Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Sikor

Tworzenie serwera - pomocy!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!!!

Mam problem z postawieniem serwera w grze. Domyslam sie ze jest to wina routera ale nie jestem pewien.

Router ktory posiadam to: PENTAGRAM Cerberus P 6311-07A

Internet mam z netii. Ip stale. Korzystam z windowsa 2000.

Problem w tym ze tworze gre ale inni jej nie widza i przez to nie moga sie podlaczyc.

Chodzi mi o to aby moj komputer byl widoczny przez innych ludzi i zeby mogli sie podlaczac, niezaleznie jaka gra to jest.

Z gory dziekuje za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Internet mam z netii. Ip stale.

Netia ma dynamiczne IP, jednak gdy nie będziesz wyłączał rotera będzie ono pozostawało ciągle takie same (chyba ze masz szerokopasmowy dostep do internetu od Netii). Jeżeli jednak chcesz to zmienić to musisz skorzystać z funkcji WAN->DDNS, zalogować się w serwisie no-ip.com czy dyndns.com - ale to inna historia.

Najprawdopodobniej musisz przekierować na odpowiedni port (nie wiem jaki - to zależy od gry) czyli NAT->Virtual Server. Tutaj w nr IP wpisujesz swój nr IP a w "mapping ports" odpowiedni port.

Nie wiem czy w tym konkretnym modelu tak to jest nazywane - mogą być różnice w nazewnictwie i lokalizacji - ale raczej Pentagramy mają podobne menu więc nie powinieneś mieć problemu z odnalezieniem tych funkcji

//EDIT 20:44 - sprawdziłem router dopiero teraz - to jest ADSL więc masz zewnętrzne dynamiczne IP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Faktycznie... nie zauwazylem tego wczesniej... widocznie nie przykladalem do tego zbytniej uwagi :)

Ale nie da sie zrobic jednych portow dla wszystkich gier? Nie tak ze do kazdej z osobna?

Edytowane przez Sikor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla każdej z gry osobna - musisz najpierw znać jaki port używa konkretna gra - każda gra będzie miała inny port, Dopisujesz kolejna linijkę w virtual serwer - nie musisz za każdym razem zmieniać w routrze jak będziesz chciał grac na innej grze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To fajnie... tylko jeszcze jedno... Skad moge sie dowiedziec jakie porty ma dana gra? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wpisz w google. Podaj tez nazwy gry - postaram się też poszukać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Porty juz mam :)

Teraz gdy mam juz porty co musze wpisac w okienkach:

Public port start:

Public port end:

Private port:

host ip address: (tutaj pewien informatyk mi powiedzial ze musze wpisac ip wewnetrzne mojego komputera)

Prosze o szybka odpowiedz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Public port start:

Public port end:

Private port:

Wpisz wszędzie ten sam port dla konkretnej gry

a o IP - jak powiedział informatyk - Twój wew. IP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobilem tak i dziala!!!

WIELKIE DZIEKI!!!

Jeszcze jedna sprawa... ja mam dynamiczne IP i za kazdym razem bym musial podawac kolegom moje IP.

Jak zrobic no-ip.org?

Prosze o pomoc i dziekuje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat z no-ip nie korzystałem nigdy, ale generalnie polega to na tym, że tworzysz konto. Będziesz miał login i hasło które wprowadzasz w routerze WAN->DDNS. W panelu na stronie internetowej wybierzesz dostępny adres np. mojegry.no-ip.pl i wypełnisz cały formularz. Wtedy będziesz kolegom podawał właśnie ten adres a nie nr IP.

Mam nadzieje, że tu nic nie pokręciłem, już dawno nie korzystałem z tego :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...