Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
darek_dade

Wyciszenia i upiekszanie komputera wg Darka_dade

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Ostatnim czasy zupelnie przestala interesowac mnie wydajnosc mojego komputera. Jezeli pecet daje sobie rade z eclipse, przegladarka, programami graficznymi i biurowymi w tle to znaczy, ze jest dla mnie w zupelnosci wystarczajacy.

Zachecony niskimi cenami kupilem ostatnio 1 GB pamieci DDR2 (mialem tylko 512, choc jak dla mnie i tak byl to raczej wystarczajaco).

Nie podobalo mi sie za to w moim komputerze to, ze jest brzydki i halasliwy. W pewnym sklepie komputerowym znalazlem promocje na obudowy mATX Anteca, bez zastanowienia jedna kupilem. Zasilacz w obudowie Anteca jest zdecydowanie cichszy od tego w starej (jezeli dobrze pamietam byl to feel 400W). Pozostal problem z boxowym chlodzeniem na procesorze (X2 3800+) i karcie graficznej (X800XL). Przewertowalem pare sklepow internetowych i recenzji i zdecydowalem sie w koncu na produkty Arctic Cooling. Na procka poszedl Freezer 64, a na karte Accelero S2. Komputer jest niemalze bezglosny.

Wszystko pieknie ladnie, gdyby nie fakt, ze nie wzialem pod uwage mniejszych niz standardowe wymiarow obudowy. Po zalozeniu radiatora na karte graficzna okazalo sie, ze zeberka wystaja 3 cm ponad obudowe. Podobnie wyglada historia z radiatorem na procesor, tutaj czesci chlodzenie wystaja o ok 1 cm. Nie przejalem sie tym jednak za bardzo, wymierzylem co bedzie trzeba na sciance wyciac i zaraz pobieglem do garazu dokonac swojego pierwszego modu obudowy.

I tak to mniej wiecej wyszlo:

http://redakcja.pccentre.pl/darek/weblog/komp/DSCF2053.jpg

http://redakcja.pccentre.pl/darek/weblog/komp/DSCF2056.jpg

http://redakcja.pccentre.pl/darek/weblog/komp/DSCF2060.jpg

Docelowo komputer bedzie stal tutaj:

http://redakcja.pccentre.pl/darek/weblog/komp/DSCF2061.jpg

http://redakcja.pccentre.pl/darek/weblog/komp/DSCF2062.jpg

Koszt calkowity modernizacji: 150 dolarow (~ 360 zl).

Edytowane przez darek_dade

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o boze ;) o czym ty myślałes jak kupowałeś tę obudowę ? :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze mówiąc, mam tego AC Freezer 64 i jestem z niego strasznie niezadowolony... Średnio odprowadza temperature, a jest strasznie głośny. Lepiej było Ci ustawić po prostu 30% obrotów wiatraczka boxowego podczas zwykłej temperatury. Przy produkcie AC nie jest to niestety możliwe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

hmmm... nie wiem ile dałeś za tą obudowę desktop... ale można znaleźć nieco większą, żeby nie robić dziur. Kolejna sprawa to sposób wyciszenia jest daleki od ideału... (szczególnie z tymi dziurami :P)... Jeżeli ma być chłodzenie aktywne wypada kupić sobie maty wygłuszające, czy jakąś tanią piankę, korek (metod jest całe mnóstwo) i wyłożyć tym obudowę.

Ideał to WC, albo całkowicie pasywny system

Nie wiem jak grubą blachę ma ten antec, ale większość (jeżeli nie wszystkie Chiefteci) mają najgrubszą blachę SECC 1mm (taką mam w swoim Dragonie). Jest desktop od Chiefteca właśnie z taką blachą - KLIK

Jeżeli ma być większa i ładna to Silverstone Lascala (aluminum o grubości 1mm... nie wiem czy lepsze od blachy SECC). No ale cóż... ty masz zakupy za sobą to tak bardziej na przyszłość...

P.S. Zgadza się AC Freezer 64 PRO do najcichszych nie należy i zasilacz też :)

P.S.2. Miejsce docelowe... ;P "mały" nie porządek ;D

Edytowane przez Nerio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
o boze ;) o czym ty myślałes jak kupowałeś tę obudowę ? :>

O tym jak wroce do domu bo straszna sniezyca byla.

Szczerze mówiąc, mam tego AC Freezer 64 i jestem z niego strasznie niezadowolony... Średnio odprowadza temperature, a jest strasznie głośny. Lepiej było Ci ustawić po prostu 30% obrotów wiatraczka boxowego podczas zwykłej temperatury. Przy produkcie AC nie jest to niestety możliwe.

Nie wiem jak wygladaja temperatury, ale w biosie ustawienia zmienilem tak, zeby wlaczal sie na wysokie obroty dopiero przy temperaturze 55 stopni. Efekt taki, ze sporo czasu wiarak w ogole sie nie kreci, a jak juz sie kreci to 900 rpm i naprawde go nie slychac.

hmmm... nie wiem ile dałeś za tą obudowę desktop... ale można znaleźć nieco większą, żeby nie robić dziur. Kolejna sprawa to sposób wyciszenia jest daleki od ideału... (szczególnie z tymi dziurami :P)... Jeżeli ma być chłodzenie aktywne wypada kupić sobie maty wygłuszające, czy jakąś tanią piankę, korek (metod jest całe mnóstwo) i wyłożyć tym obudowę.

Ideał to WC, albo całkowicie pasywny system

Obudowa kosztowala 100 dolarow. Wieksze mi sie nie podobaja. WC sie nie zmiesci, o matach wlasnie mysle, a z tymi dziurami tez cos zrobie.

Nie wiem jak grubą blachę ma ten antec, ale większość (jeżeli nie wszystkie Chiefteci) mają najgrubszą blachę SECC 1mm (taką mam w swoim Dragonie). Jest desktop od Chiefteca właśnie z taką blachą - KLIK

Ja tez nie wiem :) Okropny jest ten chieftec.

Jeżeli ma być większa i ładna to Silverstone Lascala (aluminum o grubości 1mm... nie wiem czy lepsze od blachy SECC). No ale cóż... ty masz zakupy za sobą to tak bardziej na przyszłość...

P.S. Zgadza się AC Freezer 64 PRO do najcichszych nie należy i zasilacz też :)

P.S.2. Miejsce docelowe... ;P "mały" nie porządek ;D

Ale budy silverstone sa juz bardzo drogie. Zasilacz owszem robi troszke halasu, jak nie bede mial co z pieniedzmi robic to kupie pasywny.

Z kablami zrobie porzadek oczywscie :)

Pojechaliscie moj "mod" troche :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak to zrobiłeś. Ale takie coś jest u mnie niemożliwe (na moim Abicie). Ponieważ ten Freezer ma 3pinową wtyczkę. A do regulacji potrzebna jest 4pinowa. I mi zmniejszanie szybkości nic nie daje ;/

Btw. na moim 3600EE po wyłączeniu wiatraczka i odkręceniu procka. Temp. wzrosła do maks. 60*C. Co wydaje się być zadowalające przy pasywnym chłodzeniu. Zawsze zresztą można odkręcić procka ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie wiem jak to zrobiłeś. Ale takie coś jest u mnie niemożliwe (na moim Abicie). Ponieważ ten Freezer ma 3pinową wtyczkę. A do regulacji potrzebna jest 4pinowa. I mi zmniejszanie szybkości nic nie daje ;/

Btw. na moim 3600EE po wyłączeniu wiatraczka i odkręceniu procka. Temp. wzrosła do maks. 60*C. Co wydaje się być zadowalające przy pasywnym chłodzeniu. Zawsze zresztą można odkręcić procka ;)

Ja mam 4-pinowa, gdyby nie bylo regulacji to napewno bym tego wiatraka nie kupowal.

W sumie to sprobuje moze odkrecic go i puscic zupelnie bez wentylatora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nom Darek :D Czekamy na dalsze efekty... Z pasywnym zasilaczem i matami to będzie już coś ;)

P.S. Jednym się Chieftec podoba innym nie ;P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niektore chiefteci podobaja mi sie, mialem swego czasu dragona i bylem zadowolony. Ale ta, do ktorej dales linka nie wyglada dobrze.

Pasywnego zasilacza nigdzie nie moge znalezc, czyzby juz nie produkowali takowych?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie, to możesz otworzyć jakąś dobrą zasiłkę. I przerobić ją na pasywną ;) Myśle, że uda Ci się utrzymać stabilną temp pracy zasilacza podczas jego pracy. Najlepiej jakbyś zostawił go "otwartego" wtedy będzie większa powierzchnia chłodzenia ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh... są pasywki...

- Yesico - najbardziej znane pasywki

- Antec Phantom

- SilverSone Nightjar Series

Przeróbkom zasilaczy mówimy NIE (późno... i nie chce mi się pisać dlaczego...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Na cholibe pasywna zasilka? FanSwap w Huntkey'u tak jak u mnie. Walnę Wam wieczorkiem foteczkę jak ładnie to wygląda. 120mm Fander w środku, wieje 600obr/min nic go nie słychać a PSU nawet się nie poci. Do tego jeden Fander wisi nad grafiką a drugi na Freezerze 7 Pro od CPU. Komp jest bezgłośny pomijając najsłabsze ogniwo-HDD :(

Tak Darku wygląda bezgłośne stanowisko pracy ;)

dscf0850sj0.th.jpg

dscf0857gn2.th.jpg

dscf0859sj7.th.jpg

dscf0863oi8.th.jpg

a tu coś dla poprawy mobilności zestawu :) (nie degustować się piekną podłogą sprzed 50lat...dywan załatwiłem podczas grypy żołądkowej ;) w praniu do jutra :D )

dscf0869mb6.th.jpg

Edytowane przez Havoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzac ceny pasywnych zasilaczy zaczynam watpic ze kiedykolwiek taki kupie. Co sadzicie o tym, zeby obnizyc napiecie na wiatraku w zasilaczu obecnym?

Dysk tez mnie denerwuje, ale dzis zabieram sie za wykladanie komory z dyskami matami wygluszajacymi. Mam nadzieje, ze cos to da...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może lepiej spróbować bitumboxa? Obudowa z cd-romu, wyłożona matami właśnie, ponoć temp niższe niż normalnie, i cisza bardzo przyzwoita. Co do zasilacza poważnie proponuje jak u mnie, duży wolnoobrotowy wiatrak. Nie usłyszysz go za nic w świecie. Mam te 3 fandery i nawet w nocy ich szumu nie słychać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale w zasilaczu jest teraz 80, a nie 120. No i nie mam zadnego cdroma zbednego :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A gdzie tu widzisz problem :P Dla chcącego nic trudnego. Powinno się znaleźć i tak w zasilaczu miejsce na 120mm, będzie po części zasłonięty ale wprawę w wycinaniu blachy jak widzę już masz ;)

A cd-rom...ebaya tam w CAN nie macie? :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przesylka wiecej bedzie kosztowac niz ta cala operacja bedzie warta.

Procesora odkrecic nie moge, bios pozwala mi na zmiane FSB pomiedzy 200 a 233 :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale możesz zmniejszyć mnożniki procesora ;) Ustaw na mniejszą wartość, np. jak masz 10 to na x6-x8 ;) Powinno wystarczyć ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Darek podaj dokładny config swojego komputera... Kolejna sprawa więcej dokładnych fotek (brakuje tyłu obudowy & dokładnie sfotografowanego środka). Na co to? Trochę dymu z czaski pójdzie... ale co tam... myślę, że coś zaproponuje... taniego :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Foxconn K8M890M2MA (VIA K8M890), X2 3800+, X800XL, jeden naped, jeden dysk (oba na ATA).

Wiecej zdjec srodka obudowy tutaj: http://www.silentpcreview.com/article591-page3.html

Havoc, dopiero zauwazylem, ze wrzuciles zdjecia swojego kompa. Przeca to tak nieladnie z wszystkimi bebachami na wierzchu :P No ale jezeli faktycznie jest bezglosnie to bylbym w stanie i na cos takiego sie skusic.

Edytowane przez darek_dade

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ano właśnie ;) Czy nie ładnie...kwestia gustu. Ja tam lubie, choć w planach jest jakaś budka LiLian lub Antec. Ale to już coś naprawdę z wysokiej półki, bo każda buda w mniejszym lub większym stopniu przenosi drgania i hałasuje, poza tym moje wentylatory pracują na minimalnych obr. A temperatury bardzo niskie, w końcu ciepło ucieka do góry i żadna obudowa mi go nie trzyma. To jest ten plus.

Ale pomyślałem na Twoim przykładzie o czymś w stylu desktop właśnie. Usztywnić to to, żeby nie drgała, powycinać dziurki na radiatory i część grafiki i w sumie to samo co mam tyle że obudowane by było. Zasilacz i napędy pod spód dać i cały komp jest wtedy rozmiarów płyty głównej. Muszę nad tym trochę jeszcze pomyśleć, bo wtedy nawet by mi pod biurko wszedł :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@Darek_Dade

No więc tak... płytę specjalnie kupowałeś pod tą obudowę? Jeżeli tak to nie chce mi się wierzyć, że nie było nic lepszego niż Foxconn (firma OK) na chipsecie VIA...

Jak masz nadmiar mocy to rzeczywiście możesz spróbować zmniejszyć mnożnik na procesorze i jeżeli się da to napięcie dać niższe... Najnowsza wersja BIOSu się może przydać. 2 opcja jest funkcja, która zarządza tym badziewiem => mnożnikiem i napięciami... Dobra rada... spróbuj wyrzucić z tego AC wiatrak... sprawdź temp (może w wersji pasywnej będzie dawał radę => ten procesor chyba nie jest jakąś super grzałką... Ew. czeka cię znowu wymiana chłodzenia... nie brakuje wydajniejszych, które mogą działać jako pasyw...

Co do samej obudowy te 2 wiatraki z boku u Ciebie działają? Mocno hałasują? Jakiej to marki... można wymienić lub całkowicie wywalić... (choćby na próbę jakie będą temperatury). Upatrzyłeś sobie już jakieś maty wygłuszające?

No i kwestia zasilacza... ja już nic nie wiem... jak to w końcu jest to jakiś low-end Anteca, czy masz coś innego...

Skoro pasywka za droga to jakiś dobry, cichy zasilacz z 120mm wiatrakiem lub większym. Druga opcja jak już ci radzono.. rozebrać go na części... wyciąć w obudowie zasilacza otwór na wiatrak i wywiertać otworki na śrubki. Cichy wolno-obrotowy wiatrak i grill. UWAGA! musisz sprawdzić czy ten wiatrak wejdzie do zasilacza i nie będzie o nic wadził...

GRILLE

Dziury wycięte musisz sam jakoś zamaskować (nieco talentu w artystycznej obróbce metali etc. się przyda :P)

To na razie tyle :)

Edytowane przez Nerio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Plyta byla w gotowym zestawie, ktory kupilem rok czy dwa temu. BIOS nowy sprawdze, moze sie bedzie dalo zmienic mnoznik. Testowalem chlodzenie na procesorze bez wiatraka, niestety sam radiator nie daje rady. Dwoch wiatrakow w obudowie juz nie ma (antec, regulacja szybkosci, na najnizszych obrotach sa ciche, ale jednak troche szumia wiec sie ich pozbylem). Mat wygluszajacych nie wypatrzylem, myslalem tylko nad korkiem.

Na mod zasilacza musze miec wiecej czasu, ktorego teraz juz nie mam. Poki co projekt staje w miejscu :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...