marzec 2008 (edytowane) No niestety nie ja zalicytowalem, spoznilem sie. Podobaja mi sie te zewn. moduly Z tego co widze, to na ebayu mozna kupic 2 inne karty, poradzisz czy warto? Edytowane 10 Marzec 2008 przez darek_dade Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nerio 17 Napisano 10 Marzec 2008 (edytowane) Te Herculesy są lepsze od integry, ale po karcie która jest już technologicznie ostro do tyłu nie ma sie co cudów spodziewać... Dopiero dzisiaj się kapłem, że w innej części ebay-a jest istna kopalnia kart, interfejsów. Można złowić perełki za grosze (karty firewire, usb => masz zewn moduł ;P) - KLIK Kategorie: Interfaces, Hardware, Sound Cards - napisz co Ci wpadło w oko, a ja powiem czy OK (sam bym poszukał, ale jestem strasznie zmęczony... u mnie noc już jest...) P.S. Oczywiście gadam jedno robie co innego Przejrzałem i szukaj przede wszystkim: M-Audio Firewire Solo (wersja 410 lepsza... ale tylko pod względem wejść i wyjść,), inne M-Audio, Lexicon, ... Ceny? To chyba jakiś żart! Zero zainteresowania... więc możesz coś wyrwać za dolara? Dobrze widzę Sam bym coś kupił... P.S.2 Spojrzałem na twój config i co widze? Nie masz firewire... szkoda... (można dokupić kontroler, ale to już od Ciebie zależy). Więc pozostają rozwiązania USB albo PCI... Z tanich aukcji mogę polecić: 1. FastTrackPro 2. MobilePre USB 3. FastTrack USB Wymienione w kolejności od najlepszej wg mnie. Karty PCI z półki Pro mogą być dla Ciebie kłopotliwe, pozatym w tej cenie wybór nijaki, więc lepszy będzie interfejs zewnętrzny, bo będziesz miał wszystko pod ręką Lexicony zostawiam na razie (ze względu właśnie problem z podłączeniem w twoim wypadku - kabelki etc, do m-audio da radę jack => 2xchinch lub jack => jack więc problem miałbyś z głowy... ) Mam nadzieję, że się wreszcie zdecydujesz na coś BTW. Wyszukiwarka na eBayu to dziadostwo, lepiej będzie jak wejdziesz w te kategorie, okroisz cenę i co tam chcesz i poszukasz sam... Edytowane 11 Marzec 2008 przez Nerio Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darek_dade 2 Napisano 11 Marzec 2008 Ja to juz sam nie wiem... Myslalem, ze ten Hercules jest naprawde fajny i gotow bylem go kupic, ale zaraz powiedziales, ze to dosc stara konstrukcja i cudow nie ma co sie spodziewac. Jezeli mam wydac >50 dolarow to oczekuje cudu i chce spasc z krzesla gdy poczuje na sluchawach roznice jakosciowa pomiedzy integra, a nowym sprzetem - inny efekt nie jest wart moich 5 godzin pracy. FastTrackPro? Co to jest w ogole... karta dzwiekowa, panel? Nie kumam Ten zewnetrzny modul w herkulesie spodobal mi sie bo sluzylby mi jako hub usb i mial wyjscie dla sluchawek z oddzielnym regulatorem glosnosci. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hadouken 0 Napisano 11 Marzec 2008 Hej. Widze, ze fachowcy tu na forum dzialaja. Mialbym pare pytan odnosnie kart "z wyzszej polki" i kart dzwiekowych w ogole. Po 1. Zastanawia mnie co z tym dzwiekiem wielokanalowym? Czemu wszystkie te karty semi-pro po 200$ daja wyjscia tylko 2-kanalowe? Ja rozumiem, ze nie sluza one "do grania", ale przeciez wszystkie filmy i coraz wiecej muzyki jest nagrywana w 5.1. Czy naprawde az takim problemem jest puszczenie na wyjscie wiecej niz zwykle stereo (szczegolnie kiedy mowimy o wyjsciach cyfwowych)? Zreszta to w ogole jest dziwne, wlasnie bawie sie dwiema kartami dzwiekowymi (jakis tani Trust, i stare Audigy) i podlaczajac je do wejscia S/PDIF tez ida tylko 2 kanaly... Nawet w instrukcji napisali, ze wyjscie cyfrowe pusci tylko stereo. Po 2. Pytanie moze malo "na temat" ale mniejsza. W tym Audigy mam wyjscie S/PDIF z wtyczka na kabel koncentryczny. Podlaczam do niego kabel jack-chinch (jack od strony karty, chinch na wzmacniaczu) i... dupa. Zaden dzwiek nie idzie. Gdzie moze byc blad? Drivery itp. oczywiscie zainstalowalem. Po 3. Mozecie wymienic pare takich "lepszych" firm produkujacych karty dzwiekowe, ktore warto byloby kupic, zeby wspolgraly z lepszym sprzetem (Arcam + Cabasse)? Znaczy, jestem w stanie wydac na karte nawet i te 150-200$ byle miec pewnosc dobrze wydanych pieniedzy. No i czy w ogole jest sens kupowac taka lepsza dzwiekowke, skoro i tak wiekszosc muzyki na kompie jest skompresowana przez iTunes (pieprzone Apple- a mowia, ze MS stosuje brudne praktyki monopolistyczne )? Puszczania muzyki "z plyt" dla uzyskania maksymalnej jakosci nie uznaje . No. Zarzucilem was pytaniami, mam nadzieje, ze komus bedzie chcialo sie to czytac . Z gory dzieki za odpowiedz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach